Siyaset İlk icraatı kadrolaşma

İlk icraatı kadrolaşma

04.06.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

İlk icraatı kadrolaşma

İlk icraatı kadrolaşma


Hülya Aydoğan Ankara


DSP'nin hükümet görüşmeleri öncesinde kamuoyuna yansıttığı, "MHP'nin bürokraside kadrolaşmaya gideceği" yolundaki kaygısı, MHP'ye düşen Sağlık Bakanlığı'nda gerçek oldu.
MHP'li Sağlık Bakanı Osman Durmuş'un, göreve başladıktan sonra ilk icraatı, bazı bakanlık bürokratlarını görevden alarak, yakın çalışma arkadaşlarını göreve getireceğini açıklamak oldu. Durmuş'un bu girişimi bakanlıkta tedirginlik yarattı.
Durmuş, kabinenin açıklanmasından bir gün sonra yapılan devir teslim töreninin ardından bakanlık üst düzey bürokratlarıyla "tanışma toplantısı" düzenledi. Kadrolaşma konusuna değinen Durmuş, yakın arkadaşlarıyla çalışmak istediğini söyledi. Bürokratlarla soğuk bir ifadeyle tanışan Durmuş'un sözleri toplantıda sessizlikle karşılandı. Bakanlık kulusinde konuşulanlara göre, Durmuş, MHP'nin 1978'den bu yana iktidarda olmadığını belirterek şunları söyledi:
"Bu nedenle partimin, seçime giren arkadaşlarımın ve benim bir takım isteklerim var. Bu doğrultuda bir çalışma ekibi kuracağım. Sizlerden üç - beşinizin istifasını isteyeceğim. İstifasını istediklerimden direnen olursa, eski defterleri karıştırarak, birimlerine müfettiş göndereceğim,"

Bürokratlar şaşkın

Daha ilk toplantıda yeni bakanın istifa ve müfettiş tehdidiyle karşılaşan bakanlık büroktarları şaşkına döndü. Durmuş, bürokratlarla ilk toplantısının ardından 57. Hükümet'in ilk Bakanlar Kurulu toplantısına katılmak üzere bakanlıktan ayrıldı.
İlk olarak bakanlık Özel Kalem Müdürü İbrahim Ulvi Yavuz'un yerine Sedat Kulaksız'ı görevlendiren Durmuş'un, şu anda boş olan müsteşar yardımcılığıyla Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Sağlık Projesi Genel Koordinatörlüğü'ne hükümetin güvenoyu almasının hemen ardından atama yapması bekleniyor.
Bakanlık koridorlarında, Durmuş'un, müsteşar ve birkaç müsteşar yardımcısının yanısıra Personel Genel Müdürü, Araştırma Planlama Kurulu Başkanı ve bütün hastanelerin bağlı olduğu Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü'nün de istifasını isteyeceği konuşuluyor.

Kadrolaşma gerekli

MHP'nin yayın organı olarak bilinen Ortadoğu Gazetesi'nin dünkü sayısında Necdet B. Sivaslı'nın köşe yazısında kadrolaşmanın kaçınılmaz olduğu belirtilerek şu görüşlere yer verildi:
"Bürokraside başarılı olabilmek için işin başına işi bilenleri getirmek şarttır. Her ne kadar hükümet üyeleri kadrolaşma konusunda titiz davranacaklarını söylüyorlarsa da, bu işler için deneyimli, bilgili ve dürüst kadroların iş başına gelmesi kaçınılmazdır. Eski kadrolarla bir bakanın çalışmasını beklemek bizce doğru olmayacaktır. O zaman, bu işten bir sonuç alınamazsa, fatura da bakana çıkacaktır. Bu nedenle, bürokraside özellikle üst kademelerde kadrolaşmanın kaçınılmaz olduğu görüşündeyiz. Bu kadrolaşma sağlanırken elbette ki işini bilen, dürüst, adı vurguna, kaçakçılığa, mafyaya karışmamış kişilerin seçilip atınmasına dikkat edilmelidir. Şimdi iş yapan Türkiye'nin önünü açma zamanıdır. Bu da sağlam kadrolarla gerçekleştirilecektir. Bu konularda özellikle MHP'nin önünün tıkanmaması gerekiyor."