Siyaset 'Kadro' hükümeti

'Kadro' hükümeti

30.05.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

'Kadro' hükümeti

Kadro hükümeti


Bülent Ecevit'in başkanlığındaki DSP - MHP- ANAP kabinesinde 10 iktisatçı, 7 hukukçu, 6 Mülkiyeli ve 3 mühendis var. Kabinenin en çok dil bilen bakanı ise, Almanca, İngilizce, Fransızca ve İtalyanca'sıyla Hikmet Sami Türk
Farklı yönleri olan hükümet üyeleri arasında, Ecevit'in şairliğinin yanısıra, İpekçi fotoğraf tutkusuyla, DSP'li Bostancıoğlu briçe olan düşkünlüğüyle, MHP'li Tanrıkulu operayı çok sevmesiyle, ANAP'lı Yalova da tiyatroculuğuyla tanınıyor

DSP: Başbakan Bülent Ecevit
1925 İstanbul doğumlu olan Ecevit, Robert Kolej mezunu. Bir süre gazetecilik yaptıktan sonra 1959'da CHP Ankara Milletvekili olarak Meclis'e giren Ecevit, İnönü hükümetlerindeki Çalışma Bakanlığı sırasında toplu sözleşme ve grev haklarına ilişkin yasalara imza attığı için "işçi babası" olarak tanındı. 1966'da Genel Sekreterliği'ne getirildiği CHP'de, İsmet İnönü'ye karşı aday olduğu 1972 kurultayında Genel Başkan oldu. 12 Eylül 1980 darbesinin ardından Genel Başkanlık'tan ayrıldı, Hamzaköy'de zorunlu ikamete tabi tutuldu. Yasakların kalkmasıyla 1987'de aktif siyasete dönerek DSP Genel Başkanlığı'nı eşinden devraldı. Türkçe'yi en doğru konuşan lider olmasının yanı sıra şiir kitapları da yayınlanan Ecevit'in bazı şiirleri de bestelendi. Başbakan ayrıca Türkiye, ABD, İngiltere ve Almanya'da, dil ve sanat tarihi üzerinde çalışmalar yaptı.

Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli
1948 Osmaniye doğumlu olan Bahçeli, ülkücü hareketle üniversite yıllarında tanıştı. Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi mezunu olan Bahçeli, 1967 yılında Ülkü Ocakları kurucusu ve yöneticiliği; 1970 -1971 yıllarında da Türkiye Milli Talebe Federasyonu Genel Sekreterliği yaptı. 1972 yılında AİTİA'da asistan olan Bahçeli, ülkücülerin "Devlet abisi" sıfatını aldı. Bahçeli, doktorasını, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde verdi. Aynı okulun İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Politikası ana bilim dalında 1987 yılına kadar öğretim üyeliği yaptı. Alpaslan Türkeş'in isteği ile öğretim üyeliğinden istifa eden Bahçeli, 19 Nisan 1987 tarihinde yapılan Milliyetçi Çalışma Partisi Kongresi'nden sonra Genel Sekreter oldu. Bahçeli, Türkeş'in en yakın çalışma arkadaşları arasında yer aldı. Türkeş'in ölümünden sonra, "Türkeş'ten sonrası toz duman" yorumlarına karşın partisini toparlayarak iktidara taşıdı.

Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan:
1950 Kayseri Develi doğumlu olan Özkan, Galatasaray İktisat ve İşletmecilik Yüksek Okulu mezunu. DSP'nin 1991'de parlamentoya soktuğu 7 milletvekili arasında yer aldıktan sonra hep Ecevit'lerin yakın çevresinde kalmayı başaran Özkan, bu özelliği nedeniyle "DSP liderinin sağ kolu" olarak anılmaya başlandı. En zor anlarında bile Ecevit'leri terketmeyen Özkan, daha öncekilerde olduğu gibi son koalisyon pazarlığında da ön planda olan isimler arasında yer aldı.

Devlet Bakanı Hikmet Uluğbay DSP:
8 yıllık eğitimin mimarı. Mülkiye mezunu. Kariyerini, Tokyo'dan ABD'ye, OECD'den NATO'ya uzanan çizgide ekonomi alanında yaptı. Servet Soruşturması Komisyonu üyesiyken, Çiller'in Yüce Divan'a sevkini talep etti. Ecevit'in en güvendiği isimler arasında.

Devlet Bakanı Prof. Dr. Şükrü Sina Gürel DSP:
55. Hükümet'teki koltuğunu korudu. Mezun olduğu Mülkiye'de uluslararası ilişkiler alanında akademik kariyer yaptı. Kıbrıs çalışmaları, AB ve Ortadoğu bölgesine ilişkin görüşleri ile Ecevit'in takdirini topladı. Sessiz, sakin ama bilgili kişiliği ile tanınıyor.

Devlet Bakanı Mustafa Yılmaz DSP:
İnşaat yüksek mühendisi. Seçmenlerinin önemli bir bölümünü ismen tanımakla ve bakan olduğu dönemde dahi garajlara kadar giderek onları karşılaması ile biliniyor. Ecevit'in, akçeli devlet işlerinde en güvendiği isimler arasında yer alıyor.

Devlet Bakanı Fikret Ünlü DSP:
Gazi Eğitim Beden Eğitimi Bölümü mezunu. Mesut Yılmaz hakkında kurulan Malvarlığı Komisyonu'nda başkanlık yaptı. Baykal'ın CHP lideri olmasından sonra DSP'ye geçti. İyi sörfcü olarak bilinen Ünlü, su ve dağ sporlarına olan merakı ile de tanınıyor.

Devlet Bakanı Hasan Gemici DSP:
Son üç hükümette yerini koruyan bakanlardan. SHÇEK'te RP kadrolarını önemli ölçüde pasifize ederek dikkat çekti. Fak- Fuk- Fon'un kendisine bağlı olmasına karşın ismi herhangi bir yolsuzluk iddiasına bulaşmadı. "Fakir fukara babası" olarak da anılıyor.

Adalet Bakanı Prof. Dr. Hikmet Sami Türk DSP:
DSP azınlık hükümeti kabinesinin tek "hacı" bakanı. İ.Ü. Hukuk Fakültesi mezunu. Basının hacılığından bahsetmesine rağmen Almanca, İngilizce, Fransızca, İtalyanca bildiğinden bahsetmemesini eleştiriyor. Türk, astrolojiye olan merakı ile de biliniyor.

Dışişleri Bakanı İsmail Cem DSP:
Cem, Lozan Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde lisans, İnstitut d'Etudes Politique de Paris'de yüksek lisans yaptı. Gazeteciliğinin yanısıra yazdığı siyasal ve sosyal inceleme kitaplarıyla da tanınıyor. Fotoğraf çekme tutkusunu bakan olarak gittiği gezilerde de sürdürdü.

Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu DSP:
A.Ü. Hukuk Fakültesi'ni bitirdikten sonra serbest avukatlık yaptı, Hacettepe ve Gazi üniversitelerinde öğretim görevlisi oldu. Briç oynamayı seviyor. Siyaset oyunu ile briç arasında benzerlikler bulduğu biliniyor.

Orman Bakanı Prof. Dr. Nami Çağan DSP:
A.Ü. Hukuk Fakültesi mezunu. Amsterdam ve Ankara üniversitelerinde doktora yaptı. Bir ara CHP'ye gidip geri dönmesine rağmen Ecevit'in en güvendiği isimler arasında yer alıyor. Çağan, Ecevit'in kurduğu azınlık hükümetinde Maliye Bakanlığı görevini de yürüttü.

Kültür Bakanı İstemihan Talay DSP:
Mülkiye mezunu. Kabinenin SHP - CHP kökenli isimlerinden. SİT alanlarını, usule aykırı olarak yapılaşmaya açtığı savıyla CHP'nin ağır suçlamalarına hedef oldu. Ancak, CHP'liler aleyhine açtığı davaları kazandı.

Çevre Bakanı Fevzi Aytekin DSP:
Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi Işık Mühendislik Yüksekokulu mezunu olan Aytekin, Aytekin, futbol hastası olarak tanınıyor. Aytekin, görevi sırasında tebdili kıyafetlerle yaptığı baskınlarla da tanınıyor.

Devlet Bakanı Sadi Somuncuoğlu MHP:
1980 öncesi MHP'nin etkili isimlerinden biri. MHP davasının sanıklarından olan Somuncuoğlu, Alpaslan Türkeş'in yanında yeraldı. Demirel'in Başbakanlığı'nda kurulan ikinci MC Hükümeti'nde Devlet bakanı olarak görev yapan Somuncuoğlu, ülkücü hareketin ideologlarından sayılıyor. Çay tiryakiliği ile tanınıyor.

Devlet Bakanı Tunca Toskay MHP:
Toskay İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyeliğinin ardından, Turgut Özal döneminde TRT Genel Müdürlüğü görevi ile bürokrasi ile tanıştı. Aktif siyasi yaşama Özal ile birlikte başlayan Toskay, daha sonra MHP'ye geçti.

Devlet Bakanı Abdulhaluk Çay MHP:
Çay, Türkçü fikirleri ile tanınan bir profesör. İ.Ü. Edebiyat Fakültesi tarih bölümünü bitiren Çay, "Kürt Dosyası" adlı kitabında, "Kürtlerin şeytan soyundan geldiğini" iddia etmesi nedeniyle akademik çevrelerde tartışma konusu olmuştu.

Devlet Bakanı Ramazan Mirzaoğlu MHP:
Üniversite yıllarından bu yana ülkücü hareket içinde yer alıyor. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi'ni bitiren Mirzaoğlu, doktorasını Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde tamamladıktan sonra profesörlüğe yükseldi.

Devlet Bakanı Şuayip Üşenmez MHP:
Kabinenin tek jeolog bakanı ünvanını taşıyan Üşenmez, 1943 Yozgat doğumlu. MHP'nin profesör kadroları arasında yeralan TPAO, MTA ve TSE'de üst düzey görevlerde bulunduktan sonra siyasete atılan isimler arasında. Üşenmez'in en büyük ideali Yozgat'a bir üniversite kurmak.

Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz MHP:
Öksüz, İ.Ü. İktisat Fakültesi mezunu. Aynı üniversitenin İktisat Fakültesi'nde öğretim üyeliği yapan Prof. Öksüz, MHP'nin de "söz mühendisi". Sorulara "istediği gibi yanıt vermesiyle" ünlü olmasına karşın Öksüz, yine de gazetecilerin gözdesi.

Sağlık Bakanı Osman Durmuş MHP:
1947 Çankırı doğumlu olar Durmuş, milletvekili seçildiği Kırıkkale'de orta ve lise öğrenimini tamamladı. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyeliği'nde bulunan Osman Durmuş, 18 Nisan seçimlerinde Kırıkkale MHP listelerinden milletvekili seçildi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp MHP:
Gökalp de profesör ünvanlı bakanlardan. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi'ni bitiren Gökalp, ABD'de The Ohio State Üniversitesi'ndeki doktorasının ardından, profesörlüğe yükseldi. MHP Sivas Milletvekili olarak Meclis'e girdi.

Bayındırlık Bakanı Koray Aydın MHP:
KTÜ Makine Mühendisliği mezunu olan Aydın, şimdi Türkiye'nin mühendislik işlerinin başında. Koyu Trabzonspor taraftarı olan Aydın, giyimine gösterdiği özenle kabinenin en şık bakanı olmaya aday.

Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu MHP:
Milli Güvenlik Akademisi, A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi, A.Ü. Hukuk Fakültesi Mezunu. Gümüşhane'de valilik, Emniyet Genel Müdürlüğü yaptı. 91 seçimi öncesi ilk bakanlık deneyimini bağımsız İçişleri Bakanlığı yaparak kazandı.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu MHP:
A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat ve Maliye Bölümü mezunu. Klasik bürokrat gibi davranmayan, yaşamayı seven mizacı ile tanınıyor. Opera, bale, tiyatro, sinema tutkusunun yanı sıra özellikle ekonomi dergilerine olan düşkünlüğü ile biliniyor.

Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler ANAP:
ANAP'ın muhafazakar isimlerinden. 1980 öncesinde MSP'den Konya Belediye Başkanlığı sırasında olaylı Konya mitinginden anımsanıyor. Özal'lı ANAP'ta adı Genel Başkanlık için anılıyordu. Pazarlık kabiliyeti yüksek. Bel fıtığından çektiğini hiçbirşeyden çekmediğini söylüyor.

Maliye Bakanı Sümer Oral ANAP:
Demirel'in eski "sağ kolu". Tansu Çiller ile çatıştı, Demirel Köşk yoluna çıkarken Sümer de ANAP'a gitti. İsmi bunalım dönemlerin de sıkça gündeme gelen milli mutabakat hükümetlerinin başbakanı olarak anıldı.

Enerji Bakanı Cumhur Ersümer ANAP:
ANAP'ın ikinci adamı olma konumunu, kurulmasında emeği geçtiği hükümete de taşıdı. 55. Hükümette bugün olduğu gibi Enerji Bakanlığı yapan Ersümer hakkında hiçbir yolsuzluk iddiası bile ortaya atılmadı. Ersümer, bir deniz tutkunu. Nezaketi ve güleryüzü ile ünlü.

Turizm Bakanı Erkan Mumcu ANAP:
Yılmaz'ın prensi. Yılmaz'ın danışmanlığına atanan Mumcu'nun yıldızı daha ilk günlerde parladı. Seçilme şansını riske atmamak için Isparta yerine Antalya'dan aday olmasını isteyen Yılmaz'a karşı çıktı. Isparta'dan aday oldu, pişman olmadı.

Devlet Bakanı Mehmet Ali İrtemçelik ANAP:
Dışişleri Bakanlığı'nın üst düzey bürokratlarından. Yılmaz ile tanışıklığı Dışişleri Bakanlığına kadar uzanıyor. 1999 seçimlerinde Yılmaz'ın seçilmesine özen gösterdiği isimlerden biri.

Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan ANAP:
Yılmaz'ın, Genel Merkez'i emanet etmekte tereddüt etmediği isim. Partinin basın ile ilişkileri hep ona emanet. Toplantıların içeriği hakkında bilgi vermemekte direnen Okuyan'ın son esprisi, "Bari aranızda bir para toplayıp bir `böcek' alın. Toplantılara götürmesi benden." demek oldu.

İçişleri Bakanı Saadettin Tantan ANAP:
Dönemin Refah Partisi'nin gücüyle başedilemediği İstanbul'un Fatih İlçesinde belediye başkanı seçildi. Sessiz sedasız ve reklamsız sürdürdüğü çalışmalarla ilçeyi fethetti. "Çekilin yoldan geliyor Tantan" sloganı şimdi yaşama geçti.

Devlet Bakanı Yüksel Yalova ANAP:
Partinin hukuk kurmaylarından. İ.Ü. Hukuk Fakültesi ve İstanbul Belediye Konservatuarı mezunu. Bir müzik ve tiyatro tutkunu. Spor tutkusu da tribünle sınırlı kalmıyor. Yalova, Aydın Spor Kulübü'nün de başkanlığını yapıyor.

Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen ANAP:
Kuruluşundan bu yana ANAP kadroların da yerini aldı. ANAYOL hükümeti sonrası İçel Milletvekilleri arasında yaşanan çekişmeden kaynaklanan sıkıntı ile partiden kısa süreli kopma yaşadı. Seçim döneminde ANAP'ın genel sekreterliğini yaptı.

Devlet Bakanı Edip Safter Gaydalı ANAP:
1995 seçimlerinde akrabası Kamran İnan'ın müdahalesi üzerine liste dışı kalınca aynı gece DYP'ye geçti. Bitlis'ten milletvekili seçildi. DYP'deki misafirliği uzun sürmedi, seçimden kısa süre sonra partisine döndü.