Siyaset Ecevit: İzne gerek yok

Ecevit: İzne gerek yok

15.04.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ecevit: İzne gerek yok

Ecevit: İzne gerek yok

       BAŞBAKAN Yardımcısı Bülent Ecevit, Şemdin Sakık'ın yakalanmasıyla ilgili "Her operasyondan önce TSK'nın siyasal otoriteden izin almasına gerek yoktur" dedi.
       Türk Polis Teşkilatı'nın kuruluşunun 153. yılı nedeniyle İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu ile Emniyet Genel Müdürü Necati Bilican'ı kabul eden Ecevit şunları söyledi:
       "Sakık'ın yakalanması sonucunu veren operasyon, silahlı kuvvetlere devlet tarafından verilen yetki içinde yerine getirildi. Güneydoğu'daki terör olayları nedeniyle silahlı kuvvetler zaten günde bir iki operasyon yapıyordu. Kendilerine Güneydoğu'daki opersyonlar nedeniyle geniş yetki verilmişti. Her operasyondan önce siyasi otoriteden izin almaya gerek yok."
       Başesgioğlu ise, gazetecilerin, Sakık'la birlikte Türkiye'ye getirilen KDP'ye ait korumaların iade edilip edilmeyeceğine yönelik sorularını ise şöyle yanıtladı:
       "Operasyonun amacı bellidir. Türkiye Devleti'ne karşı silah çekmemiş, kurşun atmamış kişileri elimizde tutmanın anlamı yok. Böyle kişiler elbette bulunduğu yerlere gönderilir."
       Başesgioğlu, Sakık'ın Ankara'ya getirilip getirilmediğine ilişkin bir soruya ise "Önemli olan yargı sürecinin başlamasıdır, hangi ilde bulunduğu değil. Önemli olan Türkiye'ye getirilmesidir. Adaletin tecelli etmesidir. Yargı süreci devam edecek" şeklinde yanıt verdi.
       Gazetecilerin, "Bundan Ankara'ya getirildi sonucunu çıkarabilir miyiz?" şeklinde sorusu üzerine de "Yorumu size bağlı, istediğiniz gibi yorumlayabilirsiniz?" diye konuştu.
       Milli Savunma Bakanı İsmet Sezgin de Başesgioğlu ve Bilican'ı kabulünde, Şemdin Sakık ve kardeşinin Diyarbakır'da bulunduğunu belirterek "Kolluk kuvvetlerine verilecekler, kolluk kuvvetleri de yargıya teslim edecek" dedi.
       Sezgin, hükümetin operasyondan haberi olmadığı yolundaki iddialarla ilgili şunları söyledi:
       "Hükümetin her üyesinin herşeyi anında bilmesine gerek yok. Bu tür operasyonların gizlilik içerisinde yapılması gerekir. Öyle operasyonlar vardır ki tim bile bilmez onu, en son anda haberi olur."
       "Bugüne kadar operasyonlar, Başbakan'ın izni alınarak yapılırdı" sorusuna "Hepsi prosedür, yasalar neyi gerektiriyorsa o yapılıyor. Hiçbir değişiklik yok" yanıtını veren Sezgin "Bunun arkasından bir Apo operasyonu da gelecek mi? sorusuna "Hayır, hayır. Bu, apayrı bir şey" karşılığını verdi.