Siyaset Erbakan eşinin yanına defnedildi

Erbakan eşinin yanına defnedildi

01.03.2011 - 06:39 | Son Güncellenme:

Önceki gün Ankara’da vefat eden eski başbakan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan’ın cenazesi, Zeytinburnu Merkez Efendi Mezarlığı’nda eşi Nermin Erbakan’ın yanına defnedildi. Fatih Camii'ndeki cenaze töreninde izdiham yaşandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan zor anlar yaşadı. Korumalar Gül ve Erdoğan'a koridor açmak için yoğun çaba sarfetti. Yapılan anonsların da yardımıyla güçlükle koridor açılmasının ardından Gül, Erdoğan ve Şahin ön saflarda yerini aldı. Erbakan için Fatih Camisi’nde öğle vakti cenaze namazı kılındı. Namazın ardından, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ve Erbakan’ın oğlu Fatih Erbakan birer konuşma yaptı. Mehmet Görmez, konuşmasının sonunda, cami avlusundaki katılımcılardan üç kez helallik istedi. Katılımcılar da üç kez "Helal olsun" dedi. Necmettin Erbakan’ın eller üzerinde taşınan naaşına Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da el verdi. Erbakan’ın cenazesi ellerde taşınarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğüne ait cenaze nakil aracına konuldu. Erbakan’ın cenazesi kortej eşliğinde Fevzipaşa Caddesi, Akdeniz Caddesi, Vatan Caddesi ve Anıt Mezar’ı takiben Merkez Efendi Mezarlığı’na götürüldü. Cenaze aracı yoğun kalabalık yüzünden zor ilerledi. Yaklaşık 5 kilometrelik yolu 2,5 saatte kateden kortejin eşliğindeki cenaze aracı, mezarlık girişinde durdu. Yoğun katılım nedeniyle güçlükle araçtan indirilen Erbakan’ın naaşı, eller üstüne alınarak aile kabristanlığına ulaştırıldı. Erbakan'ın,cenazesinde TSK'nın gönderdiği çelenk dikkat çekti. Ayrıca törene Türk Silahlı Kuvvetlerinden de katılımlar oldu.

Erbakan eşinin yanına defnedildi

Erbakan’ın cenazesi Fatih Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından yaklaşık üç saatlik bir yolculuğun sonunda, binlerce kişilik kortej eşlinde mezarlığa ulaştı. Cenazeyi taşıyan ambulans yoğun kalabalık nedeniyle kapıda beklerken, Erbakan’ın cenazesi omuzlar üzerinde taşınarak mezarlığa getirildi. Erbakan’ın defni sırasında oğlu Fatih Erbakan, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Saadet Partisi Eski Genel Başkanı Recai Kutan ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş mezarın başında bulundu.

Haberin Devamı

Cenaze programında defin işlemi esnasında yalnızca ailesinin ve protokol üyelerinin bulunması karalaştırılmıştı ancak, kortejle birlikte gelen vatandaşlar mezarlığı çevreleyen duvarların üzerinden atlayarak içeriye girdi. Defin işlemi tamamlanmasına karşın vatandaşların büyük bölümü mezarlığın dışında ve mezarlığa çıkan yollar üzerinde beklemeye devam ediyor. Dışarıda bekleyen vatandaşlar Erbakan için edilen dualara eşlik ediyor.

-TAZİYELER SULTAN AHMET’TE KABUL EDİLECEK

Ankara’da, tedavi gördüğü Güven Hastanesi’nde 85 yaşında hayata veda eden Erbakan’ın son yolculuğuna tanıklık etmek isteyenler, gün boyunca Fatih Camii‘ne ve ardından Erbakan’ın defnedildiği Merkez Efendi Mezarlığı’na akın etti. Erbakan İstanbul’da yüz binlerce kişinin katıldığı törenle son yolculuğuna uğurlandı. Kalabalık arasında zaman zaman izdiham nedeniyle bayılanlar olurken, sağlık ekipleri duruma müdahale etti. Emniyet güçleri de havadan ve karadan güvenliği sağladı. Kortejde herhangi bir taşkınlığın yaşanmaması için Saadet Partili yetkililer de sık sık uyarı anonsları yaptı.

Haberin Devamı

Erbakan’ın vasiyeti ve ailesinin istediği gereği resmi bir cenaze töreni düzenlenmedi. Bunan karşın, gün boyunca düzenlenen törenlere devlet erkanı, pek çok siyasi ve Türk Silahlı Kuvvetlerinden üst düzey isimler hazır bulundu.

Defin işleminin tamamlanmasının ardından, bu akşam yatsı namazı sonrası Sultan Ahmet Camii’nde Erbakan için mevlit okutulacak. Erbakan ailesi taziyeleri burada kabul edecek.

CENAZEYE YAKLAŞIK 400 BİN KİŞİ KATILMIŞ

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre Saadet Partisi Genel Başkanı Prof.Dr. Necmettin Erbakan'ın Fatih Camii'ndeki cenaze törenine yaklaşık 400 bin kişi katıldı.

Güvenlik Şube Müdürlüğü'ne bağlı görev yapan polis helikopterinin havadan çektiği görüntüleri değerlendiren polis ekipleri törene katılımın yaklaşık 400 bin civarında olduğunu tespit etti. Cumhurbaşkan Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra uluslararası konukların katılımı nedeniyle cenaze töreninde 3 bin 350 polis görev yaptı, bunların 560'ını trafik polisleri oluşturdu.

Haberin Devamı

GÜL VE ERDOĞAN'IN ZOR ANLARI



CAMİDE İZDİHAM YAŞANDI

Erbakan’ın cenaze namazının kılınacağı caminin avlusu ve yollar, sevenleriyle dolup taştı. Caminin protokol girişi yolunun iki tarafında Saadet Partisi İstanbul Gençlik Kolları üyeleri kol kola girerek bariyer oluşturdu. Bu yol üzerine Saadet Partisi tarafından "Milletimizin başı sağoğlsun, mekanın cennet olsun" ve "Mavi Marmara senin mirasın" yazılı pankartlar asıldı.

Protokol kapısından girişlere izin verilmezken, cenazeye katılanlar caminin diğer kapısından giriş yapıyor.Necmettin Erbakan’ın naaşının saat 10.00’da camiye getirilmesiyle protokol girişinde izdiham yaşandı. Mikrofonla vatandaşları sürekli uyaran bir partili, "Hocayı görünce kimse öne doğru adım atmasın. 100 kişiyle izdiham yaratmayalım. Hocaya yakışan bir cenaze olsun" diye anons etti.Erbakan’ın kızı Elif Erbakan Altınöz eşi Mehmet Altınöz’le, kızı Zeynep Erbakan Baykoç eşi Faruk Baykoç’la, oğlu Fatih Erbakan da eşi Beyza Erbakan ile birlikte musalla taşına konulmasıyla birlikte cenazenin başında beklemeye başladı.Cenaze merasiminde, 2003 yılındaki Kuran-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması’nda birinci olan Ahmet Karalı, Kur’an-ı Kerim okuyor.Caminin avlusunda kadın ve erkekler ayrı ayrı bölümlerde saf tutmaya başladı. Erbakan’ın cenazesinin de bulunduğu avlunun birinci bölümü protokol için ayrılırken, diğer iki bölüme de vatandaşlar alınıyor.Caminin ana girişine, Saadet Partisi Eskişehir Gençlik Kolları tarafından "Sevinme ey siyonist bir ölür bin diriliriz", Mamak Gençlik Kolları tarafından da "Şahidiz, şahidiz, şahidiz, yolun yolumuzdur savunan adam" yazılı pankart asıldı.Cenaze törenini Anadolu Ajansı ve TRT canlı olarak yayınlarken, diğer televizyon kanalları da 3G yayın yapıyor. Bu arada, Fatih Belediyesi katılımcılara çay ve su ikramında bulunuyor.

Haberin Devamı

SURLARIN KALDIRIMLARIN ÜZERİNDE CENAZE NAMAZI KILINDI

Ankara’da vefat eden eski başbakanlardan, Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan için Fatih Camisi’nde cenaze namazı kılındı.Öğle namazını Fatih Camisi’nde kılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, daha sonra Erbakan’ın cenazesinin bulunduğu avluya çıktı.Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Şahin ve Başbakan Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu protokol, saf tuttu.Erbakan’ın cenaze namazı, yoğun izdiham altında eski Diyanet İşleri Başkanı Lütfü Doğan tarafından kıldırıldı.Bu arada Erbakan’ın defnedileceği Zeytinburnu’ndaki Merkez Efendi Mezarlığı’nda bulunanlar da burada cenaze namazı kıldı. Bazı kişilerin civardaki surların üzerinde namaz kılması dikkati çekti.

Haberin Devamı

ASKER CENAZEYE KATILDI

Erbakan eşinin yanına defnedildi

Erbakan’ın cenaze törenine yoğun katılmın yanı sıra çelenkler de gönderildi. Devlet erkanının çelenklerinin yanı sıra Türk Silahlı Kuvvetleri de Erbakan için çelenk gönderdi.

Ayrıca cami avlusunda bazı subayların da olduğu görüldü

Ayrıca KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC Meclis Başkanı Hasan Bozer ve Başbakan İrsen Küçük, cenazeye yurtdışında olduğu için katılamayan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İran İslam Cumhuriyeti Başkonsolosluğu ile çeşitli İslami cemaat önderlerinin de çelenkleri dikkat çekti.

PROTOKOL İZDİHAMIN ORTASINDA KALDI

Milli Görüşün lideri Necmettin Erbakan’ın cenaze töreninde alınan tüm güvenlik önlemlerine rağmen kısa süreli bir izdiham yaşandı. Cenazeye katılmak için gelen protokol üyeleri izdihamın ortasında kaldı. Çevik Kuvvet ekipleri cenazenin başında kordon oluşturmuş durumda.

Erbakan’ı son yolculuğuna uğurlamak için çok sayıda bakan ve siyasetçi Fatih Camii’ne gelmeye devam ediyor. Fatih Camii’ne gelenler arasında TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, MHP Genel Başkan Yardımcısı Cihan Paçacı, AKP Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Hurşit Güneş, AKP’li vekil Necati Çetinkaya, Eski Bakanlardan Hilmi Güler, Ali Çoşkun, Yaşar Okuyan, Türkiye Partisi Genel Başkanı Abdüllatif Şener, İstanbul Bağımsız Milletvekili İlhan Kesici, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek yer alıyor.

Erbakan’ın cenazesinde Türk Silahlı Kuvvetlerinden de katılımlar var.

Eski Başbakanlardan, Milli Görüşün lideri Necmettin Erbakan’ın Fatih Camii’nde gerçekleştirilen cenaze törenine katılımlar artarak devam ediyor.

KIVRIKOĞLU VE BAYYKAL DA CENAZE DE

CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal ve 1.Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu da Erbakan’ı uğurlamak üzere Fatih Camii’ne gelenler arasında yer alıyor. Devlet Bakanı Faruk Çelik, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, İstanbul Büyükşehir Eski Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna de cenaze törenine katılanlar arasında bulunuyor.

Eski Başbakanlardan Tansu Çiller, DP Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek ile Fatih Camii’ne geldi.

SARAY BOSNA'DAN ÖZEL UÇAKLA 165 KİŞİ GELDİ

Saadet Partisi Genel Başkanı, eski başbakanlardan Necmettin Erbakan’ın cenazesine katılmak için, Saraybosna Uluslararası Havalimanı’ndan bu sabah, özel uçakla 165 kişi İstanbul’a gitti.Erbakan’ın vefatının ardından merhum Aliya İzzetbegoviç’in genel başkanlığını yaptığı Demokratik Eylem Partisi (SDA), insani yardım kuruluşu Merhamet, İslam Birliği Riyaseti, Mladi Müslümani (Genç Müslümanlar Hareketi) ile eski komutanlar İstanbul’daki cenaze namazına katılım için yaptığı organizasyon yaptı.Organizasyon kapsamında, Bosna-Hersek’te savaş zamanında önemli rol üstlenen eski komutanlar ile çeşitli kurum ve kuruluşların temsilcilerinin de aralarında bulunduğu 165 kişi, bu sabah, Erbakan’ın cenaze namazına katılmak üzere, özel uçakla İstanbul’a gitti.Erbakan’ın mezarına götürülmek üzere, Bosna-Hersek’in merhum Devlet Başkanı Aliya İzzetbegoviç’in kabrinden dün alınan toprak aynı uçakla İstanbul’a götürüldüğü öğrenildi.Cenaze namazına gidemeyecekler ise bugün Mladi Müslümani öncülüğünde Saraybosna’nın en büyük camisi Gazi Hüsrevbey’de Erbakan için gıyabi cenaze namazı kılacak.

MEZARI HAZIRLANIYOR

Erbakan için Zeytinburnu Merkez Efendi Mezarlığı’nda mezar kazılmaya başlandı.Erbakan’ın Zeytinburnu’ndaki Merkez Efendi Mezarlığı’nda bulunan aile kabristanlığındaki mezarı, partililer tarafından sırayla kazılıyor.Erbakan’ın kabrinin, 2005 yılında vefat eden eşi Nermin Erbakan’ın yanına kazıldığı görüldü. Aile kabristanlığında, Necmettin Erbakan’ın babası Sabri ile annesi Kamer Erbakan’ın da mezarları bulunuyor.Bu arada çok sayıda polis, mezarlık çevresinde geniş güvenlik önlemi alırken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından mezarlık karşısında sağlık çadırı oluşturuldu.Mezarlıkta, basın mensuplarının rahat görüntü alması amacıyla bir de platform hazırlanmaya başlandı.

ANKARA'DAN DUALARLA UĞURLANDI

Pazar günü vefat eden Necmettin Erbakan’ın ilk cenaze namazı Ankara Hacı Bayram-ı Veli Camii’nde kılındı. Sabah namazının ardından kılınan cenaze namazına çok sayıda Bakan, bürokrat ve Erbakan’ın ailesi ile sevenleri katıldı.

Binlerce kişinin katıldığı cenaze namazında Cami avlusu hınca hınç doldu. Cenaze namazına katılanlar arasında Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız yer aldı. Ankara Valisi Alaattin Yüksel, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala ve Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz da cenaze namazında hazır bulundu.

-CENAZE, SABAH NAMAZININ ARDINDAN CAMİ’YE GETİRİLDİ-

Necmettin Erbakan’ın cenazesi sabah namazının kılınmasının ardından saat 6.00 sularında Hacı Bayram-ı Veli Camii’ye ambulans içerisinde getirildi. Cami avlusuna kadar giren ambulanstan indirilen Erbakan "Allah-u Ekber" tekbirleri arasında bir süre omuzlarda taşındı. Cenazenin indirilmesinin ardından Camivatandaşların Erbakan’ın tabutuna dokunmak istemesi dolayısıyla bir süre arbede yaşandı. Cami avlusunda bir sedyenin üzerine alınan Erbakan’ın cenazesinin çevresinde yakınları ve sevenleri saf tuttu. Erbakan’ın cenaze namazı burada Hacı Bayram-ı Veli Camii imamı tarafından kıldırıldı.

İmam cenaze namazının ardından vefat eden Erbakan’a itafen bir konuşma yaparak, "Öncelikle milletimizin başı sağolsun. Hayatını milletine adayan, Kuran ahlakına sahip, hakkaniyet düsturuyla hareket eden bir büyüğümüzü kaybettik. Daha önce görev yaptığım Camii’de Hocamızın 10 yıl imamlığını yapmış, ona defalarca namaz kıldırmıştım" dedi. İmam’ın konuşmasının ardından Erbakan’ın naaşı ambulansa konulmak üzere tekrar omuzlara alındı. "Mücahit Erbakan" sloganları eşliğinde ambulansa yerleştirilen Erbakan’ın cenazesi, daha sonra özel uçakla İstanbul’a götürülmek üzere 07.05 sularında yola çıktı.