Siyaset Erdoğan İran’a gidecek

Erdoğan İran’a gidecek

28.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 7 Eylül’de İran’da yapılacak Türkiye, Rusya ve İran üçlü zirvesine katılacak.

Erdoğan İran’a gidecek

Zirvede, Suriye’deki son durum ile İdlib’e yönelik operasyon ihtimali ele alınacak. Türkiye, Rusya ve İran arasında Suriye ana gündemli, bölgedeki sorunların ele alınacağı üçlü zirve toplantısı 7 Eylül’de İran’da gerçekleşecek. İran’ın Tebriz şehrinde düzenlenmesi beklenen zirvede Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bir araya gelecek.

Haberin Devamı

Suriye konuşulacak

Zirvede İdlib’e yönelik olası operasyon, Suriye’deki tüm gelişmeler, terörle mücadele konularının yanısıra ABD yaptırımlarının da ele alınması bekleniyor. Üç lider daha önce Suriye gündemiyle 22 Kasım 2017’de Soçi’de ve ardından da 4 Nisan’da Ankara’da bir araya gelmişti. Zirvenin üçüncü ayağı olacak toplantı ise 7 Eylül’de İran’da gerçekleşecek.

Öte yandan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, 7 Eylül’de Tebriz’de yapılması beklenen Türkiye, Rusya ve İran zirvesinin Tahran’da gerçekleşebileceğini belirtti. Peskov, dünkü basın toplantısında kendisine yöneltilen bir soruya karşılık Türkiye, Rusya ve İran zirvesinin Tahran’da gerçekleşebileceğini söyledi. Peskov “3’lü zirve için hazırlıklar devam ediyor. Tahran’da yapılabilir. Tüm nüanslar hakkında mutabakat sağlanması için diplomatik kanallar üzerinden çalışma yapılıyor. Bunun sonucunda bir açıklama yapacağız” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

ABD havaalanı inşa ediyor!

Suriye’nin kuzeyinde 25 askeri üssü olduğu söylenen ABD’nin, PKK’nın Suriye’deki kolu YPG’nin de içinde bulunduğu Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) kontrolündeki bölgede askeri havaalanı inşa edeceği iddia edildi. Sputnik, ABD’nin, bu amaçla Şeddadi bölgesindeki askeri üssünü askeri havaalanına çevireceğini belirtirken, DSG yetkililerinin de, ABD’nin Menbiç, Kobani ve Tiltemir’deki askeri üslerini genişleteceğini söylediğini aktardı. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de (SOHR), Haseke kentine bağlı Irak’a sınır olan Şeddadi bölgesindeki askeri üssün genişletildiğini açıkladı.

Tahran ile Şam’dan yeni anlaşma

İran ile Suriye arasında askeri işbirliğinin yanı sıra ülkenin yeniden inşası anlaşması imzaladı. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve Suriyeli mevkidaşı Ali Abdullah Eyüb ile Şam’da görüşen İran Savunma Bakanı Emir Hatemi, 2 günlük temaslarında “ayrıntılı görüşmeler” yaptıklarını belirtti. Tasnim haber ajansının aktardığına göre, Hatemi “Suriye kriz aşamasından çıkıyor ve yeniden inşa aşamasına giriyor” ifadelerini kullandı. Suriye Savunma Bakanı Eyüb de İran’ın ülkesindeki terörle mücadeleye verdiği desteği överek iki ülkenin yakın ilişkilerinin diğer aktörler tarafından bozulmasına izin vermeyeceklerini vurguladı. Tasnim anlaşmayla birlikte iki ülke arasındaki askeri ve savunma işbirliğini artıracağını belirtti.