Siyaset İnce: Kılıçdaroğlu diktatörlüğe kaydı

İnce: Kılıçdaroğlu diktatörlüğe kaydı

19.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

5-6 Eylül’de düzenlenecek olağanüstü kurultayda aday olduğunu açıklayan ve “İki seçimde CHP’yi birinci parti yapamazsa istifa edeceğini” söyleyen Muharrem İnce, “Ben yola çıkmışım, geri adımım yok artık” diye konuştu

İnce: Kılıçdaroğlu diktatörlüğe kaydı

CHP’de 5-6 Eylül tarihlerinde yapılacak olağanüstü kurultay için Yalova Milletvekili Muharrem İnce, aday olduğunu resmen açıkladı. İnce, Grup Başkanvekilliği görevinden istifa ettikten sonra, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nu, “diktatörlüğe kaymakla” eleştirdi, göreve geldikten sonra iki seçim içinde CHP’nin birinci parti olmaması durumunda istifa edeceğini açıkladı. İnce, “Ben yola çıkmışım, geri adımım yok artık” diye konuştu. Resmi kampanyasını birkaç gün içinde başlatacak olan İnce’ye, ulusalcı kanat ile Baykal ve Sav cephesinin de destek vereceği ifade ediliyor.
CHP’de önceki gün 5-6 Eylül tarihlerinde yapılacağı açıklanan kurultayda genel başkanlık için adaylığını koyan ilk isim İnce oldu. İnce, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında grup başkanvekilliğinden istifa ettiğini belirtti. İnce, özgürlükçü bir demokrasi, yeni bir anayasa, AB sürecini hızlandırma, yapısal ekonomik tedbirler, dış politikanın eksenini barış odaklı rotaya çevirme, askeri ve sivil her türlü vesayetin sonlandırılması, Gezi ruhu ve gençliğini partiye yansıtma ve çevre yağmasına son verme gibi acil politikaları olduğunu bildirdi. CHP’nin mevcut yönetiminin ülkenin sorunlarına çözümü olmadığını kaydeden İnce, şunları söyledi:

‘Bu korkuları anlıyorum’
“CHP, bu noktada çözüm olmaktan, halka umut olmaktan uzaktır. Bugün itibarıyla, yasal zorunluluk olmamasına rağmen Grup Başkanvekilliği görevimden istifa ettim. Az önce dilekçemi gönderdim, Sayın Genel Başkan’ı da aradım, dilekçemi gönderdiğimi söyledim. Ne için bıraktığımı biliyorsunuz. Kurultayda genel başkanlığa aday olacağım. Kurultay tarihinin kısa zamana sığdırılmasını, baskın kurultay yapılmasını, CHP geleneklerinde olmayan 15 günde kurultay, seyircisiz salon tutulmasını anlıyorum, bu korkuları hissediyorum. Zaten onun için adayım. Milletten kaçarak, sinema salonu gibi salonda kurultay yapılmasını anlıyorum. CHP kurultayları partililere ve halkına kapatılmış yapı değildir.”

Blok liste eleştirisi
İnce, kurultayda blok liste uygulanacağı duyumları aldığını belirterek, “Blok listeyi çok özlediklerini, demokrasi diye söz edenlerin, blok listeye sarılarak Parti Meclisi üyelerini de belirlemek istediklerini hayretle izliyorum. Partide demokrasi vaad eden Kılıçdaroğlu gitti, yerine her şeyi tek başına belirleyen yapı geldi” diye konuştu. İnce, genel başkan seçilmesi halinde ilk işinin tüzüğü değiştirmek olacağını vurgulayarak, milletvekili adaylarının belirlenmesinde yüzde 15’lik merkez yoklaması kontenjanını değil, Siyasi Partiler Yasası’ndaki yüzde 5’lik kontenjanı uygulayacağını söyledi.

‘Tüzük meydan okuyacak’
Tüzüğe, “Seçildikten sonraki ilk iki seçimde partiyi birinci yapamayan Genel Başkan, istifa etmiş sayılır” hükmü koyacağını kaydeden İnce, “O koltuğa yapışıp kalmak yok. Tayyip Erdoğan meydan okuyor, ‘birinci olamazsam istifa ederim, sen de eder misin’ diyor. ‘Ben de ederim’ diyecek genel başkanımız. AKP’ye partinin tüzüğü meydan okuyacak, Muharrem İnce değil” ifadesini kullandı.
Milletin karşısına yürekli çıkacaklarını vurgulayan İnce, “4 sene önce demokratik söylemlerle gelip bugün partiyi diktatörlüğe getireceksiniz. O zaman Tayyip Erdoğan’a niye diktatör diyorsunuz?” dedi. “Partinin diktatörleşeceğini mi düşünüyorsunuz” sorusu üzerine İnce, “Bunlar gerçekleşirse düşünmüyorum, öyle olacak. Fısıltı şeklinde dolaşanlar, ‘tüzükte şunlar değişecek’, bunlar doğruysa vay CHP’nin haline” dedi.
Alınan bilgilere göre İnce, önceki gün aralarında Bursa, Manisa ve Uşak’ın da bulunduğu bazı Batı Anadolu illerinde tabanla ve delegelerle temas etti. İnce’ye partinin ulusalcı kanadı, eski Genel Başkan Deniz Baykal ekibi ile eski Genel Sekreter Önder Sav ekibinin destek vermesi bekleniyor. İnce, özellikle 30 Mart seçimlerinde beklediklerini bulamayan Kılıçdaroğlu küskünlerinin desteğini almayı amaçlıyor.

Haberin Devamı

11 bin kapasiteli salon
Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin “seyircisiz kurultay” iddialarının aksine parti yönetimi, kurultay salonunun 3 bin 107 koltuk kapasitesi olduğunu, kongre merkezinin fuayesinin ise 8 bin kapasiteli olduğunu, buraya kurulacak LCD ekranlar aracılığıyla kurultayın CHP’lilere açık olduğuna işaret etti. Parti yönetimi spor salonu tutulmasının Dünya Basketbol Şampiyonası nedeniyle gerçekleşemediğini, bu nedenle kurultayın en uygun salon olan Congresium’da gerçekleşeceğine dikkati çekti.