Siyaset Genel Kurul'da yumruklu kavga

Genel Kurul'da yumruklu kavga

09.12.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bütçe görüşmelerinin devam ettiği Genel Kurul'da sözlü başlayan tartışma kısa sürede AK Partili ve CHP'li vekiller arasında yumruklu kavgaya dönüştü. Öte yandan Bakan Varank 3. kez baba olduğunu bütçe görüşmeleri sırasında öğrendi.

Genel Kurulda yumruklu kavga

TBMM Genel Kurulu’nda dün Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçelerinin görüşmeleri olaylı geçti. Sabah saatlerinde eşini doğum için hastaneye bırakan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, müjdeyi görüşmeler sürerken Meclis’te aldı. Varank’ı ilk kutlayan, bakanlığının bütçesi için Meclis’te bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu oldu. Bebek sevincinin yaşandığı Genel Kurul’da, Bakan Soylu ile CHP’li vekiller arasında yaşanan sözlü tartışma ise, kısa süre içinde AK Partili ve CHP’li vekiller arasında yumruklu kavgaya dönüştü.

Haberin Devamı

Kavga arası

İki bakanlığın bütçesinin birlikte görüşüldüğü Genel Kurul’da, CHP’li Süleyman Girgin, daha önce yaptığı açıklamaya gönderme yaparak Soylu’ya “Mafyadan her ay 10 bin dolar alan siyasetçi kim?” diye sordu. Soylu, “Kılıçdaroğlu’na sor” karşılığını verdi. Soylu, CHP’li Bülent Tezcan’ın, “Sayın Bakan, Sezgin Baran Korkmaz’ın kaçırılmasını ‘Devlet kararıdır’ diye açıkladınız” sözlerine de “Yalan söylüyorsun, devlete iftira atıyorsunuz. Sen ilk önce Aydın’daki mafyaların hesabını ver. Sezgin Baran Korkmaz’ı CHP’ye sor, CHP’ye. Birlikte yattılar kalktılar, kendi grubunuza sorun” tepkisini gösterdi.

Tezcan’ın “Bu bütçenin üzerine de şehit paralarının üstüne yattığınız gibi yatacaksın?” ifadesi de Soylu’dan “Yatmayı sen iyi bilirsin!” karşılığını buldu. Genel Kurul’da adım adım yükselen tansiyon, CHP’li Erkan Aydın’ın, “Sezgin Baran Korkmaz’la ilgili, uçağa binerken fotoğrafınız çıktı, ‘Başka uçak yoktu, ne yapayım?’ dediniz” sözleriyle doruğa ulaştı.

Haberin Devamı

Yumruklar konuştu

Soylu “Sahtekârca yalan söylüyorsun, sahtekârca!” diye bağırırken, bir grup CHP’linin, Soylu’nun oturduğu komisyon sırasına yönelmesi, AK Partili onlarca vekilin de bakanların önünde barikat oluşturmak için aynı yöne yönelmeleri üzerine salonda arbede çıktı. Yumrukların da konuştuğu karşılıklı “sahtekar”, “şerefsiz” hakaretlerinin havada uçuştuğu kavga nedeniyle TBMM Başkanvekili Sadi Bilgiç, birleşime ara verdi.

Bebek mamasıyla kürsüye çıktı

CHP’li Çetin Arık ise bütçe konuşması için kürsüye kilit altına alınmış bir bebek maması ile çıktı. Arık, “Biz bu bütçe milletin bütçesi değil, sarayın bütçesi deyince, hep birlikte hop oturup, hop kalkıyorsunuz. Bu bütçe milletin bütçesi olsa yeni doğan bebeğin maması kilit altına alınır mı hiç?” dedi.

Genel Kurulda yumruklu kavga

Önce bebeğini gördü sonra sunum yaptı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank üçüncü kez baba olduğunu bütçe görüşmeleri sırasında öğrendi. Esra-Mustafa Varank çiftinin kızları dün TOBB ETÜ Hastanesi’nde dünyaya geldi. Annenin ve bebeğin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi. Varank da görüşmelere ara verildiği sırada hastaneye geçti. Varank, eşini ve minik kızını gördükten sonra Meclis’e döndü. Varank, bakanlığının bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada ise özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

TÜRKİYE’NİN OTOMOBİLİ: 85 milyonun gururu olan Türkiye’nin otomobili projesi son sürat devam ediyor. Sadece elektrikli araç üretmekten çok daha fazlası olan bu projeyle otomotiv endüstrisinde yaşanan büyük dönüşümde yerimizi aldık. Batarya, şarj ve otonom araç teknolojilerinde mevcut kapasitemizi geliştiriyoruz.

MİLLİ UZAY PRORAMI: Türkiye’yi uzay yarışına Milli Uzay Programımızla hazırlıyoruz. Türk mühendis ve teknisyenlerinin tasarladığı araçla Aya sert iniş yapma hedefine yönelik çalışmalarımızı hızlandırdık. Uzayda ateşleyeceğimiz hibrid roket motorunun testlerini sürdürüyoruz. Türkiye Uzay Ajansı’nın asıl misyonu Milli Uzay Programı’ndaki projelerin koordinasyonunu sağlamaktır. Bu kapsamda belirlediğimiz hedeflere yönelik çalışmalar, 1,9 milyar liralık bütçeyle yatırım programına dâhil edildi.

Haberin Devamı

UÇAN ARABA PROJESİ: Bilişim Vadisi’ndeki üçüncü örneğimiz AirCar Uçan Araba Projesi. Biz diyoruz ki: Türkiye 5 kiloluk mini İHA’dan 5 tonluk Akıncı’ya nasıl ulaştıysa, insan ve kargo taşımacılığında da en modern uçan araçları geliştirebilir, bu alanda zirveye oynayabilir.

‘Tahir Güven’e pusu kuranı HDP’li vekilin evinde yakaladık’

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Genel Kurul’da dün akşam bakanlığının bütçesi üzerinde konuştu.

Soylu, özetle şunları söyledi: “Bu ülkede Kürt düşmanlığı yoktur. Kürtler bu ülkenin asli unsurudur. Siz, ‘Kürdistan’a özgürlük’ derken neyi söylediğiniz apaçık ortada.  Biz devlet olarak suçluların peşindeyiz. Suçluların iftirasını, dedikoduları şu Gazi Meclis’in çatısı altına getirdiniz, devlete iftira ettiniz. Vallahi size devlete iftira ettirmem. 4 Aralık tarihinde Şırnak Cizre’de bir katliam oldu. Bizim ilçe başkanımızın kardeşi olan Tahir Güven gece yarısı bir komplo ile beraber öldürüldü. Kim öldürdü, niye öldürdü? Gecenin bir yarısı pusu kurdular. Pusu kuran kim, pusu kuran Mehmet Miraç Dinç. Pusu kuranı biz bu sabah nerede yakaladık, HDP’li milletvekili Hüseyin Kaçmaz’ın evinde yakaladık. Hesabını vereceksiniz bunun. Siz PKK’nın oyuncağı ve uşağısınız."