Siyaset İstanbul'da Ahmedinejad çilesi

İstanbul'da Ahmedinejad çilesi

14.08.2008 - 13:15 | Son Güncellenme:

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın İstanbul ziyareti nedeniyle İstanbul polisi alarma geçirildi.

İstanbulda Ahmedinejad çilesi

İran Devlet Başkanı'nın İstanbul ziyareti nedeniyle alınan güvenlik önlemleri İstanbullu sürücüleri isyan ettirdi.

Haberin Devamı


Ahmedinejad'ı taşıyan uçak henüz piste inmeden Atatürk Havalimanı'na giden yollar trafiğe kapatıldı. E-5 tamamen araç trafiğine kapatılınca bu güzergaha çıkan yollarda çakılıp kalan istanbullular tam anlamıyla çile yaşadı.


Araçlarıyla tek bir santim bile gidemeden dakikalarca beklemek zorunda kalan sürücüler isyan etti. Zaman zaman polislerle tartışmaları yaşandı. Ahmedinejad'ı taşıyan konvoyun geçişi sırasında yollarda kalan vatandaşlar konuk Cumhurbaşkanı'nı yuhaladı.


Ambulanslar da araç yığınının arasında sıkışıp kaldı.Ahmedinejad'ın Havalimanı'ndan çıkışıyla birlikte önlemler bir kademe daha artırıldı. 13.20'den itibaren araç trafiğine kapatılan yolların çevresinde yayaların geçişine de izin verilmedi.

Haberin Devamı


İstanbullu sürücüler konuk devlet başkanının cırağan sarayına girişinin ardından küçük de olsa bir nefes alabildiler. Zira kapatılan güzergah nedeniyle neredeyse avrupa yakasının tamamını etkiliyen trafik sıkışıklığı etkisini azaltsa da saatlerce sürdü.


Ahmedinejad'ın geçişinden önce yol güzergahından güvenlik nedeniyle bir prova konvoyu geçti. Daha sonra iran cumhurbaşkanı'nı taşıyan konvoy geçiş yaptı.

'ŞABAN AYINDA  BİZİ MUTLU ETTİNİZ'

Özel uçakla saat 13.25’te Atatürk Havalimanı’na gelen ve Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ile İstanbul Valisi Muammer Güler tarafından resmi törenle karşılanan Ahmedinejad, bir süre dinlenmek amacıyla Devlet Konukevi’ne geçti.

Konuk Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’a, İran’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda görevli personelin çocukları oldukları belirtilen Süha İrani ve Zeher Fallimina tarafından çiçek sunuldu. Ahmedinejad İstanbul’a gelmeden önce ellerindeki kağıttan söyleyeceklerini ezberledikleri görülen Süha İrani "Sayın Cumhurbaşkanımız, güzel şehir İstanbul’a hoşgeldiniz", Zeher Fallimina da "Şaban ayında bizi mutlu ettiniz. Allah size kolaylık versin" dedi. Basın mensuplarının kısa bir süre görüntü almasına izin verilen Devlet Konukevi’nde bir süre dinlenen Ahmedinejad, daha sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından karşılanacağı Çırağan Sarayı’na ulaşmak üzere Atatürk Havalimanı’ndan konvoy eşliğinde ayrıldı.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI GÜL İLE GÖRÜŞME


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, çalışma ziyareti için Türkiye’ye gelen İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ı,
Çırağan Sarayı’na gelişinde karşılandı. Cumhurbaşkanı Gül, saat 14.00’te Conrad Oteli’nden ayrılarak Çırağan
Sarayı’na geldi. Gül’ün ardından Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, saat 14.20’de Çırağan Sarayı’na giriş yaptı.
Yaklaşık 30 araçlık bir konvoyla saraya gelen Ahmedinejad’ı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, konuk cumhurbaşkanını aracının yanına kadar gelerek karşıladı. Gül ve Ahmedinejad daha sonra birlikte saraya geçtiler.
Cumhurbaşkanı Gül ve konuk Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, Çırağan Sarayı Sultan süitinde bir süre baş başa görüşecek.

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın İstanbul’a gelişi nedeniyle Atatürk Havalimanı ile çevresinde geniş çaplı güvenlik önlemleri alındı. Havalimanı ve çevresindeki bazı binaların çatılarına keskin nişancı polisler yerleştirilirken, uçuş yapan 2 helikopter de önlemlere yardımcı oldu.
Bu arada, Atatürk Havalimanı’nı çıkışında Ahmedinejad’ın konvoyunun kullanacağı yol güzergahı, hareketten yaklaşık yarım saat önce diğer araçlara kapatıldı. Oluşan yoğun trafik nedeniyle uçaklarına yetişemeyen bazı vatandaşlar, bu duruma tepki gösterdiler. Öte yandan, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın ziyareti nedeniyle İstanbul genelinde de yoğun önlemler alındı. Özellikle Ahmedinejad’ın kullanacağı yollar ve bağlantıların diğer vatandaşlara kapatılması nedeniyle trafikte aşırı derecede sıkışıklık yaşandı.