Siyaset 'Ekonomi silah gibi kullanılamaz'

'Ekonomi silah gibi kullanılamaz'

10.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, ekonominin silah ve baskı aracı olarak kullanılmasını kabul edilemez gördüklerini belirterek, “Türkiye olarak dış ticarette karşılıklı olarak ulusal para kullanılması fikrini önemsiyor ve destekliyoruz” dedi.

Ekonomi silah gibi kullanılamaz

TBMM’nin ev sahipliğinde Antalya’da düzenlenen Avrasya Meclis Başkanları 3. Toplantısı’ndan konuşan Yıldırım, ekonomik olarak nispeten güçlü ülkelerin vurdumduymaz davranışlarının dünya ekonomisine, dünya halklarının ortak refahına zarar verdiğini belirtti. Yıldırım, “Türkiye olarak çok taraflı ticaret sistemini tehdit eden bu kısıtlamaları korumacılık eğilimlerini doğru bulmuyoruz. Ekonominin silah ve baskı aracı olarak kullanılmasını kabul edilemez görüyoruz. Rezerv para kurlarını kullanarak siyasi hedeflere ulaşma çabasını da tüm uluslararası ekonomi sistemini tehlikeye düşürecek bir hareket olarak değerlendiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Özellikle ABD’nin doların değişim parası olarak kullanılmasını gerekçe göstererek kişilere, kuruluşlara ve ülkelere dava açarak mahkumiyet verme çabasında olduğuna dikkati çeken Yıldırım, bu çerçevede ulusal paralarla ticaretin teşviki başta olmak üzere alternatif yaklaşımların üzerinde durulması gerektiğin vurguladı. Yıldırım, “Biz uluslararası ticarette herhangi bir para birimine karşı değiliz ancak tek yanlı dayatmalar ve ülkelerin egemenlik haklarını göz ardı eden yaklaşımlar rahatsız edicidir. Türkiye olarak dış ticarette karşılıklı olarak ulusal para kullanılması fikrini önemsiyor, destekliyoruz” diye konuştu.

Ortaklık protokolü

TBMM Başkanı Yıldırım ile Rusya Devlet Duması Başkanı Vyaçeslav Volodin arasında gerçekleşen ikili görüşmede, iki ülke meclisi arasında üst düzey ortak komisyon kurulması için mutabakata varıldı ve iyi niyet beyanı protokolü imzalandı.

Haberin Devamı

‘Tarihçiler incelemeli’

Basına kapalı toplantıda Ermenistan’ın temsilcisi Meclis Başkan Yardımcısı Eduard Sharmazznov’un basına kapalı oturumda 1915 olayları ve Dağlık Karabağ bölgesine yönelik açıklamalarda bulunduğu öğrenildi. Ardından basına açık yapılan toplantıda ortak bildirinin okunması sırasında TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Sharmazzov’a sert yanıt verdi.

Yıldırım, “Ermenistan temsilcisi maalesef burada bazı iddialar ortaya atmıştır. Küresel sorunlara çözüm aradığımız, bölgede ve dünyada istikrarı önemsediğimiz bu toplantıda gerçekleri çarpıtan açıklamalarını kabul etmemiz mümkün değildir. Ermenistan, Türkiye ilişkilerini gerçekten düzeltmek istiyorsa bu saçmasapan soykırım iddialarına bir son vermeli, tarihi olayları tarihçilerin incelemesine terk etmelidir” dedi.