Siyaset İç hukuk yolları tükenmedi

İç hukuk yolları tükenmedi

15.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasının muhalefeti engellemek için atılmış bir adım olduğu iddiasının kabul edilemez bulunduğu belirtilen savunmada, iç hukuk yolları tüketilmediği gerekçesiyle bütün şikâyetler bakımından başvuruların kabul edilememesi istendi...

İç hukuk yolları tükenmedi

Türkiye, hakkında yürütülen soruşturma nedeniyle 4 Kasım 2016’da beri tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve çoğu tutuklu 10 HDP’li milletvekilinin başvurusu üzerine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) savunma gönderdi. Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Dairesi Başkanlığı tarafından AİHM’e gönderilen 97 sayfalık savunmada, Adalet Bakanlığı, Başbakanlık ve TBMM nezdinde yapılan yasama dokunulmazlıklarının kaldırılmasına yönelik daha önce yapılan istem üzerine milletvekillerin yasama dokunulmazlıklarının kaldırıldığı belirtildi. Savunmada Anayasa değişikliği kapsamında AK Parti’li 29 milletvekili hakkında 50, CHP’li 59 milletvekili hakkında 215, HDP’li 55 milletvekili hakkında 518, MHP’li 10 milletvekili hakkındaki 23 ve bir bağımsız milletvekili ile ilgili beş soruşturma dosyasına göre dokunulmazlıkları kaldırıldığı ifade edilirken, şöyle denildi: “Dokunulmazlıkları kaldırılanlar arasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de bulunmaktadır ve haklarında fezleke hazırlanmış olup her iki Genel Başkan da yetkili soruşturmacılara yazılı veya sözlü ifadelerini vermişlerdir.”
Demirtaş hakkında 31 fezleke bulunduğu, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Demirtaş’ın ifadesinin alınabilmesinin sağlanması için 6 Eylül 2016’da kendisine bir davetiye tebliğ ettiği belirtilen savunmada şöyle devam edildi:
‘İfadeye gitmedi’
“Ne var ki, başvurucu celpnamenin şartlarını yerine getirmemiştir. Nitekim, başvurucu 19 Nisan 2016 tarihinde, hakkında celpname çıkarılmadan önce TBMM’deki grup toplantısında, ‘Tek bir arkadaşım kendi ayağıyla ifade vermeye gitmeyecek. Nasıl götürüyorlarsa kendileri bilirler, bu iş öyle kolay olmayacak’ demiştir. Başvurucu hakkında celpname çıkarılmasına karşın ifade vermeye gitmediği için 4 Kasım 2016 tarihinde Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı’nın emriyle gözaltına alınmış olup gözaltı nedeni kendisine izah edilmiştir. Başvurucu savcılık huzurunda soruşturmaya konu olan iddialarla ilgili olarak savunma yapmak istemediğini belirtmiştir.”
AYM kararı hatırlatıldı
Savunmada, AİHM’e başvuru yapan HDP’li vekillerin Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yaptıklarını ve Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım ile ilgili AYM’nin red kararı verdiği diğer başvuruların değerlendirmesini n sürdüğü hatırlatıldı. Savunmanın sonuç bölümünde ise, yapılan başvurunun reddi istenerek “Türk Hükümeti’nin, ulusal mahkemelere ya da Anayasa Mahkemesi’ne başvurulmadan, Anayasa Mahkemesi kararı beklenmeden doğrudan AİHM’e başvurulmasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşme’nin (AİHS) asli ilkelerinden olan ‘Yerindelik ilkesi’ ve AİHS’te belirtilen bireysel koruma sistemine uygun olmadığı vurgulandı. Savunmada “Başvurucuların milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasının Hükümet tarafından muhalefeti engellemek için atılmış bir adım olduğu iddiası kabul edilemez. Türk Hükümeti ilk olarak AİHM’i başvuruyu genel olarak kabul edilebilirlik başlığına göre ve her bölüme göre yukarıdaki açıklamalar ışığında kabul edilemez bulmaya saygıyla davet eder” denildi.

Demirtaş yine duruşmaya getirilmedi

Edirne Cezaevi’nde 4 Kasım 2016’da bu yana tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dünkü duruşmasına da “Tanınan ve bilinen bir kişi olması, geniş bir çevreye sahip olması ve görev yoğunluğunun ciddi güvenlik riski oluşturduğunu” gerekçe gösterilerek getirilmedi. Demirtaş’ın avukatları, mahkeme kararına rağmen müvekkillerini duruşmaya getirmeyen görevliler hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi. Ara kararlarını açıklayan mahkeme, Demirtaş’ın bir sonraki duruşmaya bizzat katılması ile ilgili istemin gelecek duruşma öncesine kadar değerlendirilmesine hükmetti. Jandarma görevlileri hakkındaki suç duyurusu isteminin reddine karar veren mahkeme, davayı erteledi. l DİYARBAKIR DHA

Haberin Devamı

Yazarlar