Siyaset Kadrolaşma tam gaz

Kadrolaşma tam gaz

20.09.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kadrolaşma tam gaz

Kadrolaşma tam gaz


Hükümet ortakları devletteki kadroları hızla paylaşıyor. Resmi Gazete'de bir haftada ortalama 36 atama kararı yayınlanıyor


       Gündemin deprem, ekonomi, Kıbrıs, AB, IMF gibi konularla yoğunlaşmasını fırsat bilen hükümet ortakları, son bir hafta içinde Resmi Gazete'de günde ortalama 30 - 36 atama ve görevden alma kararnamesi yayımladılar. Son olarak önceki gün 24 atama kararnamesi yayımlanırken, atama ve görevden almalarda MHP ve ANAP'lı bakanlar ön sırada yer aldı.
       Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın, Sağlık Bakanı Osman Durmuş ve Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz, bakanlıklarına bağlı kuruluşların merkez ve taşra örgütlerini, il, ilçe yöneticilerini "hallaç pamuğu" gibi atarken, ANAP kanadında da özellikle KİT yönetim kurullarına yapılan partili atamalarıyla Devlet Bakanı Yüksel Yalova'nın Vakıflar Genel Müdürlüğü ve son parti 60 kişilik KİT yönetim kurulu atamalarıyla arpalıklara yerleştirdiği partili, eski milletvekili ve bakan yakını sayısı 100'ü aştı. Yalova'nın atamaları DSP içinde "partizanlık" eleştirilerine neden oldu.

Bayındırlık'taki atamalar

       MHP'li Bayındırlık Bakanı Koray Aydın, kendisine bağlı DSİ, Karayolları gibi geniş taşra örgütüne, il ve bölge müdürlüklerine sahip kuruluşlarda yaptığı bazı atamalar şöyle:
       Bayındırlık Bakanlığı Yüksek Fen Kurulu Başkanlığı'na Hakkı Ustaömer.
       Bakanlık müşavirliklerine Prof. Aytaç Eker, Necati Çakır.
       İstanbul İl Bayındırlık Müdürlüğü'ne Firdes Uysal Yüksel.
       DSİ Şanlıurfa 15. Bölge Müdürü Mustafa Özgür, İstanbul İl Bayındırlık Müdürü Hayati Akmehmet ve Karaman İl Bayındırlık Müdürü Hayrettin Yıldız ise görevden alındı.
       Afyon ve Aydın Bayındırlık müdürlüklerine de atamalar yapıldı.

Öksüz'ün icraatları

       Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz, Türk Telekom, DLH, DHMİ, DCDD genel müdürlüklerinde çok sayıda atama yaparken, Sağlık Bakanı Durmuş da bakanlık merkez ve taşra taşkilatına yönelik atamaların yanında illerdeki atamaları da doğrudan bakanlık inisiyatifine aldı.
       Fındık alım kampanyasının başladığı gün Fiskobirlik Genel Müdürü Vefa Eraslan Sanayi Bakanı Tanrıkulu tarafından "faks" emriyle görevinden alınarak yerine, babasının Giresun - Piraziz'deki benzin istasyonunda çalışan Cevat Aydın atandı.

ANAP'ta hısım akraba

       Seçimlerde ANAP Kahramanmaraş adayı olan Fikri Şahin, seçilemeyince Çalışma Bakanlığı Müsteşarlığı'na atanırken, kardeşi Veli Şahin de EBK Genel Müdürlüğü ve Yönetim Kurulu Başkanlığı'na getirildi. ESK'nın yönetim kurulu tümüyle değiştirildi.
       ANAP Bitlis Milletvekili Nizamettin Sevgili'nin oğlu Ömer Faruk Sevgili Tüpraş'a denetçi olarak atandı. Yine özelleştirme kapsamındaki Tügsaş'ın yönetim kurulu üyeliğine, ANAP milletvekili ve Orman eski Bakanı Ersin Taranoğlu'nun oğlu Serkan Taranoğlu getirildi. ANAP milletvekili Adil Aşırım'ın kardeşi Ali Asker Aşırım SİDAŞ yönetim kurulu üyeliğine getirilirken, eski ANAP milletvekili Şerif Bedirhanoğlu ve DYP'li Bestami Teke Türkiye Demir Çelik İşletmeleri yönetim kurulu üyeliklerine getirildi. Seçimler öncesinde CHP'den, ANAP'a transfer olan Gölbaşı eski Belediye Başkanı Erdal Eren, Enerji Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cumhur Ersümer tarafından TPAO Genel Müdür Muavinliği'ne atandı.