Siyaset ‘Kapatmaya zemin hazırlıyorlar’

‘Kapatmaya zemin hazırlıyorlar’

26.11.2009 - 02:43 | Son Güncellenme:

Hükümetin açılımdan vazgeçmenin bahanelerini aradığını, DTP’yi kapatmaya ise zemin hazırladığını öne süren DTP Genel Başkanı Türk: İzmir’de PKK giysili çocuklar yoktu

‘Kapatmaya zemin hazırlıyorlar’

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in İzmir’de yaşanan olayların ardından Milliyet’e yaptığı “Kapatın diye bağırıyorlar” açıklamasının ardından, hükümeti, “DTP’nin kapatılması için psikolojik zemin hazırlama” ve “yargıya bu yönde mesaj vermekle” suçladı.
TBMM’de dün İzmir’de DTP konvoyuna yapılan saldırıya ilişkin basın toplantısı düzenleyen Türk, üstü açık arabalarda PKK giysili ya da yerel giysili çocuklar bulunmadığını, toplantı yerindeki platformda birkaç yerel giysili çocuğun kendisine çiçek verdiğini söyledi.
Çiçek’in Milliyet’te yayımlanan sözlerini “olaydan daha vahim” diye değerlendiren Türk, bu açıklamanın ince bir politikayla “yargıya mesaj” olduğunu belirterek, şunları söyledi:
KAPATMA ZEMİNİ: DTP’nin kapatılması için psikolojik bir ortam hazırladıkları açık. Sayın Çiçek’in, Sayın Çelik’in açıklamalarında, bu çok açık bir şekilde gösteriliyor. Gerginliği uçlara taşıyarak, DTP ve MHP’ye mâl ederek, ‘İstikrarı sağlayan biziz. Biz olmazsak ülkenin istikrarı daha da bozulur’ mesajı vererek, halkı kendilerine mecbur ettiren bir politik oyun var bunun altında.
KAPATILMAYI HAK ETTİ: DTP, bütün bu saldırılara rağmen sanık sandalyesine oturtulmak isteniyor. Hükümet, açılımdan vazgeçmesinin bahanelerini aramaktadır. Kimi kullanacak? ‘DTP açılım politikasına destek vermedi, süreci baltalamaya çalıştı’ mesajları vererek, aslında bu süreci kapatmak istemektedir. Hükümetin açıklamalarının esas mantığı bu. Kamuoyuna, ‘DTP kapatılmayı hak etmiştir’ mesajı verilmeye çalışılıyor. Geçmişte Sayın Çiçek, ‘Ak Parti’yi kapatırsanız bölgeyi DTP’ye teslim edersiniz’ mesajı veriyordu.
SİZDEN İZİN Mİ ALACAKTIK?: Bu, bizi bölge partisi olarak suçlayan kesimlerin, Türkiye’nin diğer bölgelerine açılmamızı istemediklerinin ifadesidir. Sayın hükümete soralım, bir siyasi parti siyasi çalışmaları yaparken, nereye gideceği, ne yapacağı konusunda sizden izin mi alacak? Bütün siyasi partiler, her bölgeye gidebilmeli. İzmir’de bir saldırı olduysa bir başka yerde de bunun karşılığı olsun gibi mantığın içinde değiliz. Bunun tehlikelerini ortaya koymaya çalışıyoruz.
PKK’YI YOK SAYAMAZSINIZ: İlk günden beri, ‘DTP, PKK değildir’ dedim. DTP 2 milyon insanın oyu ile parlamentoya gelmiştir. Sorunlar konusunda muhataptır. ‘Orayı, PKK’yı, İmralı’yı yok sayarak bu sorunu çözmek mümkün değildir’ diyoruz.