Siyaset "Golan’ın işgalinin meşrulaştırılmasına asla izin vermeyiz"

"Golan’ın işgalinin meşrulaştırılmasına asla izin vermeyiz"

23.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

İstanbul’da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısında yaptığı konuşmada, ABD Başkanı Trump’ın sözlerine tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Golan Tepeleri’nin işgalinin meşrulaştırılmasına izin vermeyiz, veremeyiz” dedi.

Golan’ın işgalinin meşrulaştırılmasına asla izin vermeyiz

Yeni Zelanda’da iki camiye yönelik terörist saldırı sonrasında müslümanlara yönelik nefretle mücadele için İslam İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları düzeyinde Açık Katılımlı Acil İcra Komitesi Toplantısı, dün Sarıyer’deki The Grand Tarabya Oteli’nde düzenlendi. Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayan toplantının açılış konuşmasını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaparken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yeni Zelanda Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Winston Peters ile İİT Genel Sekreteri Yusuf bin Ahmed el-Useymin, Yeni Zelanda’daki terör saldırısına dair değerlendirmelerde bulundu. Toplantıya, 19 bakanın da arasında bulunduğu 71 ülke ve kuruluş temsilcisi katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında özetle şunları kaydetti: “Terör saldırısı sonrasında yaralarını saran Yeni Zelandalı kardeşlerimizin acılarını paylaştığımızı tekrar ifade etmek istiyorum. Yeni Zelanda halkına bu menfur eylemden dolayı taziyelerimi iletiyorum. Yeni Zelanda makamlarının burada olması, bizim için, maktullerin aileleri için ve tüm müslümanlar için son derece anlamlıdır, değerlidir.

Golan’ın işgalinin meşrulaştırılmasına asla izin vermeyiz

‘İsrail işgali altında’

İslam İşbirliği Teşkilatı, üye sayısı bakımından Birleşmiş Milletler’den sonra en büyük beynelmilel kuruluştur. Bu Teşkilatın gayesi ise, Kudüs Davası başta olmak üzere İslam dünyasının en önemli meselelerine sahip çıkmaktır. Elbette İsrail yönetiminin aralıksız tacizlerine, saldırılarına maruz kalan ilk kıblemiz Kudüs’ün hakkını korumak, teşkilatın birinci vazifesidir. Amerikan Başkanı Trump’ın Golan Tepeleri’yle talihsiz açıklaması, bölgeyi yeni bir krizin, yeni bir gerilimin eşiğine getirmiştir. Golan Tepeleri 1967’den bu yana İsrail’in işgali altında bulunmaktadır.

Türkiye’nin ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nın böyle hassas bir meselede sessiz kalması, emrivakilere boyun eğmesi düşünülemez. Golan Tepelerinin işgalinin meşrulaştırılmasına asla izin vermeyiz. İslam İşbirliği Teşkilatının, İslam dünyası ile tüm insanlığın geleceğini tehdit eden olaylar karşısında bigane kalması, kayıtsız davranması düşünülemez. Teşkilatın her zamankinden daha çok inisiyatif alması gereken bir dönemden geçiyoruz. 15 Mart’ta Yeni Zelanda’da gerçekleşen kanlı terör saldırısı, işte böyle bir eylemdir. Bu kalleş saldırı, asla sıradan bir hadise olarak görülemez. Bu olay, kökleri derinlere inen bir kinin, saplantının ve nefretin inkarı mümkün olmayan bir dışavurumudur. Manifestodan dehşet verici görüntülere, saldırganın silahının üzerindeki tarih, isim ve yerlere kadar pek çok husus bu gerçeği ispat etmektedir. Yeni Zelanda saldırısı, Müslümanları ve masum insanları toplu olarak hedef alan ne ilk, ne de son saldırıdır. Biz tepkimizi çok güçlü bir şekilde göstermedikçe, Neo-Nazi virüsü bünyeyi daha fazla saracaktır. Biz sesimizi yükseltmedikçe, Batılı hükümetler konforlarını bozmayacaktır.”

‘Önemsizleştirmenin kimseye faydası yok’

Müslümanları ötekileştirerek kendilerine iktidar yolu açan politikacıların söylemlerine çeki düzen vermesi gerektiğini belirten Erdoğan, “Hukuki düzenlemelerden cezaların artırılmasına, okul müfredatından terör tanımının genişletilmesine kadar bir dizi önlemin acilen hayata geçirilmesi gerekiyor. Londra’da, Paris’te, Brüksel’de, Amsterdam’da yaşanan araba kazalarında bile hemen terör ihtimali aranırken, organize ve örgütlü saldırıların adi suç kapsamında değerlendirilmesini doğru bulmuyoruz. Nefret suçlarını önemsizleştirmenin kimseye bir faydası yoktur. İsrail’in Kudüs’te ve Filistin’de dünyanın gözü önünde sürdürdüğü terör devleti uygulamalarını gizlemeye, saklamaya çalışmak beyhudedir. Neo-Nazi terörünü görmezden gelmenin maliyeti ağır olacaktır” dedi.

Yeni Zelanda halkına teşekkür

“Yeni Zelanda makamlarına ve halkına teşekkürü borç biliyorum” diyen Erdoğan, şunları söyledi: “Başbakan Sayın Ardern başta olmak üzere, Yeni Zelanda hükümetine, olay karşısında gösterdikleri hassasiyet ve kararlı duruş için, şahsım, ülkem ve teşkilatım adına teşekkür etmek istiyorum. Sayın Ardern tarafından gösterilen tepki, sergilenen empati ve Müslümanlarla dayanışma tüm dünya liderlerine örnek olmalıdır. Sayın Ardern’in dediği gibi, elbette terör saldırısını gerçekleştiren caninin adını anmamalıyız. Ancak bu vahşi terör eyleminin unutulup gitmesine de müsaade etmemeliyiz. Bu teröristi hak ettiği şekilde cezalandırarak, tüm bağlantılarını ortaya çıkartarak, aynı hevesleri taşıyanlara çok güçlü bir mesaj
vermeliyiz.”