Siyaset İkisine birden soruşturma

İkisine birden soruşturma

25.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, dün Arınç ve Gökçek hakkında yapılan çok sayıda suç duyurusu dilekçelerini işleme koyarak soruşturma başlattı.

İkisine birden soruşturma

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç’la Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in karşılıklı yaptığı açıklamaların ardından yapılan suç duyuruları üzerine yargı harekete geçti. Ankara Mimarlar Odası, Halkın Kurtuluşu Partisi, Dikmen Vadisi Barınma Hakkı Bürosu’ndan Tarık Çalışkan, üç vatandaş, bir avukat, CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, hem Arınç hem Gökçek hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurwusunda bulundu. Başsavcılık, suç duyurularını işleme koyarak, soruşturma başlattı.
Arınç’la ilgili suçlamalar
Ankara’yı parsel parsel sattığını iddia ettiği Gökçek’le ilgili bildiği 100 başlığı seçimden sonra açıklayabileceğini söyleyen Arınç’la ilgili suç duyurularındaki “suçu bildirmeme, kamu görevlisinin suçu bildirmemesi, suçluyu kayırma” suçlarını işlediği iddialarıyla başlatılan soruşturma, milletvekili dokunulmazlığı nedeniyle Parlamenter Suçları Soruşturma Bürosu savcılığı tarafından yürütülecek.
Soruşturma sonucunda, dokunulmazlığının kaldırılması istemiyle fezleke hazırlanarak TBMM’ne gönderilebileceği gibi takipsizlik kararı da verilebilecek.
Haksız kazanç, rüşvet
Gökçek’le ilgili suç duyurularında geçen “görevi kötüye kullanmak, zimmet, nüfus suistimali yoluyla suç ve çıkar ilişkileri içinde haksız kazanç sağlamak, 3628 sayılı Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Kanunu’na muhalefet” suçlarından başlatılan soruşturma ise Memur Suçları Soruşturma Bürosu tarafından yürütülecek. Savcılık, Gökçek hakkındaki soruşturmayı yürütebilmek için İçişleri Bakanlığı’ndan soruşturma izni isteyebileceği gibi Arınç’ın Gökçek hakkındaki “paralel yapı” iddialarıyla ilgili açıklamasını ciddi bularak, birim değiştirme kararıyla soruşturma dosyasını Anayasal Suçları Soruşturma Bürosu’na da gönderebilecek. Bu durumda savcılar Gökçek hakkındaki soruşturmayı izin almadan da doğrudan yapabilecek.
TBMM’ye soru önergesi
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran da, konuyu TBMM gündemine taşıdı. Oran, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, “Arınç’ın sözleri üzerine Mülkiye müfettişlerine, Başbakanlık Teftiş Kurulu’na Gökçek’in tüm işlemlerinin incelenmesi talimatı verecek misiniz?, Gökçek’in de ‘paralel soruşturmasına’ katılması için savcılığa ihbarda bulunacak mısınız?” soruları soruldu.

Haberin Devamı

Muhalefetten yorumlar: Artık barajın kapağı patladı

Gökçek-Arınç kavgası Ankara’da fırtına kopardı. Siyasiler ve meslek odaları gelişmeleri Milliyet’e şöyle değerlendirdi:
- CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu: Arınç, 8 Haziran’a kadar bekleyemez, susmamalı.
- CHP Grup Başkanvekili Levent Gök: Artık barajın kapağı patladı. Kirli ilişkilerin ortaya saçılacağı günleri göreceğiz. Bu elbise, artık dikiş tutmaz.
- CHP’nin yerel seçimlerde Ankara adayı Mansur Yavaş: Açıklayacağı 100 konu içinde Ankara seçimi de var mı bilmiyorum.
- CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka: 4 yıldır Gökçek, Ankara’yı satıyor diye önergeler veriyorum. Susanlar istikbal kavgasında döküldüler ortaya..
- HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan: Takke düştü kel göründü. Bu kavga karakolda bitecek demiştim, karakolun yolu gözüktü.
- Eski Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu: Gökçek hakkında yeni suç duyurusuna gerek yok zaten onlarca suç duyurumuz var. Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ), kaçak saray, Ankapark, Ankara Çayı, Eymir Gölü’nün yapılaşmaya açılması, Dikmen Vadisi, İmrahor Vadisi, Mamak Çöplüğü ile ilgili birçok suç duyurumuz var.
‘300 davamız var’
- Ankara Mimarlar Odası Başkanı Tezcan Karakuş Candan: Öyle Arınç’ın açıkladığı gibi 100 değil, bizim Ankara ile ilgili 300 davamız var. Büyükşehir Belediye Meclisi’nden her ay 120’ye yakın plan değişikliği geçiyor. Yılda bini aşkın plan değişikliği demek bu. Olanaklarımız ölçüsünde bir bölümüne dava açabiliyoruz. ( EVİN DEMİRTAŞ / Ankara )

Haberin Devamı

Gökçek’ten yine ‘paralel’ suçlama

Arınç ile yaşadığı kavgayla gündeme oturan Gökçek, Arınç’ın paralelci üç aday adayını Bursa’dan vekil yaptırmak için gayret ettiğini ileri sürdü. Gökçek, twitter’da, “Tüm illerden adaylığa sızan paralelcileri bana bildirmek için beni de arayabilirsiniz” dedi. Gökçek, şöyle yazdı:
“Bursa’dan telefon geldi, Arınç, yüzde 100 paralelci olduğu bilinen M.E., M.T, ile Bayan S.Y.’yi Bursa’dan aday yapmak istiyor. Üçü de üst kurula Arınç’ın yoğun baskı ve gayretiyle çıkmış. Ak Parti’ye gönül veren tüm kardeşlerime çağrımdır; tüm illerden adaylığa sızan paralelcileri mutlaka bildirin. Bana da bildirmek isterseniz 0 312 505 20 00’a not bırakın, sizi arayayım. Bir tek parelele geçit vermeyelim.” (ANKARA Milliyet)

Haberin Devamı

Meclis’e de yansıdı

Torba yasa görüşmelerinde Arınç ile Gökçek arasındaki tartışma muhalefet milletvekilleri tarafından gündeme getirildi.
CHP Ankara Milletvekili Gökhan Günaydın, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 10 yıllık konsolide bütçe büyüklüğünün 45 milyar TL olduğunu belirterek, “Bütçesinin 50’de birini metro hattına ayıramayan, 10 yılda bunun için Ulaştırma Bakanlığı’ndan 3 milyar lira ilave para almak zorunda kalan bir büyükşehirden bahsediyoruz. 828 milyon lirayı metroya ayırdı da geriye kalan 44 milyar lirayı kim götürdü?” dedi. MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz da Arınç’ın sözlerinin yargıyı ilgilendirdiğini belirterek “Cumhuriyet savcılarını göreve çağıran sözler” diye konuştu. (ANKARA Milliyet)

Gazeteci Bağdat’a dava

Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ermeniler’le ilgili bir ifadesine tepki için, “Melih Gökçek Ermeniymiş” ifadesini kullanan gazeteci Hayko Bağdat hakkında kendisine iftira ve hakarette bulunduğu, ayrıca halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği iddiasıyla şikayetçi oldu ve 10 bin liralık manevi tazminat davası açtı.
Gökçek’in avukatları Fatih Atalay ve Çağrı Alkan’ın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına verdiği suç duyurusu dilekçesinde, Bağdat’ın yazar olması sebebiyle paylaşımlarının birçok kişiye ulaştığı anlatıldı. dilekçede, şunlar kaydedildi: “Müvekkilimin kişilik haklarının ağır şekilde ihlali olduğu gibi ona oy veren, destekleyen, seven, sayan herkese karşı yapılmış büyük saygısızlıktır.” (AA)