Siyaset Güreli: Kalemini ne sat, ne de kirala

Güreli: Kalemini ne sat, ne de kirala

16.12.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Güreli: Kalemini ne sat, ne de kirala

Güreli: Kalemini ne sat, ne de kirala

       TÜRKİYE Gazeteciler Cemiyeti "1998 Sedat Simavi Ödülleri" törenle sahiplerini bulurken, TGC Başkanı Nail Güreli, gazetecilere "Ne kalemini kır, ne sat, ne de kirala. Gerçek bir demokrasinin vazgeçilmez önkoşulu olan, özgür, bağımsız ve dürüst bir gazetecilik için her şeye rağmen mücadele etmeliyiz" diye seslendi.
       Atatürk Kültür Merkezi'nde önceki akşam düzenlenen törende, dokuz dalda başarılı bulunan 17 kişi, Sedat Simavi ödüllerini aldı. Güreli, TGC'nin kurucusu Sedat Simavi'yi ölümünün 45. yılında, basındaki hizmetleriyle ve adına konulan ödüllerle yaşatıklarını vurgulayarak şunları kaydetti:
       "Simavi, tam 50 yıl önce genç meslektaşlarına seslenirken `Mecbur kalırsan kalemini kır, ama sakın satma' demişti. Bu, özgür, bağımsız ve dürüst gazeteciliğin temel ilkesiydi. TGC, 52 yıldır bu ilkenin ışığında ilerliyor."
       Güreli, kamuoyuna açıkladıkları "Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi"ni, bireysel olarak herkesin imzasına açtıklarını da belirtti.

       Gecede, 424 kişi ve eserin aday olduğu yarışmayı kazanan 17 kişiye, Sedat Simavi heykelcikleri ve 400 milyon liralık para ödülü verildi. "Gazetecilik" dalında, "yayın politikasında bağımsızlığı sağlayacak biçimde ailesine ait gazeteyi ve malvarlığını oluşturduğu vakfa bağışladığı" için Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi Berin Nadi'ye ödülünü Türkiye Gazete Sahipleri Birliği Başkanı ve Dünya Gazetesi'nin sahibi Nezih Demirkent verdi. Aynı dalda, "Çakıcı'ya kaç diyen ANAP'lı Bakan" haberiyle ödüle değer bulunan Muammer Elveren ise ödülünü Belma Simavi'den aldı.
       "Televizyon" dalında ödül kazanan "Ceviz Kabuğu" programının yapımcıları Hulki Cevizoğlu ve "Gölge Oyunu" programı yapımcıları Fatih Altaylı ile Ruhi Karadağ'a ödüllerini Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen verdi. Cevizoğlu, kazandığı para ödülünü Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı'na bağışladı.
       "Fen Bilimleri" dalında, Prof. Dr. Abdullah Verçin ve Doç. Dr. Ekmel Özbay, "Sağlık Bilimleri" dalında Doç. Dr. Cezmi A. Akdiş, Dr. Oğuz Kerim Başkurt, "Görsel Sanatlar" dalında Gürbüz Doğan Ekşioğlu, "Edebiyat" dalında Nezihe Meriç, "Spor" dalında halterci Şule Şahbaz, Avrupa Salon Okçuluk Şampiyonu, Dünya Üniversiteler Arası Okçuluk Şampiyonu Deniz Günay, "Radyo" dalında Sibel Nart, Bülent Aksoy ile Ersu Pekin, Sosyal Bilimler" dalında da Prof. Dr. Bülent Tanör ödüle layık görüldü.
       Törene, İstanbul Valisi Erol Çakır, Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, Şişli Belediye Başkanı Cüneyt Akgün ve Küçükçekmece Belediye Başkanı Nurettin Şen ile basın dünyasından çok sayıda davetli katıldı.