Siyaset Hükümete dokundu!

Hükümete dokundu!

27.11.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Hükümete dokundu!

Hükümete dokundu





CHP lideri Deniz Baykal, seçimde vaatte bulunulmasına rağmen dokunulmazlık konusun hükümet programında yer almamasına tepki göstererek AKP’lilere "Siyaset cesaret işidir, Kasımpaşalılık işte budur" diye seslendi. Baykal, hükümete "Rejim sorunu çıkarmayın" uyarısında bulundu. Başbakan Abdullah Gül ise dokunulmazlığın kaldırılmasına ilişkin değişikliği Anayasa paketi görüşmeleri sırasında hemen getirebileceklerini söyledi.
TBMM’de dün 58. Hükümet’in programı üzerine söz alan Baykal, AKP’nin Anayasa değişikliğiyle ilgili planlarını eleştirdi. AKP sıralarına "Anayasa’yı ayakbağı sayan, Anayasa’nın temellerini sessizce ortadan kaldırmaya yönelik bir arayış içinde misiniz" sorusunu yönelten Baykal şöyle konuştu:
"Cumhuriyet’in 80 yıllık kazanımlarını, Türkiye’nin hassas dengelerini yok sayıp, ‘Güç bendedir’ diyerek yeni bir Anayasa yapmayı kimse aklından geçirmesin. Büyü bozulmaya başladı. Devletin temel kurumları ile asla kavga etmeyin, Cumhurbaşkanı’nın uyarılarını dikkatle değerlendirin. Cumhuriyetin 80 yıllık kazanımlarına dokunmayın. Anayasal düzenin temelleriyle oynamayın. Rejim sorunu çıkarmayın."

Erdoğan’ın arkadaşları
AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın bazı arkadaşları hakkında dava açılması nedeniyle dokunulmazlıkları gündeme getirmediğini savunan Baykal şöyle devam etti: "‘Benim dava arkadaşlarım hakkında dava açılmışsa derhal dokunulmazlıkların kaldırılması gerekir’ diyebilmek, bu kişilerin gerçekten suçsuz olduğuna inanmakla mümkündür. Bu inanç yoksa dokunulmazlık konusunda 65 milyona verdiğiniz sözler tutulmamaya başlar. Yakınlarınızı kollamaya başlarsınız."

‘Tereddüte mahal yok’
Baykal’ın eleştirilerini yanıtlayan Gül, uzlaşma sözü vererek şunları söyledi:
"Anayasa’yı birden değiştiriyoruz, maddeleri istediğimiz gibi yazıyoruz anlayışında değiliz. Tereddüte mahal yok. Gizli kapaklı hiçbir niyetimiz yok. Hiçbir arayış içinde değiliz. Dokunulmazlıkların kaldırılmasından yanayız, ancak konunun bütün kurumlarla birlikte ele alınması gerekir. Türkiye’de o kadar çok dokunulamayan kişi ve kesim var ki bunların hep birlikte ele alınması gerekiyor. Herkes millete hesap verebilmeli. Hiçbirimizin ayrıcalığı yok." dedi.

• TBMM Genel Kurulu’nda 58. hükümet programı üzerindeki görüşmelerde ilk sözü alan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, 1 saat 9 dakika 46 saniye süren bir konuşma yaptı.
• Baykal konuşmasına, geçen dönem görev yapan 21. dönem milletvekillerine ve başta Bülent Ecevit olmak üzere tüm siyasi parti genel başkanları Devlet Bahçeli, Mesut Yılmaz, Tansu Çiller ve Recai Kutan’a esenlikler dileyerek başladı.
• AKP Mersin Milletvekili Dengir Mehmet Fırat’ın konuşmasının ardından CHP Grup Başkanvekili Mustafa Özyürek, Baykal’ın anayasa değişikliği konusundaki sözlerinin yanlış yansıtıldığı ve sataşma olduğu gerekçesiyle söz istedi. Ancak TBMM Başkanı Bülent Arınç, Fırat’ın Baykal’ın konuşmalarına düzeyli bir yanıt verdiğini ve sataşma olmadığını belirterek söz vermedi.
• Baraj altında kalan SP’liler, iktidar kulisinde eski dava arkadaşlarına destek verdi.
• RP’nin kapatılmasına neden olan eski miletvekili Hasan Hüseyin Ceylan ile FP’nin kapatılmasına neden olan Bekir Sobacı kuliste AKP’lilerle sohbet etti, bakanlarla görüştü.
• TBMM Başkanı Bülent Arınç, Genel Kurul’da ilk kez bir görüşmeyi yönetti. Arınç milletvekillerine ilk uyarısını da, "Hem hatibi dinlemiyorsunuz, hem de dikkati dağıtıyorsunuz" diye yaptı.
• Başbakan Gül, ekonomik programı eleştiren Baykal’a, "Kemal Derviş sizin partide" anımsatması yaptı ama Derviş, Meclis’in ilk önemli oturumunda CHP sıralarında yer almadı.
• AKP’li Dengir Mir Mehmet Fırat, Türkiye’nin "ekmeközgürlük" ikileminden kurtarılacağını söylerken Nazım Hikmet’in, "Bu milleti bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşcesine mutlu ve özgür yaşatacağız" dedi.