Siyaset Fehriye Erdal’dan Ercan Kartal’a kadar...

Fehriye Erdal’dan Ercan Kartal’a kadar...

28.06.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Öcalan ve Karataş gibi liderlere af yok

Fehriye Erdal’dan  Ercan Kartal’a kadar...



     

     İçişleri Bakanlığı; Dışişleri, Adalet ve Sağlık bakanlıkları ile Genelkurmay Başkanlığı ve MİT Müsteşarlığı’nın görüşlerini de dikkate alarak hazırladığı "topluma kazandırma yasa taslağı"na son biçimini verdi. Daha önceki pişmanlık düzenlemelerinin aksine "şiddet eylemine karışan" terör örgütü üyelerinin cezalarının da indirilmesini, karışmayanların serbest bırakılmasını öngören taslakta, güvenlik güçlerine karşı eylem yapma - yapmama ayrımına da gidilmedi.
     İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, "taslağı tabandan gelen sese kulak vererek hazırladıklarını, Türkiye’nin oynamak istediği süper ligin kendine özgü kuralları içinde sosyal barışın önemli yer tuttuğunu, annelerle - çocukları bir daha hiç ayrılmamak üzere kucaklaştırmayı amaçladıklarını" söyledi. Aksu’nun yasanın kamuoyunca bilgilendirilmesi amacıyla genel hatlarıyla açıklama yaptığı saatlerde tasarı üzerindeki detay çalışmalarına devam ediliyordu. Tasarının ilk halinde yürürlük süresi bir yıl olarak belirtilirken, yetkililer bu sürenin uzayıp kısaltılabileceğini kaydetti.
     "Sosyal barış, bazılarının söylediği gibi genel afla olmaz" diyen Aksu’nun verdiği bilgiye göre, haftaya Bakanlar Kurulu’ndan Meclis’e sevk edilecek taslak şu hükümleri öngörüyor:
     
     Şartsız affedilenler
     Teslim olana daha çok...
      Eyleme karışmış olup teslim olanların yasadan yararlanmaları için "örgüt hakkında doğru bilgi verme" koşulu aranacak. Aranan bilgi, teslim olanın örgüt içindeki pozisyonuyla orantılı olacak, yani bilmesi mümkün olmayan bilgiler talep edilmeyecek. Bu durumdakilerden suçları idam - ağırlaştırılmış müebbet hapis gerektirenler 9 yıl, müebbet hapis gerektirenler 7 yıl, diğer cezaları gerektirenler de öngörülen cezanın dörtte biri oranında hapisle cezalandırılacak.
     
     Yakalananlara da indirim
•  Teslim olmayıp yakalananlar da, doğru bilgi verme koşuluyla indirimden yararlanacak. Bu durumda olup haklarında yargı hükmü kesinleşmemiş olanlardan suçları idam - ağırlaştırılmış müebbet hapis gerektirenler 12 yıl, müebbet hapis gerektirenler 10 yıl, diğer cezalarda da öngörülenin üçte biri oranında hapisle cezalandırılacak.
•  Haklarında kesinleşmiş hüküm bulunan yakalananlardan idam - ağırlaştırılmış müebbet hapis alanlar 18 yıl, müebbet hapis alanlar 15 yıl, diğer cezaları alanlar da öngörülenin yarısı oranında hapisle cezalandırılacak.

     Tasarının yasalaşması halinde KADEK’li Şemdin Sakık’ın durumunun ne olacağı netlik kazanmadı. Örgüt üyelerince, örgütün dağ kadrosu yöneticileri arasında gösterilen ancak devlet birimlerince örgütün üst düzey yöneticisi olarak nitelendirilen Sakık, yasadan yararlanmak isterse İçişleri Bakanlığı’nın Adalet Bakanlığı’na göndereceği bilgiler esas alınacak.
     Ana hatları Aksu’nun açıkladığı tasarı kapsamına girecek isimler arasında yer alanlardan bazıları şunlar:
•   Ercan Kartal (Kesinleşmiş müebbet ağır hapis olduğundan yasadan yararlanmak isterse en az 18 yıl)
•   Fehriye Erdal (Sabancı suikastından müebbetle yargılanan Erdal, tutulduğu Belçika’dan Türkiye’ye dönerek teslim olursa 9 yıl; Türkiye’ye rızası dışında iade edildikten sonra yasadan yararlanmak isterse en az 12 yıl hapis yatacak)
•   Ferhan Özmen - Necdet Yüksel - Rüştü Aytufan - Oğuz Demir (Firar) (Uğur Mumcu, A. Taner Kışlalı cinayetlerinden müebbet ağır hapse mahkûm edilen Özmen, Yüksel ve Aytufan, Tevhid Selam örgütü hakkında detaylı bilgi verirlerse cezaları, en az 18 yıla inecek. Firari Demir, teslim olursa 9 yıl, yakalanıp iade edilirse en az 12 yıl yatacak)
•   Mahmut Demir (Hizbullah örgütü üyesi olup yazar Konca Kuriş’in öldürülmesini gerçekleştiren Demir, en az 18 yıl yatacak)
•   Hasan Çoban - Mesut Deniz - Kemal Ertürk (TİKKO’nun Çankırı Valmisi Ayhan Çevik’e yönelik bombalı suikast olayını gerçekleştiren üç örgüt üyesi, kesinleşmiş müebbet cezası aldı.)
     
     
     Hükümetin, "eve dönüş" yasası olarak nitelendirdiği pişmanlık yasası kapsamına terör örgütlerin hiçbirinin lideri ile yönetim kadrosu giremeyecek. KADEK’nin hükümlü lideri Abdullah Öcalan, DHKP - C’nin firari lideri Dursun Karataş, Hizbullah’ın firari olan ve görünen lideri İsa Altsoy ile son lideri olarak yakalanan Mehmet Beşir Varol, İBDA - C’nin lideri Salih Mirzabeyoğlu, Hilafet Devleti örgütünün lideri Metin Kaplan yasadan yararlanamayacak. Ayrıca, sol örgütlerin merkez komiteleri, bölücü örgütlerin başkanlık konseyi ve radikal dinci örgütlerin şura üyeleri de kapsam dışı kalacak. Bu kadroların dışındaki tüm örgüt üyeleri pişman olmaları ve verdikleri bilgiler ölçüsünde yasadan yararlanabilecek.
     


SİYASET


Teslim olana da olmayana da af
Polis ‘örgüt’ istedi
‘Neşter’çiler DGM’de
Kaza kurbanı Esra‘ya gözyaşı
Ata’ya vefa borcunu ödedi
Diyarbakır’a AB denetimi
‘Babamın sinema filmini yapacağım’
Aydın: İmamları tutamıyorum
Yabancı asker kararında gizlilik
Kısa kısa..