Siyaset Kadın örgütleriden dini nikah düzenlemesine tepki

Kadın örgütleriden dini nikah düzenlemesine tepki

19.11.2008 - 11:09 | Son Güncellenme:

.

Kadın örgütleriden dini nikah düzenlemesine tepki

BORÇLAR Kanunu'nda yapılacak değişiklikle dini nikahlı eşlere tazminat hakkı verilmesinin önünü açan düzenlemeye, Antalyalı kadınlar sert tepki gösterdi. Düzenlemeyle kadının toplumdan yok edilmesinin amaçlandığını öne süren kadın dernekleri, Türk kadınının bu tür bir düzenlemeye asla izin vermemesi gerektiğini söyledi. Düzenlemeye tepki gösterilmesi için Türkiye'deki tüm kadın derneklerine çağrı yapan Antalyalı kadınlar, gerekirse eylem kararı alacaklarını açıkladı.
Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Antalya Şube Başkanı Ayla Yüksel, tasarının kabul edilmesi halinde Türkiye'nin Ortaçağ karanlığına geri döneceğini savundu. Tasarıyı destekleyen AKP ve DTP milletvekillerini sert bir dille eleştiren Yüksel, tasarıyı destekleyenlerin dini nikahı meşrulaştırma çabası içinde olduğunu belirterek, “Bu zihniyet, kadınları sadece çocuk doğuran meta halinde görmek istiyor ve yasal olmayan bir yolla insanları evlenmeye teşvik ediyor” dedi.

Haberin Devamı

KADIN VEKİLLERE ELEŞTİRİ

Antalyalı kadınlar olarak, böyle bir konuyu gündeme getirenleri kınadıklarını vurgulayan Yüksel, kadın milletvekillerinin sessiz kalmasını da eleştirerek şöyle konuştu:
“Tasarının Türkiye gündeminden tamamen çıkarılması için gerekli mücadeleyi vereceğimize inanıyorum. Bu mücadelede Türkiye'deki tüm kadın kuruluşlarının desteğini istiyoruz. Eğer kadınlarımızın tepkisi kararlılıkla yürütülürse, bu tasarıyı gündeme getiren siyasiler mutlaka geri adım atacaktır. Meclisteki kadın vekillerimizin bu konuya duyarsız kalmasını yadırgıyoruz. Sadece iktidar partisinin değil, muhalefetteki vekillerin de bu kadar suskun olmasını, sorunlara karşı kayıtsız kalmalarını esefle karşılıyoruz. Bizi temsil etmesi için seçtiğimiz vekiller, kadınlarımızı yüceltecek, haklarını arayacak hiçbir çalışma yapmıyor.”
İmam nikahlı eşlere devlet eliyle çeşitli haklar tanınmasının, karşı devrim anlamına geldiğini söyleyen Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Nuray Tanlak da, “Bu tasarının kabulu demek, Atatürk'ün kadına verdiği hakların geri alınması anlamına geliyor. Bütün kadın derneklerini harekete geçmeye çağırıyorum” dedi. Tasarıyı destekleyen AKP Adana Milletvekili Fatoş Gürkan'ı eleştiren Tanlak, “Vekil olarak bizi temsil eden bir kadın bunu nasıl düşünebilir anlam veremiyorum” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

“RESMİ NİKAH İKİNCİ PLANA ATILIR”

Sivil Toplum Kuruluşları Güçbirliği Dönem Sözcüsü Canan Tungar da, dini nikahın devlet eliyle desteklenmesinin resmi nikahı ikinci plana atacağını söyledi. Kadının bu tür tartışmalarla rencide edildiğini vurgulayan Tungar, “Kadın satılık değildir. Hiç kimse bize verilen hakları kendi çıkarları doğrultusunda kullanamaz” diye konuştu
Yürürlükteki Borçlar Kanunu ölüm halinde manevi tazminatın sadece kişinin mirasçılarına verilmesini düzenliyor. Tasarıdaki yeni düzenleme, ‘Ağır bedensel zarar veya ölüm halinde, zarar görenin veya ölenin yakınlarına da manevİ tazminat olarak uygun bir miktar paranın ödenmesine karar verilebilir’ hükmünü içeriyor. Bu düzenleme ile ölenin sadece mirasçıları değil, evlatlığı, dini nikahlı eşi ve nişanlısı başta olmak üzere yakınlarına manevi tazminat verilmesine olanak tanınıyor.