Siyaset İki Ergenekon savcısı atandı

İki Ergenekon savcısı atandı

23.07.2009 - 00:51 | Son Güncellenme:

HSYK, 1332 hâkim ve savcıyı yaz kararnamesiyle atadı. Ergenekon soruşturmasına destek için İstanbul’a geçici görevle gönderilen iki savcıda asaleten atandı. Hurşit Tolon’u tahliye eden hâkim de Bakırköy’e atandı

İki Ergenekon savcısı atandı

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) açıkladığı 1332 kişilik adli yargı hâkim ve savcı yaz kararnamesinden tanıdık isimler çıktı. Kararnamede yer alan bazı hâkim ve savcılar şunlar:

Ergenekon atamaları
Kasım İlimoğlu, Mehmet Çavuşoğlu: HSYK’nın, Ergenekon soruşturmasına destek olmaları için daha önce geçici görevle İstanbul’a atadığı iki savcının asaleten ataması yapıldı.
Necat Ede: Hurşit Tolon’un tahliyesine karar verdikten sonra çıkan, “Tolon’u tahliye eden hâkim Mehmet Haberal’ı da tahliye edecek” şeklindeki haberler nedeniyle görevden çekilme talebinde bulunan İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Ede, talebi doğrultusunda eşi Çiğdem Ede ile birlikte Bakırköy’e hâkim olarak atandı.
Selda Kutluata: Tolon’un tahliye kararına yapılan itirazı reddeden 12. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinde yer alan Kutluata, Bakırköy’e hâkim olarak atandı. 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon davası sanığı emekli Orgeneral Şener Eruygur’un eşi Mukaddes Eruygur’a ait olduğu iddia edilen konuşmada da gündeme gelmişti. İnternette yayınlanan ses kaydında, Eruygur’un mahkemeleri kastederek, “12 ve 14 bizden” dediği öne sürülmüştü. 

Diğer atamalar
İsmail Turgut: 2003’te bakanlık başmüfettişiyken isteği olmaksızın Ankara savcılığına atanan Turgut, görevinden ayrılarak bakanlığın kararname taslağı aleyhine dava açmıştı. Mahkeme, Turgut’u haklı bulmuştu. Böylece hâkim ve savcılara kararname taslağına karşı dava açma hakkı kazandıran Turgut,  “Bu kararla siyasi atama dönemi bitti” dedi.  Turgut, yeniden Ankara savcılığına atandı.
Faruk Ceyhan: İzmir 11. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ceyhan, Malatya’ya mahkeme üyesi olarak atandı.
Mustafa Yener Ulak: Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir için Kürtçe afiş davasında beraat kararı veren Diyarbakır 8. Asliye Ceza hâkimi Ulak, İstanbul’a atandı.
Yakup Ünal Demir: Yasin Hayal’in McDonald’s’a bomba attığı gerekçesiyle yargılandığı davada, etkin pişmanlıktan dolayı cezasının yarıya düşürülmesini talep eden Demir, Ankara’ya atandı.

32 ilin başsavcısı görüşülecek
HSYK’nın bugün yapacağı toplantıda, 32 ilin başsavcısının durumu ile başsavcıvekilleri, mahkeme başkanları ve aralarında Ergenekon savcılarının da bulunduğu özel yetkili savcıların durumunu masaya yatıracağı öğrenildi.

Haberin Devamı

Kriz sürüyor
HSYK’da Yargıtay ve Danıştay’dan seçilen 5 üyesi ile Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Müsteşar Ahmet Kahraman arasındaki görüş ayrılıkları giderilemedi. Seçilmiş üyeler, “yargı şekillendirilmeye çalışılıyor” gerekçesiyle bakanlığın hazırladığı taslağa itiraz ederken, Ergin ve Kahraman taslakta ısrarcı oldu. Bunun üzerine seçilmiş üyelerin masaya getirdiği bazı Ergenekon savcılarının görev yerlerinin değiştirilmesi talebine ise Ergin ve Kahraman karşı çıktı.
Yargıtay ve Danıştay kökenli 5 üye, Adalet Bakanlığı’nın “unvanlılar kararnamesi taslağı”nda yer alan çok sayıda isme, “yargı şekillendirilmek isteniyor” gerekçesiyle itiraz etti.
Seçilmiş üyeler, tüm Ergenekon savcılarının ya da faili meçhul cinayetlerle ilgili soruşturmaları yürüten savcıların görev yerinin değiştirilmesi talebini içeren alternatif bir liste sundukları iddialarını yalanladı.
Yargı kaynakları, Ergin ve Kahraman’ın ilk günden bu yana, kritik isimlerle ilgili oylama yapılmasına izin vermeyerek masadan kalktıklarını öne sürdü. Önceki gün aşılamayan krizin, bugün yapılacak toplantıda da çözüme kavuşturulması beklenmiyor.