Siyaset DYP fakir düştü

DYP fakir düştü

26.12.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bazı örgütler kapanma aşamasına gelince Çiller talimat verdi. Vekiller maaşlarından bir bölümünü partiye bağışlayarak örgütleri kurtardı

DYP fakir düştü

DYP fakir düştü

Bazı örgütler kapanma aşamasına gelince Çiller talimat verdi. Vekiller maaşlarından bir bölümünü partiye bağışlayarak örgütleri kurtardı

AYHAN AYDEMİR Ankara

Ekonomik kriz, fertler ve şirketlerden sonra siyasi partileri de etkilemeye başladı. Beşinci parti olduğu için Hazine’nin 2000’de partilere yaptığı maddi yardımdan yalnızca 1.8 trilyon lira alabilen DYP ekonomik krize girdi. Genel muhasipliğini Niğde Milletvekili Doğan Baran’ın yaptığı Genel Merkez yönetimi, bütçe açığı olmamasına karşın yaşanan ekonomik krizden nasibi aldı ve hesabı yıl sonuna kadar tutturamadı.
DYP kurmayları, gelirlerinin yalnızca devlet yardımından gelen para olduğunu belirtirken; il ve ilçelerden gelen maddi talepler 2000’in ortalarına kadar karşılandı. Ancak, bazı il ve ilçe örgütlerinin "kira ve yakıt paralarını ödemede güçlük çekiyoruz" feryatları Genel Merkez’i telaşlandırdı.

Süper vekiller yetişti
DYP yönetimi, partinin içine düştüğü darboğazdan kurtulmak için çeşitli formüller aramaya başladı. Bu süre içinde iş, kira, yakıt borçları, elektrik ve telefon faturaları biriken bazı örgütlerin kapısına kilit vurmaya kadar geldi.
Bu gelişmeler üzerine Genel Başkan Tansu Çiller’in talimatıyla imdada milletvekilleri yetişti. Milletvekillerinin maaşlarından bir bölümünü partiye ağış olarak verdikleri ve bu paralarla örgüt binalarının kapısına kilit vurmaktan kurtarıldığı öğrenildi.
İsmini açıklamayan, ancak DYP’nin maddi sıkıntı yaşadığını doğrulayan bir kurmay, Milliyet’e partinin maddi problemlerinin olmasının hesap tutamamaktan değil, son yaşanan ekonomik krizden kaynaklandığını söyledi. Aynı kurmay, DYP’nin yıl içinde en fazla miting ve toplantı yapan parti konumunda olduğunu da belirtti ve harcamaların çoğunun bu toplantılara aktığını kaydetti.



SİYASET