Siyaset İşte kabul edilen MİT yasası

İşte kabul edilen MİT yasası

24.02.2014 - 00:19 | Son Güncellenme:

MİT'e olağanüstü yetkiler öngören yasa teklifi TBMM İçişleri Komisyonu'nda kabul edildi.

İşte kabul edilen MİT yasası

Teklif, MİT'in Oslo ve İmralı görüşmelerine yasal güvence getirirken, dinlemeler konusunda olağanüstü yetkiler öngörüyor. MİT mensuplarının yargı zırhını da getiren teklif, bankalar başta olmak üzere ticari sır dahil her türlü bilgi ve belgeye istediği gibi ulaşma olanağı tanıyor. TBMM İçişleri Komisyonu'nda TBMM İçişleri Komisyonu'ndaki MİT yasa teklifi görüşmelerinde, kuruma "yurtdışı operasyona yetkisi" veren hükümde geri adım atıldı. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, teklifin TBMM Genel Kurulu aşamasında yeni değişikliklerin gündeme gelebileceğini belirtti.

Haberin Devamı

KURTLAR VADİSİ TARTIŞMASI

İçişleri Komisyonu'ndaki MİT teklifinin görüşmelerinde CHP Grup Başkanvekili Engin Altay teklifi eleştirirken MİT Müsteşarı'nın bugün Başbakan'la birlikte hareket ettiğini belirtirken, ciddi yetkilerin verilmesinin ardından bir görüş ayrılığı yaşanması halinde Ak Partililerin Mars'a kaçmak isteyeceklerini savundu. Kurtlar Vadisi dizisini izlediğini anlatan Altay, "Hakan Fidan'ı, Polat Alemdarla aynı konuma getiriyorsunuz. Cumhurbaşkanından daha fazla dokunulmaz kılıyorsunuz. Bir gün gelir bu silah sizi vurur" dedi. CHP'li Ali Haydar Önel ise, "bu kanunla MİT Müsteşarı MGK'ya Bakanlar Kurulu'na silahla girebilecek. Silahlı He-Man'lar yaratıyorsunuz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Çocuk tartışması çıktı

Komisyonda MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ile AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal arasında kavga çıktı. Ünal, "Devleti birbirinden ayrı ve bağımsız düşünemezsiniz. Bakanlar Kurulu gökten mi indi? Mili iradeye bu kadar mı düşmansınız" dedi. Vural'ın "Milli iradeye düşman sizsiniz, hukuka düşman sizsiniz" demesi üzerine Ünal, "Sizin yaptığınız siyaset değil, korku ve nefretle insanları kutuplaştırıyorsunuz. Oktay Vural siyaseti, korku ve nefret siyasetidir" karşılığını verdi. Vural da Ünal'a, "Sen bir kere özgürlük düşmanısın, darbecisin. Rıza Sarraf'ı korumak için kanun çıkarıyorsunuz. Çocuğu olmayanlara dil uzatıyorsunuz. Aileye, çocuğa nasıl dil uzatırsınız? İşleri güçleri hakaret. 11 yıldır yanlarında yürüyorsunuz, ondan sonra Haşhaşi" yanıtı verdi. İki güne yayılan ve 20 saati aşkın süre görüşmeleri süren teklifte şu değişiklikler yapıldı:

YURTDIŞI OPERASYONA TIRPAN:

1. maddede MİT'e verilen "Devletin güvenliği ile ilgili sınır ötesi görevler hariç olmak üzere" ifadesi teklif metninden çıkarıldı. Böylece MİT'in teklifte açıkça yer alan yurtdışı operasyon yapma yetkisi geri alınmış oldu. Ancak aynı maddenen başka fıkrasında "MİT, Bakanlar Kurulu'nca verilen her türlü görevi yerine getirir" ifadesinin yer alması MİT'e yine yurtdışı operasyon yapma yolunu açık tuttuğu değerlendirmesine yol açtı.

Haberin Devamı

GÖREV DIŞI İŞ YAPACAK:

1. Maddede, "MİT Devletin güvenliği ile ilgili istihbarat hizmetlerinden başka hizmet istikametlerine yöneltilemez" hükmü çıkarıldı. Böylece MİT iktidarın kendi görevlerinin dışında hizmet taleplerini de yerine getirebilecek. Muhalefetin "MİT bu kadar aciz mi?" eleştirisine yol açan "MİT'in yabancı isihbarat teşkilatlarının kullandığı usul yöntem, imkân ve kabiliyet takip etme" ifadesi değiştirildi. Söz konusu ifade "çağdaş istihbarat usul ve yöntemlerini araştırmak, teknolojik gelişmeleri takip etmek ve uygun görülenleri temin etmek" şeklinde yeniden yazıldı.

BAŞBAKAN BAŞKANLIK ETMEYECEK:

Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu'nu(MİKK) düzenleyen 2. maddede MİKK'ye Başbakan'ın başkanlık yapması düzenlemesinden geri adım atıldı. Düzenleme tekliften çıkarılırken, MİKK'e bugün olduğu gibi MİT Müsteşarı başkanlık yapacak.

GÖREVLERİYLE İLGİLİ BELGELER:

3. Maddede MİT'e Bankalar başta olmak üzere ticari kuruluşlardan her türlü bilgi ve belgeyi alma yetkisine "görevleriyle ilgili" sınırlaması getirildi.

Haberin Devamı

TEK HAKİM ONAYI:

MİT, acil hallerde yaptığı dinlemeler için Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'nden sadece bir hakimin onayı ile onay alabilecek. Yürürlükteki mevzuatta dinlemeler için bir mahkemedeki hakimlerin oybirliği ile onay çıkması gerekiyor.

YARGILAMADA HSYK DEVRE DIŞI:

Teklifte MİT mensuplarının görev suçlarında HSYK'nın belirlediği Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'nin yetkili olduğu düzenlemesi değiştirildi. MİT Mensuplarının yargılanmasında HSYK devre dışı bırakılarak doğrudan Ankara Ağır Ceza Mahkemeleri görevli olacak.

İSTENİRSE KORUNACAK:
MİT mensupları ile istihbarat hizemterine yardım, teşvik edilenlerin ailelerinin MİT Müsteşarı'nın onayı ile Terörlü Mücadele Kanunu'nda yer alan koruma tedbirlerinden kesin olarak yararlandırılması hükmü değiştirildi. Yeni düzenleme "istenirse yararlandırılabileceği" şeklinde yazıldı.

MİT BELGEYESİNİ YAYINLAYANA 9 YIL:

MİT'e ait bilgileri yayınlayan basına teklifte öngörülen 12 yıllık hapis cezası 9 yıla düşürüldü.

Haberin Devamı

BEDELSİZ EL KOYACAK:

Kamu ve özel tüm kuruluşların görev sırasında ihtiyaç doğması halinde ellerindeki tüm malzeme, teçhizat ve cihazı MİT'e devredebileceği hükmü değiştirildi. Yeni düzenlemede ilk etapta bu techizat ve cihazlar, "geçici olarak" MİT'e devredecek. MİT envanterlerine kaydı içeren sürekli devir işlemi ise bedelsiz olarak gerçekleştirilecek.

FİŞLEME BELGELERİNİ VERMEYECEK:

MİT'in fişleme belgelerinin yargı organlarına verilmesi hükmü daha da daraltıldı. Değişikliğe göre, MİT sadece Devlet Sırlarına Karşı Suçlar ve Casusluk suçlarıyla ilgili adli mercilerce istenecek belgeleri verecek. Anayasal düzene, TBMM'ye, Hükümete karşı suçlar, Cumhurbaşkanı'na suikast, darbeler gibi diğer bütün suçlarda MİT "belge vermem" diyecek.