Siyaset İpleri Mısır darbesi kopardı

İpleri Mısır darbesi kopardı

17.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

İİT eski Genel Sekreteri İhsanoğlu, 1984’te İstanbul Üniversitesi’nde profesör ünvanını aldı. 1943 Kahire doğumlu olan İhsanoğlu, Sisi’yi kınamayınca Erdoğan’la ters düşmüştü

İpleri Mısır darbesi kopardı

CHP ve MHP’nin cumhurbaşkanlığı için çatı aday olarak üzerinde uzlaşmaya vardığı Ekmeleddin İhsanoğlu, İslam Konferansı Örgütü’nün seçimle gelen ilk genel sekreteri olarak tanınıyor. İhsanoğlu, genel sekreterliğe seçilmesi sürecinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den destek almış, ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile arasındaki ipler Mısır’daki darbenin ardından kopmuştu.
Çankaya adaylığı konusunda daha önce verdiği bir röportajda İhsanoğlu, “Beni hiç politikayla ilgilenirken gördünüz mü? Turgut Bey (Özal) zamanında olsun, Ak Parti kurulurken olsun, Adalet Partisi döneminde olsun, iktidar çevrelerine hiçbir zaman çok uzak değildim, çok da yakın değildim. Hiçbir zaman politikaya ilgi göstermedim. Benden politikacı olmaz” ifadelerini kullanmıştı. 1943’te Kahire’de doğan İhsanoğlu, Mısır Ayn Şems Üniversitesi Fen Fakültesi’nden mezun olduktan sonra El-Ezher Üniversitesi’nde akademik hayata başladı.
“Dinde en üst düzeyde olan” anlamına gelen ismini Kahire’de kralın sarayında Osmanlı ve Türk arşivlerinden sorumlu olarak çalışan Yozgatlı babası koydu. Rodos’tan Kahire’ye göçen annesi ile babası, Mısır’da tanışıp evlendi. Babası 1951’de açılan Ayn Şems Üniversitesi’nde Türkoloji kürsüsünü kurunca, o da aynı üniversitenin kimya bölümüne girdi. Organik kimya üzerine master ve doktorasını El Ezher Üniversitesi’nde tamamladı.
1970’de ilk kez Türkiye’ye geldi ve Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi’nde göreve başladı. 2 yıl sonra da Prof. Dr. Emin Bilgiç’in kızı eczacı Füsun Bilgiç’le evlendi. İngiltere’de Exeter Üniversitesi’nde doktora sonrası çalışmalar yaptı. Doçentliğini Ankara Üniversitesi’nde alan İhsanoğlu, 1984’te de İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nde profesör oldu.

Ersoy’un vasiyeti
İhsanoğlu, bir röportajında, Mehmet Akif Ersoy’un Kuran meâlini son zamanlarda ağırlaşan ve ilerleyen hastalığına rağmen bitirip temize çektiğini, ağır hasta olarak çıktığı İstanbul yolculuğunda bu meali babasına verdiğini ve Ersoy’un geri dönemezse bunları yakmasını istediğini aktardı. İhsanoğlu, olayı “Babam vefat etmeden önce beni çağırdı. ‘Evladım! Masanın sağ gözünde bir takım defterler var. Ben vefat ettikten sonra, o defterleri yakacaksın’ dedi. Babamın vefatından bir süre geçtikten sonra, durumu İbrahim Sabri Efendi’ye bildirdim. Daha sonra masanın gözündeki meâlleri aldık. Büyük bir leğen içinde meâlleri teker teker parçalayarak yaktık. Rahmetli babamın, dolayısıyla da merhum Mehmet Akif’in vasiyetini böylece yerine getirmiş olduk” diye anlattı.
İhsanoğlu, eski büyükelçilerden Semih Günver’in isteği üzerine Nâzım Hikmet’in Ferhat ile Şirin şiirini Arapçaya çevirdi.

“İstifa et” demişti
İslam Konferansı Örgütü’nün 2005 ve 2014 arasında genel sekreterliğini yapan Ekmeleddin İhsanoğlu ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın arasındaki ipler, Mısır’daki darbenin ardından kopmuş; İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT), Mısır’daki Sisi darbesini kınamamasına Başbakan Erdoğan tepki göstermişti. Hükümet İhsanoğlu’nu istafaya davet etmişti.

Haberin Devamı

Eşinin kuzeni Ak Partili
Evli ve 3 çocuk babası olan İhsanoğlu’nun eşi Füsun İhsanoğlu, Prof. Dr. Emin Bilgiç’in kızı ve Adalet Partisi’nin eski yöneticilerinden Sadettin Bilgiç’in yeğeni.
Füsun İhsanoğlu, Ak Parti Isparta Milletvekili
Sadi Bilgiç’in de kuzeni.
İhsanoğlu 2000’de Ecevit Hükümeti’nin aldığı karar ile Türkiye Devlet Üstün Hizmet Madalyası’na layık görüldü. İhsanoğlu’nun ayrıca Ürdün Birinci
Derece İstiklal Madalyası, İKÖ Şeref ve Liyakat Sertifikası ile Mısır Cumhuriyeti Liyakat Nişanı bulunuyor.

İHSANOĞLU’NDAN İLK AÇIKLAMA:
Milletin muhtaç olduğu uzlaşma

Kamuoyunda ortaya atılan isimlerden biri üzerinde uzlaşması beklenen CHP ve MHP’nin sürpriz biçimde ortak aday olarak belirlediği Ekmeleddin İhsanoğlu, ilk açıklamasını yazılı olarak yaptı.
İhsanoğlu, “Milletin muhtaç olduğu ve ısrarla talep ettiği bu uzlaşma şüphesiz ki ülkemizde huzur ve istikrarın sağlanması için atılmış mühim bir adımdır. Bu uzlaşmanın odak noktasında olmak büyük bir teveccühün eseridir. Şüphesiz ki Türkiye gibi büyük bir ülkede bu yüce makama layık, görevini hakkı ile ifa edecek çok sayıda üstün vasıflı şahsiyetlerin varlığı muhakkaktır. CHP ve MHP’nin bu konudaki ortak kararını saygı ve teşekkür ile karşılıyorum” dedi.
ANKARA Milliyet

Yazarlar