Siyaset Elçiler toplandı Mandela’yı andı

Elçiler toplandı Mandela’yı andı

19.07.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Eski Güney Afrika Cumhuriyeti Devlet Başkanı Mandela’nın 93. doğum günü dolayısıyla 10 ülkenin büyükelçisi, 67 dakikalarını Keçiören Belediyesi Huzurevi’nde geçirdi

Elçiler toplandı Mandela’yı andı

Eski Güney Afrika Cumhuriyeti Devlet Başkanı Nelson Mandela’nın 93. doğumgünü dolayısıyla toplumsal savunuculuk alanında çalıştığı 67 yılı temsilen, 10 ülkenin büyükelçisi, 67 dakikalarını Keçiören Belediyesi Huzurevi’nde geçirdi.
Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçiliği, Birleşmiş Milletler (BM) Türkiye Temsilciliği ve Keçiören Belediyesi, Güney Afrika’nın demokratik yollardan seçilen ilk kurucu devlet başkanı olan ve yaşamının 67 yılını insanlığa hizmetle geçiren Mandela Nelson Mandela’nın 93. doğumgünü dolayısıyla anma programı düzenledi.

‘Mandalina’ sanıyorlar
Ak Partili Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Mandela’nın 67 yılını insanlığa hizmetle geçirdiğini ve bu nedenle dünyanın her yerinde birçok kişinin bugün 67 dakikasını, başkaları için yapacağı sosyal faaliyetlere ayırdığını dile getiren Ak, “Biz de bu vesileyle 67 dakikamızı burada kalan yaşlılarımıza ayıracağız. 93 yaşındaki Mandela’ya, iyi ki doğdun diyoruz” diye konuştu.BM adına etkinliğe katılan FAO Türkiye temsilcisi Mustafa Sinaceur ise Mandela’nın hala kendilerine ilham kaynağı olmaya devam ettiğini belirtti.
Konuşmaların ardından Ak, Keçiören Kaymakamı Mustafa Güler, FAO Türkiye Temsilcisi Sinaceur ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Teobogo Seokolo, Macaristan, Etiyopya, Gambiya, Bosna-Hersek, Bangladeş, İsveç, İsviçre, Filipinler ve İrlanda’nın Ankara büyükelçileri ile büyükelçilik müsteşarları beyaz önlükler giyip, Huzurevi’nin yemekhanesindeki duvarın bir kısmını boyadılar. Protokoldekiler, huzurevinin en yaşlı sakinleri olan 90 yaşındaki Ümmügülsüm Beştepe ve 97 yaşındaki Şahmurat Yücetürk ile üzerinde Türk ve Güney Afrika bayraklarıyla Mandela’nın fotoğrafı bulunan pastayı kesti. Huzurevi’nde kalan 80 yaşındaki Hüseyin Vardar da Mandela’yı bir “hürriyet kahramanı” olarak tanıdığını belirterek, “Buradakiler bilmez. Çok okumuyorlar çünkü, okumazsan bilemezsin. Onun için kimse tanımaz. ’Mandalina’ diyorlar. Sanıyorlar ki meyve... Ama o bir hürriyet kahramanı” diye konuştu.

Haberin Devamı

Dünyanın en ünlü mahkûmu
Nelson Mandela, dünyanın “en ünlü mahkûmu” olarak biliniyor. Bir avukat olarak gençliğini Güney Afrika’da ırkçılığa karşı mücadele ile geçirdi. Faaliyetlerinden dolayı Güney Afrika ırkçı yönetimi tarafından ömür boyu hapsedildi. 27 yıl sonra 1990 yılında serbest bırakıldı. 40 yıl içinde 100’den fazla ödül aldı. Ancak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tarafından kendisine verilmesi kararlaştırılan 1992 yılı Atatürk Barış Ödülü’nü almayı kabul etmedi. 10 Mayıs 1994’te Güney Afrika’nın ilk siyah devlet başkanı seçildi.