Siyaset Hükümetin hassas noktası atamalar

Hükümetin hassas noktası atamalar

09.06.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Hükümetin hassas noktası atamalar

Hükümetin hassas noktası atamalar


İdil Tütüncü, Petek Us Ankara


Hükümet kurulmadan önce DSP ile MHP arasında güven bunalımına neden olan atama krizi yavaş yavaş su yüzüne çıkmaya başladı. Henüz hiçbir atama kararnamesi imzalamayan Başbakan Bülent Ecevit'in, özellikle MHP yönetimindeki bakanlıklardan gelen üst düzey bürokratların görevden alınmaları eğilimini dikkatle izlediği bildirildi. MHP'nin, parti organlarında görev yapan bazı isimleri "müsteşar" olarak atama planı DSP'deki kaygıları canlandırdı.
Sağlık Bakanı MHP'li Osman Durmuş'un üst düzey görevlilerin tamamını istifaya çağırması Başbakanlık'ta büyük yankı yarattı. Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın'ın tasarrufları da DSP tarafından izlemeye alındı.

MHP'de hazırlık

Hükümetin ikinci büyük ortağı MHP'de, Bayındırlık ve İskan, Ulaştırma ve Sağlık bakanlıkları müsteşarlıklarına, partinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin atanması için hazırlık yapıldığı öğrenildi. Siyasi kimliği bulunan bu isimlerin bakanlıklarda en üst düzeye getirilmeleriyle ilgili karara Bahçeli'nin de olumlu görüş bildirdiği kaydedildi.
Müsteşarlıklara getirilmesi planlanan MHP'lilerden Genel Sekreter Yardımcısı MYK üyesi Ali Helvacı'ın Ulaştırma ya da Bayındırlık ve İskan, Haluk Tokuçoğlu'nun da Sağlık Bakanlığı için düşünüldüğü belirtildi.
Mevcut Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı kadrosunda MHP'nin iki değişiklik yapacağı, Bahçeli'nin liste üzerinde çalıştığı öğrenildi.

Posta işletmelerinde durum

Ulaştırma Bakanı MHP'li Enis Öksüz'e bağlı Posta İşletmesi Genel Müdürlüğü'nün Başbakanlık'tan 8 bini aşkın kadro istemesi de, "kadrolaşma" kaygılarını tekrar gündeme getirdi. MHP kulislerinde, Öksüz'ün bakanlığına bağlı genel müdürlükte emeklilik nedeniyle meydana gelen açığı kapatmaya çalıştığı belirtildi.

Atamalar güvenoylamasına takıldı

Ecevit tarafından 56. Hükümet döneminde durdurulan atamaların yeniden başlayabilmesi için gerekli olan yeni genelge de güvenoylaması sonrası hazırlanacak. Koalisyon protokolü ve hükümet programında da yer verilen atama, nakil ve görevden alma işlemleri yeni hükümette Başbakan onayıyla yapılanlar ikili, ikili kararnameyle yapılanlar üçlü, üçlü kararnameyle yapılan atamalar da dörtlü kararnameyle yapılacak. Genelgede kadrolaşmayı önlemek amacıyla kamu görevlerine giriş sınavlarının merkezi sistemle gerçekleştirileceği hükmü yer alacak.