Siyaset İki içeriden, iki dışarıdan

İki içeriden, iki dışarıdan

23.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

İki içeriden, iki dışarıdan

İki içeriden, iki dışarıdan


Zirvede cumhurbaşkanlığı için dört isim konuşuldu. Ecevit, Prof.Dr. Haberal'ı ve Cem'i önerdi. Bahçeli'nin de Çakmakoğlu ile Prof. Dr. Turan'ı önerdi


       Koalisyon liderleri zirvesinde cumhurbaşkanlığı için ikisi dışarıdan dört adayın ismi gündeme geldi. Başbakan Bülent Ecevit aday olarak Meclis içinden Dışişleri Bakanı İsmail Cem'i, dışından da Prof. Dr. Mehmet Haberal'ı önerdi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de Milli Savunma Bakanı Sebahattin Çakmakoğlu ile dışarıdan Prof. Dr. Kamil Turan'ı önerdiği zirvede kendi durumu konusunda yeşil ışık görmeyen ANAP lideri Mesut Yılmaz isim telaffuz etmedi.
       Başbakan Ecevit, Başbakan Yardımcısı Bahçeli ve ANAP Genel Başkanı Yılmaz, dün ilk kez Cumhurbaşkanı adayı için isimlendirme toplantısı yaptılar. Başbakanlık Merkez Binası'nda yapılan zirveye, Başbakan yardımcıları Hüsamettin Özkan ve Cumhur Ersümer ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu da katıldı.

Muhalefeti dinledi

       Yaklaşık 50 dakika süren liderler zirvesinden ilk çıkan lider Yılmaz oldu. Yılmaz, sorular üzerine, "Değerlendirme aşamasında olduklarını" söyledi.
       Yılmaz'dan sonra Başbakanlık'tan ayrılan Bahçeli, "Toplantıda isim bazında değerlendirmede bulunulduğunu" kaydederek, "Sayın Başbakan, Meclis'te temsil edilen diğer partilerin liderleriyle görüşmeler yapacak. Daha sonra tekrar biraraya geleceğiz" dedi. Bahçeli, hangi isimlerin gündeme geldiğine ilişkin soruyu, "Açıklamam bu kadar" diyerek yanıtsız bıraktı.
       Zirveden sonra Meclis'e geçerek FP Genel Başkanı Recai Kutan ve DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'le biraraya gelen Ecevit, üzerinde durdukları isimleri iletti. Ecevit, koalisyon liderleriyle tekrar durum değerlendirmesi yapacaklarını belirterek, Çiller ve Kutan'dan, partilerinin üzerinde durdukları isimler konusunda da bilgi aldı.

Genel başkan olmaz

       Alınan bilgilere göre, Ecevit zirvenin başında, genel başkanların aday olmasının hükümetteki istikrarı bozacağını söyledi ve merkez sağdaki partilerle de yakın ilişkisi bulunan Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal'ı "dışarıdan aday" olarak önerdi.
       Ecevit'in liderler konusunda dile getirdiği sınırlamaya, Cumhur Ersümer itiraz etti.
       Daha sonra söz alan Bahçeli de, partisinin Meclis dışından aday olarak Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kamil Turan'ı tercih ettiğini dile getirdi.
       İki liderin dışarıdan aday önerilerinden sonra kısa süren bir sessizliğin ardından "Peki, parlamento içinden önerilecek aday konusunda ne yapacağız" sorusu ortaya atıldı. Soru üzerine, Ecevit, kamuoyu yoklamalarında adı öne çıkan Dışişleri Bakanı İsmail Cem'i önerdi.
       Bahçeli de, partisinin parlamento içinden gösterilmesini istediği adayın, Milli Savunma Bakanı Sebahattin Çakmakoğlu olduğunu söyledi.
       Bu konuşmaların ardından, Ecevit "Düşünmeye devam edelim. Muhalefet liderlerinin görüşünü aldıktan sonra durum değerlendirmesi yapalım" dedi.
       "Biz de düşünelim" diyen Bahçeli'yi, "Ben de arkadaşlarıma danışayım" sözleriyle Yılmaz tamamladı.

Yılmaz isim vermedi

       Ecevit ve Bahçeli, Hüsamettin Özkan'a önceki hafta "Ortaklarım önerirse adaylığı düşünürüm" mesajını veren ANAP liderine bu doğrultuda bir istek belirtmediler. Partisinin yönetim kademelerince de aday gösterilmek istenen Yılmaz, bu durumunu da dikkate alarak dünkü zirvede aday ismi telaffuz etmedi.
       Yılmaz'ın, aday tercihini yarın yapılacak koalisyon liderleri zirvesinde seslendireceği kaydedildi.

İsmail Cem

       Kamuoyunun adayı
       İsmail Cem, sergi açacak kadar fotoğrafçılığa merakı ve gazeteci kökeniyle de biliniyor.
       İstanbul'da 1940'da doğdu. Lozan Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu, Paris Siyasi Etütler Enstitüsü'nde master yaptı. TRT Genel Müdürlüğü döneminde kamuoyunun yakından tanıdığı icraatıyla unutulmadı.
       1980 sonrası aktif siyasete girdi, 1992'de CHP'nin tekrar açılmasından sonra Deniz Baykal'la "Yeni Sol" isimli bir kitap yazdı. Genel Başkan Yardımcısı olduğu CHP'de Deniz Baykal ile yolları ayrılınca DSP'ye geçti.
       1995'de Kayseri Milletvekili oldu. 1997'den beri Dışişleri Bakanlığı görevini yürütüyor. Çok iyi derece İngilizce ve Fransızca biliyor.

       Ege'de yakınlaşmanın mimarı
       Cem'i, Türk ve dünya kamuoyunda popüler yapan gelişme, Yunan muhatabı Yorgo Papandreu ile geliştirdiği sıcak diyalog oldu. Uzun yıllar sonra Yunanistan'a Dışişleri Bakanı seviyesinde ilk resmi ziyareti yaptı.
       Aylar süren diyalogdan sonra dokuz anlaşma imzalayan Cem, Papandreu ile gelecek ay Washington'da ödül almaya hazırlanıyor. İki Dışişleri Bakanı'nı, ABD Başkanı Bill Clinton'ın da kabul etmesi bekleniyor.

       Kürtçe kaset götürdü
       Türkiye'nin AB adaylığına olumsuz bakan İskandinav ülkelerini yumuşattı. İsveç Dışişleri Bakanı Anna Lindh'in insan hakları konusundaki düşüncelerini değiştirebilmek için beraberinde Türkiye'de yayınlanan Kürtçe kaset ve dergilerle dolu bir çanta götürdü.
       Helsinki adaylığı öncesinde katıldığı bir TV programında Kürtçe televizyon ve eğitim konusuna sıcak baktığını açıklaması dikkat çekti.

       Sergi açtı
       Yıllarca değişik gazetelerde köşe yazarlığı yapan Cem, fotoğrafa olan merakıyla da tanınıyor. Dört fotoğraf sergisi açan Cem, evli ve iki çocuk babası.
       Yayımlanmış kitapları şunlar:
       Türkiye'de Geri Kalmışlığın Tarihi; Türkiye Üzerine Yazılar; 12 Mart (iki cilt); TRT'de 500 Gün; Siyaset Yazıları; Geçiş Dönemi Türkiyesi; Sosyal Demokrasi ya da Demokratik Sosyalizm Nedir, Ne Değildir; Türkiye'de Sosyal Demokrasi, Engeller ve Çözümler; Yeni Sol; Soldaki Arayış; Gelecek İçin Denemeler; Mevsim Mevsim (fotoğraf albümü).

Prof. Dr. Mehmet Haberal

       DSP'den DYP'li aday
       Başbakan Bülent Ecevit'in, "sağ partilerin de desteğini alabilecek bir isim" olarak dışarıdan adaylığa önerdiği Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın, özellikle eski partisi DYP'yi parti adayı önermek konusunda sıkıştıracağına işaret edildi.
       Haberal 1944 yılında Rize'de doğdu. 1967'de Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdi. 1971'de genel cerrahi uzmanı oldu. 1973'te ABD'ye giderek Teksas Üniversitesi'ne bağlı John Seally Hastanesi Yanık Ünitesi ile Galveston Shriners Yanık Ünitesi'nde çalıştı.

       İlk böbrek naklini yaptı
       Hacettepe Üniversitesi Genel Cerrahi Bölümü'nde akrabalar arası ilk böbrek naklini gerçekleştirdi. 2 Kasım 1976'da doçent oldu. 10 Ekim 1978'de Avrupa Transplantasyon Birliği'nden getirttiği ölü böbreğiyle ilk kadavradan böbrek naklini yaptı.
       1980'de Türkiye Organ Nakli ve Yanık Tedavi Vakfı'nı, 1982'de vakfa bağlı hemodiyaliz merkezini, 1985'te İstanbul Diyaliz Hastanesi'ni kurdu. 1982'de Hacettepe Üniversitesi'nde Genel Cerrahi profesörü oldu. O zamana kadar tüm dünyada en fazla 36 saat saklanabilen kadavra böbreklerin sürelerinin 110 saate kadar uzatılmasını sağlayan çalışmasıyla tıp literatürüne girdi.
       1983'te Sedat Simavi Vakfı Sağlık Bilimleri ödülünü aldı. 1985'te Türkiye Organ Nakli ve Yanık Tedavi Vakfı Hastanesi'ni hizmete açtı. Aynı yıl, ABD dışındaki yanık ve transplantasyon alanındaki üstün cerrahi çalışmalara verilen ödüle layık görüldü. 1986'da Haberal Eğitim Vakfı'nı kurdu.
       14 Eylül 1993'te Başkent Üniversitesi Hastanesi'ni yaşama geçirdi.

       Yılmaz'a karşı DYP adayı
       24 Aralık 1995 milletvekili seçimlerinde DYP listesinden ANAP Lideri Mesut Yılmaz'a karşı Rize'den aday oldu, ancak kazanamadı.
       1999'da intihar girişiminde bulunan Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı Hikmet Uluğbay'ı ameliyat eden ekibin başında yer aldı.

       Demirel'e de yakın
       Çankaya Köşkü ile daima yakın ilişki içinde olan Haberal, son dönemde Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile çok sayıda etkinlikte yanyana görüldü.
       Turgut Özal döneminde ANAP'la da yakın ilişkileri bulunan, merkez sağdaki çok sayıda politikacıyla arkadaşlık kuran Haberal, 17 Ağustos depreminin ardından prefabrike konut yapımına ilişkin projesi nedeniyle sık sık Başbakan Bülent Ecevit ile biraraya geldi.
       Halen Başkent Üniversitesi Rektörü olan ve türbana karşı tavrı dikkat çeken Haberal'ın, Ecevit'in dışarıdan Cumhurbaşkanı adayı için dile getirdiği "dış politikada birikim sahibi olmak" ölçütüne tam oturmadığı kaydedildi.


Prof. Dr. Kamil Turan

       Bahçeli'nin hocası

       Ülkücü camiaya yakınlığıyla bilinen Kamil Turan, 1935 yılında Şanlıurfa'nın Siverek İlçesi'nde doğdu. İstanbul - Avusturya Koleji'ni bitirdi. Paris'te Science Politique'de uluslararası politika alanında öğrenim gördü. 1972'de doktor, 1974'de doçent, 1979'da da profesör oldu.
       Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nde Başkan Yardımcılığı görevini yürüttü. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi Bölümü Başkanlığı'nı yaptı. Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcılığı görevinde bulundu. Kısa bir süre önce aynı üniversitenin Hukuk Fakültesi Dekanlığı görevine getirildi.

       İşçi- işveren uzmanı
       Gazi Üniversitesi'nde MHP Lideri Bahçeli'nin hocalığını da yapan Turan, işçi-işveren ilişkileri konusundaki uzmanlığı ile de tanınıyor. "İşçi - işveren hakemliği" yapan ve politikada çok sayıda isimle yakın ilişkisi bulunan Turan'ın çok sayıda kitap ve makalesi bulunuyor. Turan'ın üniversite camiasında "uzlaştırıcı kişiliği" ile ön plana çıktığı belirtiliyor.
       Evli ve iki çocuk babası Turan'ın "Alpaslan Türkeş ve Türk Sendikacılığı" adlı bir kitabı da bulunuyor. Turan'ın, ülkücüler arasında çok bilinen bir isim olduğuna işaret edildi.





Yazarlar