Siyaset Erdoğan’ın adaylığına iki argümanlı savunma

Erdoğan’ın adaylığına iki argümanlı savunma

10.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden adaylığını tartışmaya açarak, “YSK’nın Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı adaylığını reddedeceğini hiç düşünmüyorum. Gelecek talimata göre karar verecektir” sözlerine tepki gösteren AK Parti, “AYM’nin Abdullah Gül kararı” ve “2017 anayasa değişikliği görüşmelerinde CHP’nin ilgili maddeye ilişkin tutumu” üzerinden yanıt vermeye hazırlanıyor.

Erdoğan’ın adaylığına iki argümanlı savunma

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Ankara Erdoğan, 2007’de yapılan anayasa değişikliği sonrası ilk kez 2014’te halk tarafından seçilmişti. Aynı değişiklikle Cumhurbaşkanının görev süresinin beş yıl olduğu ve bir kimsenin en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebileceği hüküm altına alınmıştı. 2017’de yapılan son anayasa değişikliğiyle ise Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmiş ve “Cumhurbaşkanı’nın ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde bir defa daha aday olabileceği” hükmü anayasaya eklenmişti. Erdoğan, 2018’de yapılan seçimlerde ikinci kez Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmuştu.

Haberin Devamı

Erken seçim tartışmaları sürerken, anayasa değişikliği öncesinde ve sonrasında birer kez Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan’ın yeni bir anayasa değişikliği yapılmadan bir kez daha Cumhurbaşkanlığı’na aday olup olamayacağı tartışması yeniden başladı.

Erdoğan’ın 2023 seçimlerine aday olmasının mevcut anayasaya göre ancak Meclis’in erken seçim kararı almasıyla mümkün olabileceğini savunan görüşe göre, Cumhurbaşkanlığı görevi 2014’te başlayan Erdoğan, ikinci dönemini Haziran 2023’te tamamlayacak. Dolayısıyla mevcut anayasaya göre üçüncü kez adaylık yalnızca Meclis’in seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde mümkün olabilecek.

AK Parti ise, “yeniden adaylığın” tartışılmasının bile hukuken doğru olmadığı görüşünü savunarak CHP’nin adaylıkla ilgili açıklamalarına, “AYM’nin Abdullah Gül kararı” ve “2017 anayasa değişikliği görüşmelerinde CHP’nin ilgili maddeye ilişkin tutumu” üzerinden yanıt vermeye hazırlanıyor.

Haberin Devamı

AK Partili kaynaklar, “2017 değişikliği öncesi Anayasa Komisyonu’ndaki tartışmalarda CHP, ‘Recep Tayyip Erdoğan’ı üç kez seçtirmek istiyorsunuz. 2028’de Tayyip Bey’in erken seçim kararı alarak yeniden aday olmasını istiyorsunuz’ diye itiraz etti. Şimdi fikir değiştiriyorlar. Nasıl ki 2007’deki anayasa değişikliği sonrası AYM, ‘Abdullah Gül’ün bir daha aday olma hakkı vardır’ dedi; burada da durum aynı” değerlendirmesini yaptı.