Siyaset Fatih’i rüyanızda gördünüz mü?

Fatih’i rüyanızda gördünüz mü?

09.04.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanına sorun uygulamasının ikincisi, 2 Nisan’da başlayıp 6 Nisan’da sona erdi. Bu sürede 2 bin 725 soru geldi ve 90 seçilerek oylamaya sunuldu. Bir vatandaş Gül’e ‘Fatih’i rüyanızda gördünüz mü?’ diye soruyor

Fatih’i rüyanızda gördünüz mü

Halkın, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e, Çankaya Köşkü’nde soru sormasına fırsatı tanıyan “Cumhurbaşkanına Sorun” uygulaması başladı. Sorular uygulama moderatörleri tarafından halk oyuna sunulmak üzere Cumhurbaşkanlığı’nın internet sitesinde yayımlandı.

Haberin Devamı

2 Nisan Pazartesi günü “Cumhurbaşkanına Sorun” uygulaması kapsamında sorular alınmaya başlandı ve 6 Nisan Cuma saat 18.00’de sona erdi. Uygulamanın ikincisinde, ilkinden farklı olarak öncelikle tüm sorular alındı ve ardından da kriterlere uygun olan sorular oylamaya açıldı. Oylama önceki gün başlarken, en beğenilen soruların sahipleri, Çankaya Köşkü’ne davet edilecek ve sorularını bizzat Cumhurbaşkanı Gül’e yöneltebilecek.

2 bin 725 soru geldi

Uygulamanın ikincisinde Cumhurbaşkanı Güle toplam 2 bin 725 soru yöneltildi. Uygulama moderatörleri tarafından sorular 90’a indirildi. Moderatörler, soruları azaltırken birbirinin tekrarı olan, Türkçe yazım hataları bulunan ve bir önceki uygulamada sorulan soruları çıkarttılar. Birbirinin aynı olan ya da aynı konuda gelen sorularda ise ilk önce soruyu kimin gönderdiğine bakıldı. İlk gönderenin sorusu sitede yayımlandı. Sorular Cumhurbaşkanlığı’nın sitesinde 10 gün boyunca oylamada kalacak. Halkın en çok beğendiği soruların sahipleri Çankaya Köşkü’ne davet edilecek ve sorularını yüz yüze Cumhurbaşkanı Gül’e soracak.

Haberin Devamı

Uygulamanın birincisi 2012 yılının ilk günlerinde başlamış ve yoğun ilgi görmüş ve 14 bin soru gelmişti. Gül’e bu kez yöneltilen bazı sorular şöyle:

3 dilekte bulunun

-Sayın Cumhurbaşkanım, sizden kabul olunacağı garantisi ile dünyamız için bir, ülkemiz için iki, kendiniz için üç dilek dilemeniz istense ne dilerdiniz?

- Sayın Cumhurbaşkanım, ülkemizde son bir ayda akaryakıta üst üste üçüncü kez zam yapılması halkı tedirgin etmiştir. Artan akaryakıt fiyatları bölgesel bir krizin habercisi midir? Devletin bu artışa müdahalesi söz konusu olamaz mı?

Gazeteciler özgür mü?

- Türkiye’de gazetecilerin özgürce haber yazabildikleri, fikirlerini özgürce dile getirebildikleri bir ortamın var olduğuna inanıyor musunuz? Sizce Türkiye’de gazeteciler yeteri kadar yıpranmıyor mu? Gazetecilerin yıpranma hakkı neden alındı?

- Başarılı bir Cumhurbaşkanı olmak için bir insanda bulunması gereken en temel özellik ne olmalıdır? Kendinizi başarılı buluyor musunuz? Sizden sonra köşke çıkacak cumhurbaşkanına tavsiyeniz olacak mı?

Haberin Devamı

Başbakan olacak mısınız?

l Sayın Cumhurbaşkanım; Cumhurbaşkanlığı görev süreniz dolduktan sonra ülkemize ve milletimize yapmış olduğunuz hayırlı ve başarılı hizmetlere devam etmek için yeniden AK Parti Genel Başkanı olarak siyasete atılıp, ikinci kez Başbakanlık yapmayı düşünüyor musunuz? Saygılar.

- Son seçimlerde millet yeni anayasa sözü aldı. Ancak partiler arası bir mutabakat sağlanamadı. Millet yeni bir anayasa yapılmasını sabırsızlıkla bekliyor. Sizce bu dönemde yeni anayasa yapılacak mı? Yeni Anayasadaki kırmızı çizgileriniz nelerdir?

İnönü Stadı soruldu

- Sayın Cumhurbaşkanım, öncelikle saygılarımı iletmek isterim. Sorum şu; Beşiktaş İnönü Stadı’nın yenilenmesi için neden hâlâ harekete geçilmiyor? Siz de Beşiktaş taraftarısınız bu konu sizi de ilgilendiriyor. Neden stadımız hâlâ eski?

- Sayın Cumhurbaşkanım. Bankalara bağımlı yaşamaya alışmış ülke vatandaşları olarak, bankaların uygulamakta oldukları kart aidatları, komisyon ücretleri, işletim ücretleri, dosya açma ücretleri gibi neredeyse her kalemden alınan ücretler yüzünden mağdur edilmekteyiz. Derdimize çare olur musunuz?

Haberin Devamı

- Sayın Cumhurbaşkanım, çoğu devlet kurumlarında eğitim seminerleri, kurslar tatil beldelerinde düzenleniyor. Hem bilgileniliyor hem de tatil yapma imkanı sunuluyor. Neden böyle bir uygulama öğretmenlerimiz içinde düzenlenmiyor?

- Önünüze gelen atama kararnamelerini; “Bu listelerde neden kadın adı yok, bu görevleri yürütebilecek kadın yönetici yok mu?” deyip geri gönderiyor musunuz? Ülkemizde 2.3.4... kadın vali, müsteşar, il müdürlerini ne zaman görebileceğiz?

Müdahil olacak mısınız?

- Sayın Cumhurbaşkanım, 12 Eylül davasına müdahil olarak katılacak mısınız? Katılırsanız kişisel olarak mağdur olduğunuz durumlar var mıdır? 12 Eylül davasını müdahil olarak nasıl değerlendirirsiniz?

Öfkelenince ne yapıyorsunuz?

- Sayın Cumhurbaşkanım, çok öfkelenip sinirlendiğinizde ne yaparsınız? Sizi hep tebessümle görüyoruz ekranlarda. Bu pozitif halinizi neye borçlusunuz?

Haberin Devamı

- Sayın Cumhurbaşkanım, görev süresi dolduktan sonra acaba üniversitelerde siyaset hakkında ders vermeyi düşünüyor mu?

- Cumhurbaşkanı olmanıza rağmen isteyip de yapamadığınız bir şey oldu mu?

- Resmi kurumlara ait kreşlerin açılması devlet denetiminde ve kurumlara bağlı olarak çalışması gerektiğini düşünüyorum. Ailelerin içini bu anlamda rahatlatacak bir uygulama başlatmak mümkün mü acaba?

- Sayın Cumhurbaşkanım, hayatınızın dönüm noktası diyebileceğiniz, hayatınızı değiştiren an, olay nedir ve bu olay neticesinde siyasete atılmayıp ya da Cumhurbaşkanı olmasaydınız, şu anda ne yapıyor olacaktınız? Hayatınızda keşke dediğiniz ya da pişmanlıklarınız olmuş mudur?

Başkanlık sistemi ve Fatih

- Önümüzde ki dönemde Cumhurbaşkanı seçimini halk yapacaktır. Yani yarı başkanlık sistemi gibi olacak. Lakin ileride Türkiye’ye tam Başkanlık sistemi gelir mi? Şayet gelirse de uygulanabilirliği ve algısı nasıl olur? Neleri değiştirir?

- Sayın Cumhurbaşkanım, Şahsınız Türkiye Cumhuriyeti Devletini temsil ediyor, yani Türk Devleti’nin başısınız. Acaba hiç rüyalarınızda eski Türk Devletlerinin liderlerini gördünüz mü? Yani Alparslan’ı, Osman Gazi’yi, Fatih’i, Yavuz’u, Kanuni’yi... Size rüyalarınızda telkinde ya da herhangi bir konuda fikir verdiler mi?

- Sayın Başbakanımızdan Türkiye’nin geleceğine dair birtakım hayaller, hedefler duyduk ve oldukça heyecanlandık. Peki sizin 2023’teki Türkiye hayaliniz nedir?



Gül: Denizcilerin deniz dibinde işi çok zor


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kocaeli’ne yaptığı ziyarete ilişkin bazı ayrıntıları Twitter’daki hesabından takipçileriyle paylaştı. Kocaeli’ne 6-7 Nisan günleri ziyarette bulunduğunu hatırlatan Gül, şehrin ileri gelenleriyle bir araya geldiği yemekte çok sayıda hayırsevere plaket verdiğini kaydetti. Kocaeli denilince SEKA’nın unutulmaz olduğunu vurgulayan Gül, uzun tartışmalardan sonra SEKA arazisinin güzel bir park haline getirildiğini belirtti.
Gölcük’te Donanma Komutanlığı’na gittiğini ve Burak Reis Denizaltısı’nı gezdiğini anlatan Cumhurbaşkanı Gül, denizaltıya girerken ve periskopla dışarıyı izlerken çekilen fotoğraflarına da mesajlarında yer verdi. Gül “Denizaltını gezince denizcilerin küçük bir alanda günlerce denizin dibinde ne kadar zor şartlarda görev yaptıklarını gördüm” dedi. Gül’ün ziyaretten seçtiği bazı fotoğraflar da Facebook sayfasına konuldu.

ANKARA AA