Siyaset Jet feministler yalnız gitmiyor

Jet feministler yalnız gitmiyor

01.06.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Jet feministler yalnız gitmiyor

Jet feministler yalnız gitmiyor


HATİCE GÜREL Ankara


       Kadın - erkek eşitliğinin tartışılacağı 5 günlük "Kadın 2000" toplantısının 3.5 saatlik bölümüne katılmak üzere New York’a gidecek olan Parlamentolararası Birlik Türk Grubu üyesi 6 erkek milletvekilinin, eşlerini de götüreceği öğrenildi.
       Eşitlik konusunda "1995 Pekin toplantısı"ndan sonra alınan mesafenin tartışılacağı özel oturumda görev yapacak 5 kadın parlamentere karşı 6 erkek üyeyle "temsil eşitliğini baştan bozan" Parlamentolararası Birlik Türk Grubu üyeleri, daha sonra eşleriyle New York’un keyfini çıkaracak.

Alçelik: Masraflar bizden

       Parlamentolararası Birlik Türk Grubu’nun Başkanı Cavik Kavak’ın geziden vazgeçmesi üzerine başkanlık görevini üstlenen FP’li Turhan Alçelik, önceki gün "eşlerimiz gelmeyecek" derken, dün şunları söyledi:
       "Eşlerimiz gelirse masraflarını kendileri öder. Devletten bir kuruş çıkmaz. Eşimin biletini ben alırım. Tüm masrafı ben öderim. Henüz eşimin gelip gelmeyeceğini bilmiyorum."
       Alçelik, kendilerinin 5 gün süreyle tüm oturumlara katılacaklarını öne sürerek şöyle konuştu: "Toplantılarda Parlamentolararası Birlik Türk Grubu üyesi olmayan kadın milletvekillerinin temsil hakkı yok. Toplantı boyunca 10’u aşkın komisyonda görev yapacağız. TBMM Genel Sekreteri Vahit Erdem’in, Devlet Bakanlığı’na gönderdiği ‘üyelerin diğer oturumları izleyebilmesi için resmi heyet içinde gösterilmesini isteyen yazısı’ bilgi eksikliğinden kaynaklanıyor."

Saygın: Erkekler yok

       Heyet Başkanı Alçelik, toplantıya katılma önerisinin Grup Başkanı Kavak’tan geldiğini belirterek "Ben başkan ya da başkanvekili düzeyinde katılımı önerdim, ancak başkan düşük katılımın eleştirilere neden olduğunu söyledi. Örneğin Pekin’deki toplantıya Ermenistan 8 kişiyle katılmış" dedi.
       New York’taki toplantıya katılmaya hazırlanan eski Kadın ve Aileden sorumlu Devlet Bakanı Işılay Saygın ise erkek parlamenterlerin toplantıya katılmayacağını vurgulayarak "Erkek parlamenterler, özel bir oturum için New York’a gidiyor. Kadın sorunlarının tartışıldığı oturumlara kadınların katılması bir teamül" yorumunu yaptı.

Ğemici: Bizim tasarrufumuz yok

       Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Hasan Gemici, toplantıya katılacak milletvekillerinin görevlendirilmelerinin, TBMM Başkanlığı’nın uhdesinde olduğunu belirterek bakanlığının herhangi bir tasarrufunun söz konusu olmadığını bildirdi.
       Hasan Gemici, dünkü yazılı açıklamasında şu değerlendirmeyi yaptı:
       "Kadın 2000: 21. Yüzyıl İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Kalkınma ve Barış konulu özel oturum için resmi heyetin oluşturulması aşamasında, her partiden birer kadın milletvekilinin özel oturuma katılımı konusunda TBMM Başkanlığı’na başvuruldu. TBMM Başkanlığı’ndan gönderilen yazıda da birer kadın milletvekilinin özel oturuma, Parlamentolararası Birlik üyesi 7 erkek milletvekilinin 7 Haziran’daki ‘Kadın Erkek Ortaklığı Yoluyla Demokrasi’ konulu toplantıya katılacağı bildirildi."