Siyaset Gözler Balgat’ta

Gözler Balgat’ta

18.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

MHP, Ak Parti’nin sunduğu anayasa değişikliği teklifi üzerindeki çalışmasını tamamladı. Ak Parti’ye vereceği yanıt merakla beklenen, MHP’nin bazı kritik maddelere rezerv koyduğu ifade edildi

Gözler Balgat’ta

MHP, AK Parti’nin, başkanlık sisteminin “Cumhurbaşkanlığı” kavramı üzerinden kurgulandığı anayasa değişikliği teklifi üzerindeki çalışmalarını dün gece geç saatlere kadar Balgat’taki MHP Genel Merkezi’nde sürdürdü. MHP lideri Devlet Bahçeli’nin masasındaki 10 bölüm 100’e yakın maddeden oluşan teklifin özellikle “hükümet sistemini” içeren bölümü üzerinde MHP detaylı çalışma yaptı. Tablo halinde hazırlanan teklif metni, “1982 Anayasası/Mevcut durum”, “Ak Parti’nin önerisi” ve “MHP’nin önerisi” şeklinde üç kolon halinde karşılaştırmalı olarak hazırlandı.
MHP teklifin diğer bölümlerinde devletin niteliklerini düzenleyen ilk dört madde, vatandaşlık tanımını içeren 66., eğitim hakkını düzenleyen 42. ve idarenin bütünlüğünü düzenleyen 123. maddelerin aynen korunmasından memnun. “Hükümet sistemine” ilişkin, “Acil asgari değişiklikler” başlığı altında bölümde ise MHP her maddeye görüş yazdı. Ancak, 14 maddeden oluşan, “Cumhurbaşkanı”na ilişkin düzenlemelerin çoğuna “rezerv” koydu. MHP’nin rezervleri arasında “Cumhurbaşkanı’nın adaylığı”, “Cumhurbaşkanı’nın yetki ve sorumlulukları”, “Cumhurbaşkanı’nın denetimi ve yargılanması”, “fesih yetkisi”, “KHK gibi bazı yetkilerin kullanımı”, “Bakanlar Kurulu’nun yapısı ve atanması”na ilişkin maddeler bulunuyor.
Oy nisapları
MHP’nin teklifte hassasiyet gösterdiği maddelerin başında Cumhurbaşkanı’na verilen yetkiler doğrultusunda sorumluluk da yüklenmesi geliyor. Yürütmeye ilişkin icrai yetkiler Cumhurbaşkanı’na verildiğinde hukuki ve cezai sorumluluk devreye girecek. Mevcut düzenlemede Başbakan ve bakanlar için Meclis yoluyla uygulanan “Yüce Divan” süreci uygulanabilecek.
Teklif metninde MHP ile AkParti’nin ayrıştığı konular arasında birçok maddedeki, “oy nisapları” yer alıyor. MHP, Ak Parti’nin Cumhurbaşkanı’nın özellikle “yargılanması”, “fesih yetkisi” gibi konulardaki önerdiği yüksek oy oranını düşürülmesinden yana. Dün Ak Parti ile MHP arasında “ne durumdayız?” teması yaşandı. Ak Parti Genel Sekreter Abdulhamit Gül, MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak’ı arayarak “teklife ilişkin çalışmaların aşamasını” sordu.
Parsak’ın çalışmaların genel başkana sunulması ve parti organlarında değerlendirilmesinin ardından Ak Parti’ye iletileceği yanıtı verdiği öğrenildi.
Tam mutabakat şartı
Bu arada MHP’nin teklif metnine ilişkin görüşlerini olgunlaştırmasının ardından Gül ile Parsak arasında birkaç gün süren bir komisyon çalışması yürütülebileceği, önümüzdeki hafta içinde Başbakan Binali Yıldırım ile Bahçeli’nin yeni bir görüşme yapabileceği ifade ediliyor. Liderler teklifin akıbetine, MHP’den gidecek öneriler ve Ak Parti’den bu önerilere verilecek yanıtlar doğrultusunda karar verecek. Tam mutabakat sağlanması halinde ortak imzalı teklif gündeme gelebilecek. Ancak MHP’nin koyduğu rezervler dikkate alındığında bu ihtimalin çok zayıf olduğu ifade ediliyor.