Siyaset İnşallah güzel şeyler olur

İnşallah güzel şeyler olur

16.01.2014 - 18:04 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Gül'den HSYK düzenlemesi açıklaması... Gül, "Devam ediyor, iyi diyelim. Yarın da inşallah güzel şeyler olur" dedi.

İnşallah güzel şeyler olur

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısının anayasa değişikliği ile yeniden düzenlenmesi konusunda umudu olup olmadığı yönündeki soruya, "Yarın inşallah daha güzel şeyler olacak" yanıtını verdi. Gül'ün, bu sözleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Çankaya Köşkü'nde yaptığı görüşmenin ardından yapması farklı anlamlara neden oldu.

Örnek bina
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, akşam saatlerinde Türkiye Müteahhitler Birliğinin yeni genel merkez binasının açılışına katıldı. Cumhurbaşkanı Gül'ün, bu genel merkez binasının açılışına katılmasının özel bir anlamı vardı. TMB Genel Merkez Binası; LEED Platin sertifikasına aday bir bina olarak ilgili tüm disiplinler koordine edilerek Türk inşaat sektörünün ulaştığı düzeyi simgeleyen aynı zamanda da yerel malzemelerin kullanımını teşvik eden bir entegre tasarım örneği olarak planlandı. Basit deyimle Trük tipi modern ve akıllı bir bina olarak örnek olması amacıyla inşa edildi. Gül de, bu projeyi Cumhurbaşkanı seviyesinde teşvik ettiğini göstermek için açılış resepsiyonuna katıldı.

İstikrar uyarısı
Gül, yaptığı kısa konuşmada, siyasi istikrarın ekonomik gelişmeler çerçevesindeki önemine işaret etti. Gül, "Hele dünyadaki ekonomik kırılganlıklar devam ederken dışarıdan gelen olumsuz dalgalara içeriden yeni dalgalar eklememek gerek" uyarısında bulundu.

HSYK soruldu
Gül, konuşmasından kürsüden indi. Gül, basın yayın organlarının Ankara temsilcilerinin yanına geldiğinde, "Her şey daha iyi olacak" dedi. Gül, HSYK'nın yapısıyla ilgili "Anayasa önerinizden bir sonuç almayı ümit ediyor musunuz" sorusu üzerine, "Dün konuştuk zaten. Devam ediyor bakalım inşallah güzel şeyler olur. Yarın inşallah daha güzel şeyler olacak" dedi.

Sever açıklama yaptı
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Ahmet Sever, Gül'ün sözleriyle ilgili farklı yorumlar üzerine Anadolu Ajansı'na açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı Gül'ün HSYK ile ilgili sorunun çözümü için bir süredir yoğun çaba harcadığını anımsatan Sever, Gül'ün, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bugün yaptığı görüşmeyle de bu yöndeki çalışmalarına devam ettiğini belirtti. Sever, "Sayın Cumhurbaşkanımız bugün Müteahhitler Birliğinden ayrılırkenki sözleriyle sorunun çözümüyle ilgili yürütülen çalışmaların başarıyla sonuçlandırılmasına dair ümidini ve beklentisini dile getirdi. Bunun ötesinde farklı bir anlam yüklememek gerekir" diye konuştu.

Haberin Devamı

Devlet Günü mesajı
Gül'ün, bu sözlerini bir çerçeveye oturtabilmek için bugünkü gelişmelere ve önemli görüşmelere bakmak gerekiyor. Ankara'nın bugünkü siyasi gelişmeleri ile temas trafiğinde, özetle şu gelişmeler öne çıktı:

*Cumhurbaşkanı Gül, HSYK krizinin aşılması için 3 muhalefet partisinin liderleri ile görüşmüş ve anayasa değişikliği önerisinde bulunmuştu. Bunun üzerine, iktidar partisi CHP, MHP ve BDP'yi ziyaret etmişti. MHP öneriyi redderken, CHP, yetkili organında değerlendireceğini açıklamıştı. CHP TBMM grubundan bugün öğlen saatlerinde yapılan açıklamada "Adalet ve Kalkınma Partisi'nin HSYK ile ilgili olarak Anayasa değişikliği konusundaki birlikte çalışma önerisi bugünkü MYK toplantısında değerlendirilmiş, ancak Adalet Komisyonu'nun gündeminde olan HSYK Kanun Teklifi'nin görüşmelerinin durdurulmamış olması nedeniyle öneri samimi bulunmamış ve uygun görülmemiştir. MYK kararı AKP Grup Başkanvekili Sayın Nurettin Canikli'ye telefonla bildirilmiştir" denildi.

Haberin Devamı

*Cumhurbaşkanı Gül, bugün devlet günü çerçevesinde, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile görüştü. Bu görüşmenin gündeminde, Paris'teki üç kadın cinayetiyle ilgili iddialar vardı. Ancak Fidan, yolsuzluk operasyonun ardından meydana gelen siyasi gelişmelerin arka planlarıyla ilgili olarak Gül'e, önemli istihbarat bilgilerini aktardığı bir sunumda bulunmuş olabilir.

*Gül, saat 16.00'da ise yine devlet günü çerçevesinde Başbakan Erdoğan ile görüştü. Bu görüşmenin, kulislere yansıyan iki önemli gündemi vardı. Birincisi, HSYK krizinin aşılması yönündeki girişimler ve gelinen boyutun değerlendirilmesi. CHP'nin, iktidarın önerisini uygun bulmadığını açıklamasından sonra yapılan bu görüşmede, yeni formüller üzerinde durulmuş olabilir. Gül - Erdoğan, görüşmesinin ikinci maddesi ise yolsuzluk operasyonu ve iktidar - cemaat arasındaki gerilimdi.

*Gül, gündem yaratan sözlerini, Erdoğan ile görüşmesinin ardından katıldığı TMB'nin resepsiyonunda yaptı. Gül'ün bu sözlerine, Cumhurbaşkanlığı'nın internet sitesinde de yer verildi.

Haberin Devamı

Yeni formül arayışı
*Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısında değişiklik öngören 52 maddelik kanun teklifi de, bu akşam Meclis Adalet Komisyonu'nda kabul edildi.

Bu tablo dikkate alındığında HSYK krizinin aşılması için yeni formüller üzerinde durulduğu ve Gül'ün bu yönde mesaj verdiği yorumları ağırlık kazandı. İktidar daha önce HSYK teklifini komisyondan geçse bile Meclis Genel Kurulu'na getirmeyebileceği yani donduracağı yönünde mesajlar vermişti. Yeni bir formül çerçevesinde HSYK krizinin aşılması için Ak Parti ile CHP arasında yeniden temasların gündeme gelme olasılığı üzerinde durulmaya başlandı.