Siyaset İşçi ve memura 'vergi istisnası' yasalaştı

İşçi ve memura 'vergi istisnası' yasalaştı

23.12.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen yeni düzenlemeye göre; tüm ücret ve maaşların asgari ücret tutarı kısmından gelir ve damga vergisi alınmayacak. Böylece, 18.5 milyon işçi ve memurun gelirlerinin asgari ücret kadarlık tutarına vergi istisnası getirilecek. Bu vergi istisnasının mali yükü ise 37.6 milyar TL olacak.

İşçi ve memura vergi istisnası yasalaştı

BAHAR ATAKAN Ankara - Genel Kurul'da Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Teklif, kabul edilerek kanunlaştı. Oylamaya katılan 322 milletvekilinin tamamı 'kabul' oyu verdi. Meclis, çalışmalarına 4 Ocak 2022'ye kadar ara verdi. Yeni düzenlemede öne çıkan bazı başlıklar ise şöyle:

Haberin Devamı

Asgari ücretten gelir vergisi kaldırılacak. Kamu çalışanları dahil tüm çalışanların ödeyeceği gelir vergisinden, asgari ücrete isabet eden gelir vergisi kısmı kadar indirim yapılacak. Böylece tüm çalışanlara ekonomik katkı sağlanmış olacak.

Hizmet erbabına ödenen ücretlerin aylık brüt asgari ücrete isabet eden kısmı üzerinden damga vergisi alınmaması yönünde önemli bir düzenleme hayata geçirilecek.

Ücret gelirlerinin vergilendirilmesinde, asgari ücretin aylık brüt tutarının büyük bir kısmı gelir vergisinden istisna edildiğinden uygulama alanı kalmayan asgari geçim indirimi (AGİ) uygulaması kaldırılacak.

2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nda yer alan genel bütçe gelir tahmini üzerinde gerçekleşen gelir kadar, genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile özel bütçeli idarelerin bütçelerine ödenek eklemeye Cumhurbaşkanı yetkili olacak. İlgili kanunları gereğince genel bütçe gelirleri karşılığı yapılan ödenek eklemeleri bu tutardan düşülecek. Genel bütçe gelirlerinin, genel bütçeli idare bütçelerine ödenek eklenebilmesine imkân tanınacak. Böylece bütçe dengesi bozulmadan, gerçekleşen gelir kadar kamu hizmetlerinin ihtiyaç duyacağı ödeneklerin idare bütçelerine eklenebilmesi sağlanacak.

Haberin Devamı

BOTAŞ’ın borçları silinecek

Dünyada 10 kata yakın oranda artan doğalgaz fiyatlarının vatandaşa yansıtılmaması amacıyla BOTAŞ’ın idareye olan borçları Hazine’den olan görevlendirme bedeli alacaklarına karşılık mahsup edilecek.

Savunma sanayini desteklemek üzere önemli bir düzenleme yapılarak Savunma Sanayii Başkanlığı’nca veya Milli Savunma Bakanlığı’nca yürütülen savunma sanayii projelerine ilişkin olarak KDV istisnasının kapsamı genişletilecek.

Yenilenebilir enerjinin teşvik edilmesi konusunda, yeni bir teşvik adımı atılarak gelir vergisi muafiyet sınırı olarak öngörülen meskenlerin çatı ve cephesine kurulan güneş enerjisi üretim tesislerinin kurulu gücünün 10 kW olması şartı 25 kW’a çıkarılacak. Böylece, ev tipi güneş santrallerinin artması ve kurulmasının kolaylaştırılmasının da önü açılacak.