Siyaset Kamu Yönetimi Yasa tasarısı ne getiriyor?

Kamu Yönetimi Yasa tasarısı ne getiriyor?

04.11.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kamu Yönetimi Yasa tasarısı ne getiriyor?

Kamu Yönetimi Yasa tasarısı ne getiriyor



Hükümet, dokuzu geçici 60 maddeden oluşan Kamu Yönetimi Temel Kanun tasarısıyla ilgili çalışmalarını tamamladı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, yasanın uygulamaya geçilmesiyle 500 milyon dolarlık tasarruf sağlanacağını belirtti. Müsteşar Ömer Dinçer de tasarının devletin üniter yapısına yönelik tehdit oluşturmadığını, hantal bürokrasinin "obezite" (aşırı kilolu) duruma geldiğini savundu.


Adalet, savunma, güvenlik, istihbarat, dış ilişkiler, maliye, hazine, dış ticaret, eğitim, diyanet, vakıflar, sosyal güvenlik, tapu kadastro, nüfus ve vatandaşlık, sivil savunma, gümrük hizmetleri ve piyasalara ilişkin düzenlemeleri yapacak. Diğer görev ve yetkileri mahalli idarelere geçecek.


Üçü başbakan yardımcısı olmak üzere en fazla 8 devlet bakanı atanabilecek. 15 icracı bakanlıkla kabine 23 kişiden oluşacak.


Savunma Sekreterliği, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurumu ile Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü kaldırılacak. Cumhurbaşkanı'nın kadrolaşma ve karmaşa olacağı uyarısı üzerine Milli Eğitim ve Sağlık bakanlıkları personelinin yerel yönetimlere devri 5 yıllık süreye yayılacak, diğer bakanlıklarda bu süre 1 yıl olacak.


İçişleri, MEB, Maliye, Sağlık ile Çalışma bakanlıkları dışında hiçbir bakanlık ana hizmet şeklinde denetim ve rehberlik birimi oluşturamayacak. Bu beş bakanlık dışındakilerin dış denetimini Sayıştay, iç denetimini kamu kurumlarının yöneticileri veya ilgili kurumun üst yöneticisinin görevlendireceği elemanlar yapacak. Sayıştay, her ilde bir şube açarak mahalli idarelerin denetimini gerçekleştirecek.


Adalet, Milli Savunma, İçişleri, Maliye ve Çalışma bakanlıkları taşra teşkilatları örgütlenebilecek.


Müsteşarlarla, üst düzey çalışanlar geldikleri hükümetle gidecek ve müşavir olacaklar.


Dışişleri Bakanlığı ile Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı hariç bakanlıklar ve diğer kamu kurumları yurtdışı teşkilatı kuramayacak.


Her ilde mahalli idarelerle vatandaşlar arasında anlaşmazlığı çözmek amacıyla ombudsmanlar (halk denetçisi) seçilecek.


Yasama ve yargı organları, TSK, TBMM ve Cumhurbaşkanlığı kanun kapsamında olmayacak.


Kamuda performans denetim sistemi uygulanacak. Verimlilik ve etkililik denetimi yapılacak. n ANKARA Milliyet







SİYASET


Kürtlerden Türkmen üyeye ölüm tehdidi
'Tehdit gelirse müdahale olur'
'İnfaz'a 134 milyar lira
Sezer'in üzüntüsü
Karayalçın'dan ittifak önerisi
Kılavuzda genelge krizi
Kamu Yönetimi Yasa tasarısı ne getiriyor?
'TCK'nın adaleti santimetreyle ölçülüyor..'
Politika turu