Siyaset DTP'de liste yarışı

DTP'de liste yarışı

01.06.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

DTP'de liste yarışı

DTPde liste yarışı

DTPde liste yarışı
       DTP 1. Olağan Büyük Kongresi'nde, bin 72 geçerli oyun tamamını alan Hüsamettin Cindoruk yeniden Genel Başkan seçildi. 41 kişilik Genel İdare Kurulu (GİK) için 89, 21 kişilik Merkez Disiplin Kurulu (MDK) için ise 41 kişi aday oldu.
       Cindoruk'un 74 il başkanı tarafından tek aday olarak gösterildiği kongrede, genel merkezin hazırladığı, her ikisi de mavi zemin üzerine basılı, birinde 45 diğerinde 35 isim bulunan iki anahtar listeyle, Gökberk Ergenekon'un hazırladığı öğrenilen kırmızı zemin üzerine basılı üçüncü bir anahtar liste yarıştı.
       Genel merkezin 35 kişilik listesindeki bütün isimlerin 45 kişilik listede de yer aldı. Buna karşın 35 kişilik listede, diğer listede bulunan Ziver Adalı, Okan Akınç, Mustafa Ceyhan, Sezai Hatunoğlu, Süleyman Karataş, Nadir Kartal, Rasih Öztürk, Hulusi Turgut, Tevfik Türesin ve Cengiz Üretmen'e yer verilmedi.
       Genel merkezin anahtar listesiyle, Ergenekon'un başını çektiği muhalif grubun anahtar listesinde 16 ortak isim yer aldı.
       Bu arada Divan Başkanlığı'na bir dilekçe veren Necdet Yanık, Süleyman Kaya ve Satılmış Karaca, GİK üyeliğinden çekildiklerini bildirdi.

       Genel Merkez'in GİK için dağıttığı anahtar listede, eski GİK üyelerinden 28'inin tekrar aday gösterildiği belirlendi. Bakanların tamamının yer aldığı genel merkezin 45 kişilik anahtar listesi, şu isimlerden oluştu:
       "Mehmet Acıdereli, Ziver Adalı, Okan Akınç, Yıldırım Aktuna, Cemal Alişan, Muzaffer Arıkan, İ. Turan Arınç, E. Yıldırım Avcı, Mehmet Batallı, Doğudan Bayülgen, Ferit Bora, Mustafa Ceyhan, Aydın Giz, F. Ömer Gökay, Ayseli Göksoy, Sezai Hatunoğlu, Metin Işık, Akın İlkin, Cefi Jozef Kamhi, Süleyman Karataş, Nadir Kartal, Orhan Keçeli, Mehmet Köstepen, Mehmet Korkmaz, Ülkü Kuranel, Fatma Sema Küçüksöz, Muhtar Mahramlı, Necdet Menzir, Özden Özbilun, Rasih Öztürk, Rıfat Serdaroğlu, İsmet Sezgin, Refaiddin Şahin, Pulat Tacar, Turgut Toker, Adnan Turfan, Hulusi Turgut, Tevfik Türesin, Adnan Türkoğlu, Hamdi Üçpınarlar, Sinan Ülgen, Cengiz Üretmen, Abdürrezzak Yavuz, Mahmut Yılbaş ve Mustafa Zeydan."
       Ergenekon'un başını çektiği grubun listesinde ise GİK üyelikleri şöyle:
       "Mehmet Acıdereli, M. Umur Akarca, Mehmet Akdemir, Cemal Alişan, Muzaffer Arıkan, M. Sadık Avundukluoğlu, Tunç Bilget, Ferit Bora, Nezih Çalışkan, Müjgan Dericioğlu, Baki Erdoğan, Gökberk Ergenekon, F. Ömer Gökay, Metin Işık, Cefi Jozef Kamhi, Süleyman Karataş, Nadir Kartal, Orhan Keçeli, Mehmet Korkmaz, Özden Özbilun, Rasih Öztürk, Güner Sağra, Erkut Şenbaş, Pulat Tacar, Adnan Turfan, Adnan Türkoğlu, Zihni Üstün, Abdürrezzak Yavuz."

       DTP 1. Olağan Büyük Kongresi'nin seçimlere geçilen ikinci ve son gününde, DTP Lideri Hüsamettin Cindoruk'un ilk günkü konuşmasının özeti niteliğinde bir uzlaşı bildirgesi okundu. Bildirgede, Türkiye'nin gereksinimleri ve DTP'nin bu gereksinimleri karşılayacak hedefleri anlatıldı.
       Siyasi partilerin işlevi, temsil ettikleri kitlenin talep ve gereksinimlerini değerlendirmek, bunları siyasi karar mekanizmasına taşımak, ulusal bütünleşmeye, toplumsal kaynaşmaya katkıda bulunmak diye sıralanan bildirgede "Vatandaşla vatandaş, milletle devlet arasında köprü kurmanın bugünkü mühendisliği böyle bir anlayışı gerektirir. DTP, işte bu davanın partisi, böyle bir geleneğin temsilcisidir" denildi.
       "Yasaların hakimiyetinden önce, hukukun üstünlüğü diyoruz" vurgusu yapılan bildirgede DTP de şöyle tanımlandı:
       "Demokrat Türkiye demek,
       * Kutsal devlet yerine kutsal vatandaşın
       * Kapalı ve denetimsiz devlet yerine şeffaf ve temiz devletin,
       * Büyüyen devlet yerine, küçülen devletin,
       * Kuralsız sebest piyasa ekonomisi yerine, insancıl serbest piyasa ekonomisinin,
       * Liderlerin yönetimi yerine, sivil toplumun yönetiminin,
       * Durağan ve istikrarsız bir Türkiye yerine, dinamik, hamleci reformcu bir Türkiye'nin,
       * Çözümsüzlük yerine çözümün, kavga yerine uzlaşının hakim olduğu bir Türkiye'nin ortaya çıkması demektir."