Siyaset Ecevit'in güzergahına pusu

Ecevit'in güzergahına pusu

24.08.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ecevit'in güzergahına pusu

Ecevitin güzergahına pusu

       PKK'nın beş yıl önce 33 vatandaşı katlettiği Erzincan Kemaliye'ye bağlı Başbağlar köyündeki yeni yapılan evlerin anahtar teslim töreninden sonra yine teröristlerce yakılan Balkırı köyüne gitme hazırlığı yapan Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit'e yönelik olduğu sanılan PKK pususu başarısızlıkla sonuçlandı.
       Ziyaret öncesi güvenlik için Balkırı köyüne giden askeri birlikle köy yakınlarında pusu kuran 10 kişilik terörist grup arasında çatışma çıktı. Ecevit'e tahsis edilen helikopterle bölgeye takviye olarak 20 asker daha gönderildi.
       Ecevit, Erzincan Valisi Recep Yazıcıoğlu'nun uyarılarına rağmen programını değiştirmeyerek eşi Rahşan Ecevit, Devlet Bakanı Hasan Gemici ve Vali Yazıcıoğlu'yla birlikte çatışma sürerken Balkırı köyüne gitti ve 50 konutun temelini attı. Köy yakınlarında güvenlik güçleriyle çıkan çatışmada bir terörist öldürülürken diğerlerinin yakalanması için operasyonlar sürüyor.

       Ecevit ilk olarak, 5 Temmuz 1993'te 33 kişnini katledildiği, 191 hanenin yakılarak yağmalandığı Başbağlar köyüne gitti ve burada 11 ay önce temellerini attığı 51 konutun anahtar teslim törenine katıldı. Ecevit törende, "Terörün kökünü kazımak kolay olmayacak. Çünkü Türkiye dünyanın en can alıcı noktasında bulunuyor" diye konuştu.
       Başbağlar köyündeki tören devam ederken, Ecevit'in ikinci durağı Balkırı köyüne güvenliği sağlaması için karadan 20 kişilik askeri birlik gönderildi. Askerler, Balkırı köyüne giderken köye 15 kilometre uzaklıktaki Subaşı mevkiinde 10 kişilik bir grubun beklediğini görünce telsizle durumu bildirip saat 16.00 sıralarında teröristlerle çatışmaya girdi.
       Vali Yazıcıoğlu'nun verdiği bilgiye göre, çatışma büyüyerek devam ederken, Ecevit durumdan haberdar edildi ve Balkırı köyüne Ecevit'in helikopteriyle 20 kişilik takviye asker gönderildi. Çatışma yüzünden Başbağlar'daki program yarım saat uzatılırken, Vali Yazıcıoğlu, Ecevit'e Balkırı programını iptal etmesini önerdi. Ancak Ecevit programın iptalini istemedi ve helikoptere binerek Başbağlar'a 15 kilometre mesafedeki çatışma bölgesinin kıyısından geçerek Balkırı'ya ulaştı ve 50 konutun temelini attı.
       Terör korkusuyla köylülerin kendiliğinden boşalttığı Balkırı köyü geçen yıl teröristlerce basılmış ve tüm evleri ateşe verildikten sonra yağmalanmıştı.

       Katliamdan beş yıl sonra Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'ndan ayrılan kaynakla tamamlanan, alt katı ahır üst katı iki oda bir salon, banyo ve mutfaktan oluşan 70 metrakerelik evleri teslim alan Başbağlar halkı Ecevit'e şükranlarını sundu.
       Ecevit ise yunları söyledi:
       "Başbağlar köyü insanlık tarihinin en acı olaylarından birine sahne olmuş, soykırımın, acıların ve zulümlerin hedefi olmuştur. Burada 33 şehit verdik. 30 kadın dul kaldı, 100 e yakın çocuk yetim. Bütün köy evsiz kaldı. Çünkü 19 hanenin tümü yakıldı.
       Katliam hepimizin yüreğini yakmıştır. Türkiye'de bölücü akımın kökünü kurutmak kolay olmayacaktır. Çünkü Türkiye Dünyanın en can alıcı noktasında bulunuyor. Bir yandan Avrupa bir yandan Asya ülkesiyiz. Ayrıca Avrasya'nın merkezi olduk. Petrol boru hatlarının geçtiği tarım ülkesiyiz. Bu ülkeyi huzur içinde yaşatmamakta bazı çevreler ısrar edecektir. Türkiye'yi her zaman bölmek isteyeceklerdir.
       Bu emekleri boşa çıkarmanın tek yolu Kürd'üyle Türk'üyle Sünni ve Alevisiyle her zaman birlikte olmaktır. Başbağlar ve Sivas katliamlarının perde arkasında aynı dış güçler vardır. Bu oyunları birlik içinde çözeceğiz."
       Ecevit çifti daha sonra hak sahiplerine anahtarlarını teslim etti. Bu sırada Başbağlar katliamında kayınpederi, kardeşi ve dayısını kaybeden Ayşe Baltacı adlı kadın fenalık geçirerek bayıldı.

       Barasor Vadisi adı verilen derin bir vadinin içinde bulunan Başbağlar'da yapılan 51 konutun çok güç doğa şartlarında malzeme taşınarak tamamlandığını belirten Vali Yazıcıoğlu da, "Allah Türkiye'ye bir daha böyle acı göstermesin" dileğinde bulundu.

       DİYARBAKIR'ın Kulp ilçesi kırsalında bir grup PKK'lının açtığı ateş sonucu şehit olan piyade komando er Ömer Sayar, doğum yeri Afyon'da toprağa verildi. Şehit erin kızkardeşi Çiğdem Sayar da (11) cenaze namazına katıldı.
       Garnizon Komutanı Tuğgeneral Rıza Bülbül, Afyon Valisi Ahmet Özyurt, Belediye Başkanı Erdal Akar ve Afyonluların katıldığı, Afyon İmaret Camii'nde düzenlenen askeri törende şunları söyledi:
       "İnsan demeye utandığım soysuz teröristlerin yaptığı yanlarına kalmayacak. Açtıkları kan gölünde boğuluyorlar. Son çırpınışları içinde ne yazık ki biraz daha canımız yanacak. Hiçbir güç ne bir karış vatan toprağını alabilir, ne de topraklarda ay yıldızlı bayraktan başka bir bayrak dalgalandırabilir, ne bu milleti pes ettirebilir, ne de bu vatanı bölebilir."
       Şehit yakınlarının güçlükle sakinleştirildiği törende kılınan namaz ardından uzun süre askerlerin omuzlarında taşınan Sayar'ın cenazesi, daha sonra Afyon Asri Mezarlığı'ndaki Garnizon Şehitliği'nde toprağa verildi.