Siyaset En dramatik kampı gördük

En dramatik kampı gördük

15.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP heyetinin hazırladığı raporda Irak Türkmenlerinin sahipsiz bırakıldığı vurgusu yapıldı. Raporda Kerkük’teki Türkmenlerin Türkiye’ye getirilerek kamplara yerleştirilmesi istendi

En dramatik kampı gördük

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba başkanlığında Bursa Milletvekili Sena Kaleli, Amasya Milletvekili Ramis Topal, Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, Afyon Milletvekili Ahmet Toptaş, Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu ve CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Hilal Dokuzcan’dan oluşan CHP heyetinin Irak’taki Türkmenlere yaptığı ziyarete ilişkin raporda, çarpıcı tespit ve öneriler yer aldı. Raporda, “Irak Türkmenleri sahipsiz bırakılmış ve kaderlerine terk edilmiş durumda. Ne Türkiye’den ne de Irak hükümetinden gerekli yardım ve ilgiyi görmüyorlar. Yani Irak Türkmenleri ‘el’ olmuş. Bugüne kadar gördüğümüz gayri insani koşullara sahip en dramatik kampın gerçekleriyle yüzleştik” denildi.
Türkmenler arasında Sünni-Şii farklılığının ön planda olmadığı belirtilen raporda, Türkmenlerin, CHP heyetine, “CHP’nin buraya gelmesi bizim için çok büyük bir destek. Türkiye’den ilk defa böyle bir milletvekili heyeti ziyaret etti. 2003’e kadar, Türkiye’den her türlü desteği alırdık. Ama 2003 sonrası, bu yardımlar hiçbir surette yeterli olmayan bir noktaya geldi” dedikleri kaydedildi. Sünni Türkmen köylerinin IŞİD’e destek verdiği iddiasının yer aldığı raporda, “Beşir köyünde birçok kız çocuğu; IŞİD tarafından tecavüz edildikten sonra kesildi ve idam edildi. Bu kız çocuklarından bazılarının anneleri de kaçırıldı. IŞİD saldırdığı bölgelerde Türkmen kadınları kaçırdı. Aşiret yapısı sebebiyle, bu durum duyurulmamış” denildi. Bir Türkmen gencinin, “AKP bizi petrole sattı. AKP mezhepçi bir politika yürüttüğü için Türkmenleri görmezden geliyor” sözleri de raporda yer aldı.

CHP’nin önerileri
Raporda, CHP’nin Türkmenlerin durumuna ilişkin daimi bir komisyon kuracağı belirtilirken, CHP’nin önerileri özetle şöyle sıralandı:
* Türkiye devleti acil olarak insani yardımların bölgeye ulaştırılması noktasında Türkmen partileri ile iletişime geçmelidir.
* Başbakanlık aracılığıyla daha önce dünyanın dört bir tarafına gönderilmek üzere yürütülen yardım kampanyaları, Kerkük’teki Türkmenler için de başlatılmalıdır.
* Telafer’den kaçmak zorunda kalan ve Kerkük’te bulunan tüm Türkmenlerin Türkiye gelmesi ve sınırlarımız içersinde kurulacak kamplarda barınabilmeleri sağlanmalıdır.
* Irak Türkmen Cephesi ile Türkiye arasında iletişimi artırmak adına tarafsız bir komisyon kurulmalı ve ilişkilerin güçlenmesi yönünde ciddi ve kurumsal adımlar atılmalı. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bölgedeki Türkmenlerin durumunu derhal araştırmak üzere bir alt komisyon kurmalıdır.
* Tüm bu olasılıkları, çözüm önerilerini ve diğer adımları belirlemek üzere TBMM harekete geçmeli. Irak Türkmenleri’nin durumu hakkında Meclis’te acilen genel görüşme yapılmalı ve derhal acil eylem planı hazırlanmalıdır.