Siyaset İnsan hakları ne ki!

İnsan hakları ne ki!

06.07.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

İnsan hakları ne ki!

İnsan hakları ne ki





Başbakanlığa bağlı İnsan Hakları Eğitimi On Yılı Ulusal Komitesi ve İçişleri Bakanlığı’nın, Birleşmiş Milletler (BM) insan hakları eylem planı çerçevesinde mülki idare amirlerine yönelik başlattığı bir yıllık insan hakları eğitim programı tamamlandı.
81 ilin vali yardımcıları, kaymakamlar ve sivil toplum örgütleri, Prof. Dr İoanna Kuçuradi, Prof. Dr İbrahim Kaboğlu, Prof. Dr Korkmaz Alemdar, Doç. Dr Oya Çitçi, Doç. Dr Mithat Sancar, Yard. Doç. Dr Sultan Üzeltürk ve avukat Güney Haştemoğlu’dan ders aldı. Seminerler Türkiye’nin 10 ayrı bölgesinde, 50’şer kişilik gruplar halinde her bölgede bir hafta sürdü.
Kaboğlu bir yıl süren eğitim çalışmaları sonrasında mülki idare amirlerinin bir bölümünün, edinilen bilgileri görevlerine aktarma çabasında olduğunu belirtti. Kaboğlu, "Ancak, ‘insan hakları sorunu politikacılardan, yargı organları ve polisten kaynaklanıyor. Dolayısıyla onların daha çok bilgilenmeye ihtiyaçı var’ gibi gerekçelerle tepki gösterenler de çok oldu" dedi. Kaboğlu, İnsan hakları konusunu Erzurum başta olmak üzere bazı bölgelerde mülki idare amirlerinin açıkça, "insan hakları Türkiye’nin gerçekleri göz önüne alınmadan böyle ulu orta işlenmemeli, özgürlük sınırlaması gerektiren alanlarda çok fazla cömert olmamalı" diye değerlendirdiğini belirtti.

Muhafazakar ilişki
Prof. Dr İbrahim Kaboğlu, bir yıllık seminerler sonucunda vali yardımcıları ve kaymakamlara ilişkin gözlemlerini şöyle aktardı:
• Bazı mülki idare amirleri ülkenin bütünlüğü, vatan millet bölünmezlik gibi kimi zaman partilerin söylemlerine yakın, milliyetçi ya da ‘derin devlet’ diyebileceğimiz yaklaşımı çağrıştıran sesleri telafuz ettiler.
• Kopenhag kriterlerini tam olarak bilmiyorlar.
• Söz ve ifade özgürlüğü, sorunları ele alıp tartışmak bakımından ürkek ve çekingenler.
• Valiler ile vali yardımcıları arasında bir hiyerarşi, bir hendek var. İlişki biçimi "abi" "sayın valim" şeklinde ama genelde ilişkileri statükocu ve muhafazakar.



Şırnak’ta 21 Mart 2000’de yapılan Nevruz kutlamalarına katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 7 kişiye işkence yaptıkları iddia edilen 5 polisle, mağdurlara "sağlam" raporu veren 6 doktorun yargılandığı davayı Avrupa’dan çok sayıda gözlemci izledi. Marsilya Akdeniz İnsan Hakları Araştırma Merkezi’nden Julia Masson, Eric Griffe, Londra Barosu avukatları ve Kürt İnsan Hakları Projesi üyeleri Richard Heller, Peter Lowrie, Londra Barosu İnsan Hakları Komitesi temsilcisi Bar Comcil, Fransız Avukatlar Sendikası’ndan Marie Laure Gillard, Paris Barosu avukatları Gilles Gever ve Georges Perrigier duruşmaya gözlemci olarak katıldı. Mahkeme duruşmayı erteledi.