Siyaset 'Haklarını asla ödeyemeyiz'

'Haklarını asla ödeyemeyiz'

16.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Meclis bahçesindeki 15 Temmuz Şehitler Anıtı önünde düzenlenen törende konuşan Erdoğan “Yurdu yaşatmak için can veren ama canından aziz bildiği vatanından vazgeçmeyen kahramanların haklarını ödeyemeyiz” dedi

Haklarını asla ödeyemeyiz

 

HABER: ÖNDER YILMAZ, AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU, MEHTAP GÖKDEMİR, PAŞA ALYURT  FOTO: MUSTAFA İSTEMİ, YAVUZ ÖZDEN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM’deki 15 Temmuz anmasında “milli mutabakat ruhuna” vurgu yaptı. 15 Temmuz darbe girişiminin 5. yıl dönümünde Meclis’e atılan ilk bombanın düştüğü alana yapılan 15 Temmuz Şehitler Anıtı önünde tören düzenlendi.

Erdoğan’ı Meclis Başkanı Mustafa Şentop karşıladı. Erdoğan, alanda hazır bulunan Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Onur Kıtasını selamladıktan sora Şentop ile birlikte TBMM bahçesine ilk bombanın düştüğü noktaya geçerek, buraya kırmızı karanfiller bıraktı. Daha sonra 15 Temmuz gecesi şehit olan 251 isim için saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu, şehitler için dua edildi. Erdoğan, konuşmasında, özetle şunları söyledi:

CESARET ABİDELERİ: Fedakârlıklarıyla o karanlık geceyi milletimiz ve demokrasimiz için kardan aydınlık bir sabaha kavuşturan yiğitlerin, çıplak elleriyle tankları durduran, ölüm kusan silahlara meydan okuyan cesaret abidelerinin, yurdu yaşatmak için can veren ama canından aziz bildiği vatanından vazgeçmeyen kahramanların haklarını  asla ödeyemeyiz.

EMANETİ YERE DÜŞÜRMEDİLER: Türk milleti, sokakta istiklâlini korurken; milletin vekilleri de bu yüce çatı altında demokrasiye, milli iradeye sımsıkı sahip çıkmıştır. Milletvekillerimiz gazi meclisin şanına yaraşır bir şekilde tepelerine atılan bombalara rağmen halkın emanetini yere düşürmemiştir. 

MİLLİ MUTABAKAT RUHU: Özünde rekabet bulunan siyaseti, ülkenin ve milletin hayrına olan işlerde yarışmak olarak gördük. Vatanımızın bekası, milletin huzurundan başka hiçbir hedef peşinde koşmadık. Bugün de aynı hassasiyetle çalışıyor; önceliği millet ve memleket olan herkesle Türkiye ortak paydasında buluşmaya gayret ediyoruz. Türkiye’nin bilhassa da Türk siyasetinin 84 milyonu ilgilendiren meselelerde milli mutabakat ruhuyla hareket etmesi gerektiğine inanıyoruz.

YENİ TÜRKİYE’NİN HEYECANI: Siyasi partilerimiz, fikirlerimiz, hayata bakış açılarımız farklı olsa da hepimiz aynı vatanın, aynı toprağın insanlarıyız. Kökenlerimiz, görüşlerimiz ayrı olsa da hepimiz binlerce yıllık ortak mazinin inşallah kıyamete kadar sürecek ortak bir geleceğin sahibiyiz. Yeni anayasa başta olmak üzere Türkiye’nin demokrasisini güçlendirecek, refahını artıracak, itibarını yükseltecek, toplumsal barışını perçinleyecek tüm milli meselelerde siyaset kurumunun gereken uzlaşma kültürünü yaşatması gerekiyor. 2023’e, eski Türkiye’nin alışkanlıkları ve kamburlarıyla değil, inşallah yeni Türkiye’nin vizyonu ve heyecanıyla girmek istiyoruz. Siyaset kurumunun bunu başarabilecek olgunluk ve basirete sahip olduğuna inanıyorum.

‘Milletin varlık yokluk mücadelesi’

TBMM Başkanı Şentop törendeki konuşmasında şunları söyledi: “15 Temmuz gecesi Meclis’i terk etmeyen her bir milletvekili arkadaşıma şükranlarımı sunuyorum. Unutulan her ihanet yeni saldırıların önünü açmakla eşdeğerdir. Tarihimizde çeşitli sebeplerle millet ve vatan düşmanları ile iş birliği yapacak hainler olduğunu biliyoruz. Türkiye’nin dış düşmanları kimi zaman içeriden bazı hainleri kullanabilmişlerdir. Fakat netice değişmemiş kazanan daima milli vatan evlatları olmuştur. 15 Temmuz siyasi bir tartışma başlığı değil milletimizin varlık yokluk mücadelesidir. Bu darbe girişimi işgal hareketidir. Şükür ki kararlı liderlik ve milletimizin iradesiyle mağlup edilmiştir.”

‘Hesap sormaya devam edeceğiz’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü”  dolayısıyla millete seslendi. “Bu alçaklığın hesabını yakaladığımız, tespit ettiğimiz tüm hainlerden sorduk, sormaya devam edeceğiz” diyen Erdoğan, “Öteki dünyada da bu iblis yoldaşlarının yakasına yapışacak, ruzi mahşerde peşlerini bırakmayacağız” ifadelerini kullandı. Erdoğan, şöyle konuştu: “Hamdolsun milletimiz bizi anlıyor, bize istikamet gösteriyor, bizimle birlikte  yürüyor. İşte bunun için ülkemizi esir almaya çalışan müstevlilere bir asır önce olduğu gibi ‘Türkiye geçilmez’ diyoruz. İşte bunun için milletimize karşı sinsi niyetler besleyen muhterislere ‘başaramayacaksınız’ diyoruz. Dün başaramadılar, bugün başaramadılar, yarın da inşallah başaramayacak, büyük ve güçlü Türkiye’nin inşasına engel olamayacaklar. Varsın kim kiminle yürürse  yürüsün. Bizim yoldaşımız milletimizdir.”

Haklarını asla ödeyemeyiz

Müze açılışında tanıtım filmi izlenirken Emine Erdoğan duygusal anlar yaşadı.

15 Temmuz Demokrasi Müzesi açıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) hain darbe girişiminin özel ses ve görsel efektlerle anlatılacağı 15 Temmuz Demokrasi Müzesi’nin açılışını gerçekleştirdi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi karşısında inşa edilen müzeyeberaberindekilerle yürüyerek geldi. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın ettiği duanın ardından Erdoğan ve beraberindekiler kurdele keserek açılışını gerçekleştirdikleri müzeyi gezdi.

Açılış törenine, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyeleri, siyasi parti temsilcileri, milletvekilleri, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile şehit yakınları ve gaziler katıldı. Emine Erdoğan’ın göz yaşlarını tutamadığı görüldü.

Haklarını asla ödeyemeyiz

Galata Kulesi ile Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi 15 Temmuz’a özel görsellerle ışıklandırıldı. Işıklı gösteride milli iradenin zaferi “Türkiye Geçilmez” sloganıyla anlatıldı.