Siyaset Hayvana işkenceye 2 yıl hapis

Hayvana işkenceye 2 yıl hapis

20.02.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hayvan Hakları Koruma Kanunu en sonunda değişiyor: Hayvanlara işkence yapan ve öldürene 2 yıl hapis cezası verilecek

Hayvana işkenceye 2 yıl hapis

Hayvan Hakları Koruma Kanunu’nda değişiklik yapılmasını öngören yasa tasarısı, TBMM Çevre Alt Komisyonu’na sevk edildi. Komisyonda ilginç konuşmalar yapıldı.
AK Partili Erol Kaya başkanlığında toplanan komisyona çok sayıda hayvan sever, hayvan hakları gönüllüsü, sivil toplum örgütü temsilcileri ile şarkıcı Yonca Evcimik katıldı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Geçici hayvan bakım evleri yetersiz kalmış ve yönetim zafiyetleri oluşmuştur. Kanunda eksiklik varsa bunu telafi edebiliriz. Hayvanlar adeta daracık hapishane gibi yerlerde bulunmasın. Geniş ormanlık alanlarda rehabilite edilsin. Kati süratle öldürme, uyutma yok” dedi.
Eroğlu, hayvanlara işkence yapmak, psikolojik acı çektirmek, dövmek, aç ve susuz bırakmak ve sokağa terk etmeye ceza verileceğini; tehlikeli köpek ırklarını üretmenin, sahiplenmenin, ülkeye sokmanın da yasaklanacağını anlattı. Eroğlu, “Hayvanları işkence yaparak öldürmenin büyük bir cezası var. Cezalar çok ağırlaştırıldı, 2 yıla kadar hapis cezaları var” dedi.

Haberin Devamı

Hayvanseverlerden itiraz
CHP’li Mahmut Tanal Türkiye’de, “Hayvan Hakları Bakanlığı” kurulması gerektiğini söyledi. Tanal’ın bu sözlerine, MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, “İnsan haklarını da oraya bağlayalım” diye laf attı. Ak Partili Osman Kahveci, “Sokak hayvanları çok masum değil, bazıları insanlara saldırabiliyor. Küçük çocuğuma site içinde sokak hayvanı saldırdı” deyince, bazı STK temsilcileri, “Tinerciler de insana saldırıyor” cevabı verdi.

‘Tehlikeli olanlar insanlar’
CHP’li Mehmet Hilal Kaplan’ın, “Keşke hayvan haklarına gösterdiğiniz duyarlılığı insan haklarında da gösterseniz” deyince de hayvan severler “Bunu hakaret sayarız” karşılığını verdi.
Evcimik ise, hayvanlar konusunda belediyelerin çalışmadığını ifade ederek, “Tehlikeli ırk değil, tehlikeli sahip var” diyerek hayvanların dövüştürüldüğünü polisin ihbarlara rağmen bir şey yapmadığını anlattı.
Bir kedisinin olduğunu söyleyen Bakan Eroğlu, “Çocukken köpeklerin saldırısına uğradım. Bayırdan bisikletle inerken büyük 3 köpek üzerime saldırdı, ben de hemen zınk diye durdum. Çoban ıslık çalınca köpekler gitti” dedi. Eroğlu, Eskişehir’de kedisini işkenceyle öldürüp, görüntülerini internette yayan gençle ilgili “Kedi parçalanmasına ben de çok üzüldüm. Bu kanun çıksaydı 2 yıla kadar hapisle cezalandırılacaktı. Ben de en az sizler kadar hayvanları seviyorum. Hayvanı sahiplenen, ‘artık çocuğum istemiyor’ diye sokağa atamayacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Video için tıklayın