Siyaset İstanbul için ‘4 artı 1 formülü’

İstanbul için ‘4 artı 1 formülü’

01.03.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

CHP İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adayı Ekrem İmamoğlu, ‘4 artı 1’ formülüyle İstanbul’da pahalılığı gerileteceğini söyledi İmamoğlu “İstanbullunun gıdaya, ulaşıma ve suya harcadığı parayı azaltırken, belediyenin yardım bütçesini artıracağız” dedi

İstanbul için ‘4 artı 1 formülü’

CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu dün Bomonti’de bir otelde düzenlediği “İstanbul Çözümleri Tanıtım Toplantısı”nda, ekonomiden turizme, kültür sanattan ulaşıma, projelerini ve hedeflerini anlattı.

Haberin Devamı

İmamoğlu konuşmasında hayat pahalılığıyla mücadelede uygulayacakları “4 artı 1” formülü hakkında şunları anlattı: “İstanbullunun gıdaya, ulaşıma, eğitime ve suya harcadığı parayı azaltacağız. Bunlara ek olarak 1 diyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal yardım bütçesini üç katına çıkaracağız ve bu kaynağı vatandaşa sunacağız.
Son 10 yılda Türkiye, altı İstanbul büyüklüğünde tarım toprağını kaybetti. Bırakın mazotu, elektriği, gübreyi, domates tarladan sofraya gelene kadar oluşan fiyattan devlet yüzde 15 vergi alıyor. Siz şeker fabrikalarını daha dün satmışken, bugün tanzim satışlardan, kooperatiflerden bahsediyorsunuz. Sebze ve meyvedeki yüzde 65 enflasyondan siz sorumlusunuz ama çözüm yine bizde.”

Haberin Devamı

İmamoğlu, “halk süt”, “kent lokantaları” gibi projelerle vatandaşların ucuz ve güvenli gıdaya erişimini sağlayacaklarını söyledi.

Gençlere indirim

Toplu taşıma fiyatlarında da indirim yapacaklarını kaydeden İmamoğlu, annelerin çocukları 4 yaşına gelene kadar ulaşımdan ücretsiz yararlanacaklarını söyledi. 12 yaşına kadar çocukların toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanacağını anlatan İmamoğlu, öğrencilerin aylık 85 TL olan toplu ulaşım kartı fiyatını 50 liraya indireceğini, 25 yaşın altındaki tüm gençlere de yüzde 40 indirim uygulanacağını belirtti.

Yürünebilir şehir

İstanbul’u herkes için “yürünebilir” bir şehir haline getireceklerini söyleyen İmamoğlu, metro yatırımlarına öncelik vereceklerini belirtti. İmamoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“630 kilometre metro hattı ile 10 yıl içinde İstanbul, entegre bir raylı sistemi altyapısına kavuşmuş olacak. 11 yeni füniküler hattıyla ise nüfusun yüzde 90’ı için yürüyerek bir metro durağına erişmek hayal olmaktan çıkacak. Yıllardır ihmal edilen deniz ulaşımını, Marmara Denizi’ne paralel, hızlı araçlar ile destekleyeceğiz. Atıl olan tüm iskelelerle birlikte yeni iskeleler açacak ve bunları raylı sistemle entegre hale getireceğiz. Megabüs, Karayolu Ulaşım Yönetim ve Planlaması, Otopark Çözümleri, Transfer Merkezleri gibi birçok projeyi hayata geçireceğiz. Yeşil alanlarla bütünleşik 500 kilometre uzunluğunda bisiklet yollarımız olacak. İstanbullular için hem yürüyerek hem de bisikletli bir şekilde bir yerden bir yere güvenli bir şekilde erişebilecekleri doğal parkurlar olacak.”

Haberin Devamı

İstanbul için ‘4 artı 1 formülü’

200 bin kişiye iş vaadi

Yapacakları projelerle İstanbul’daki işsizlik oranını da tek haneye düşürmeyi ve üretim ekonomisini yeniden canlandırmayı hedeflediklerini anlatan İmamoğlu, 200 bin kişiye kısa vadede iş bulacaklarını söyledi. İmamoğlu tüm yönetici kadrolarında yüzde 40 cinsiyet kotası uygulayacaklarını, kadına yönelik şiddette önleyici tedbir olarak iki istasyon ve iki daimi sığınak açacaklarını da dile getirdi.

Dar gelirlilere 10 bin konut

Kentsel dönüşüm süreciyle ilgili konuşan İmamoğlu, İstanbul’un iki yakasında da dar gelirliler için KİPTAŞ aracılığıyla 10 bin konut üretmeyi hedeflediklerini kaydetti. İmamoğlu, İstanbul Metropolitan Bölge Planlama Ofisi kuracaklarını, oluşturacakları “Kent Anayasası”na bağlı kalacaklarını, temiz enerji projelerini hayata geçireceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Gençlere müjde

Gençler için ‘e-spor ligi’ kuracaklarını kaydeden İmamoğlu, “İstanbul düzeyinde herkesin katılabileceği yerel e-spor Ligi kurulacak. ‘Yürü be İstanbul’ projesiyle vatandaşlarımız İstanbul’da yürüyerek puan biriktirecek. Puanlarla sosyal etkinliklerinden ücretsiz faydalanabile-cekler” dedi.