Siyaset Karargah'ta üçüncü arama yapılıyor

Karargah'ta üçüncü arama yapılıyor

28.12.2009 - 11:58 | Son Güncellenme:

Özel Kuvvetlere bağlı Seferberlik Bölge Başkanlığı’ndaki 3. arama başladı.Bugün 3.kez yapılan aramanın daha da sürebileceğini ifade eden yetkililer, bunun nedeninin "kozmik odadaki bilgilerin tümünün çok gizli olması ve dışarıya çıkarılmasının devlet suçu kapsamına girmesinden" kaynaklandığını ifade ettiler.

Karargahta üçüncü arama yapılıyor

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ı izledikleri iddia edilen iki subayın görev yaptığı Özel Kuvvetlere bağlı Seferberlik Bölge Başkanlığı’ndaki üçüncü arama başladı.Yetkili hakim ve savcılar 6 arabalık bir konvoyla 11.30 sularında aramanın yapılacağı Seferberlik Bölge Başkanlığı’na geldi ve karargaha girdi.

Haberin Devamı

-ARAMALAR, ŞİMDİYE KADAR 38 SAAT SÜRDÜ-

Seferberlik Bölge Başkanlığı’nda Cuma akşamı yapılan ilk arama 10 saat sürmüş, daha sonra Genelkurmay Başkanlığı, 8 personelin gözaltına alındığını açıklamıştı. İkinci günkü arama ise yaklaşık 28 saat sürmüştü.İlk aramanın ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan programında olmamasına rağmen Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile görüşmüş, sürpriz görüşmeye Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner da katılmıştı.

ARAMALAR NEDEN UZUN SÜRÜYOR ?

Genelkurmay Seferberlik Tetkik Kurulu Ankara Bölge Komutanlığı’nda süren aramaların uzun sürmesinin nedeni belirlendi. Bugün 3.kez yapılan aramanın daha da sürebileceğini ifade eden yetkililer, bunun nedeninin "kozmik odadaki bilgilerin tümünün çok gizli olması ve dışarıya çıkarılmasının devlet suçu kapsamına girmesinden" kaynaklandığını ifade ettiler.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a yönelik suikast iddiası nedeniyle başlattığı soruşturma nedeniyle devam eden aramalar, kozmik gizlilikle yürütülüyor.

Arama kararını veren 11. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı ile askeri ve sivil savcılar eşliğinde yaptığı ilk iki arama 38 saat sürmüştü. 38 saatlik aramaya rağmen, bugünde 3.kez arama yeniden başladı.

Konuyla ilgili ANKA’ya bilgi veren askeri yetkililer ise, komutanlığın "Türkiye Cumhuriyeti’nin bekası için en yürütülen en gizli çalışmaların merkezi olduğunun" altını çizerken, "burada bulanan bilgilerin soruşturma da olsa hakim tarafından bile kopyalanamaz, alınamaz ve çıkarılamaz" olmasına dikkat çekiyorlar.

Aralarında Bölge Başkanı Albay Yusuf A., Albay Erkan Y.B ve Binbaşı İbrahim G.’ninde bulunduğu 8 askerin gözaltında tutulduğu soruşturmada ise ne arandığını sadece soruşturma savcısı biliyor. Kapılarında girip çıkanların gramlık kilo farkını bile hisseden, yüz tarama sistemine sahip, şifreli kapılara sahip ve 24 saat izlenen özel güvenlik sistemine sahip dairedeki tüm bilgiler ise devlet sırrı kapsamında tutuluyor.

Aramaların günlerce sürebileceğine dikkat çeken askeri yetkililer, konuyla ilgili soruşturmanın bilgilerin sızmasının bile suç kapsamında olduğuna vurgu yaparak, "Yapılacak haberlerde bile dikkat edilmesi gerekiyor. Devlet sırrı kapsamındaki bilgilerin afişe edilmesine izin verilmemesi gerekiyor" dediler.

Haberin Devamı

HANGİ SIRLAR SAKLANIYOR?

Haberin Devamı

Özel Harp Dairesi’ne bağlı “Seferberlik Bölge Başkanlığı” nda savcıların yaptığı arama, Ankara Kirazlıdere Mevkii’ndeki bu birimin görev alanı ve yapılanmasına çevirdi.Bu birim direk Genelkurmay Başkanlığı’na bağlı çalışıyor ve personel ihtiyacını Özel Kuvvetler Komutanlığı’ndan sağlıyor. Bu birimin ana görevi, iç ve dış askeri istihbarat toplamak, raporlaştırmak ve harekat planları oluşturmak.

“Kozmik odaya” girme yetkisi en fazla altı subayda bulunuyor. Bu subaylar da belirli zaman aralıkları ile değiştirilen şifreler ile girebiliyor.Bilgiler şifreli kripto cihaza Odada devletin güvenliğini ilgilendiren şu istihbaratlar bulunuyor:

* Olası bir savaş durumunda, devletin zirvesinde yer alan kişilerin; hangi askerler tarafından, hangi yöntemlerle nereye saklanacağına ilişkin plan.* Bu devlet adamlarını saklanacağı yere götürecek ve refakat edecek askeri personelin isimleri

Haberin Devamı

* Türkiye Cumhuriyeti’nin olası bir savaş durumunda kullanacağı ve ülkenin belirli yerlerinde bulunan gizli cephaneliklerin olduğu noktalar; Türkiye’nin belli illerinde olası bir savaş durumunda uçakların inebilmesi için genişletilen yolların yerleri.

* İran, Irak, Kıbrıs, Yunanistan gibi ülkelerden Türkiye’nin askeri güvenliğine ilişkin elde edilen bilgi ve fotoğraflar.

* Irak’ın Kuzeyinde PKK yapılanmasına ilişkin ve bilgi ve belgeler.Kripto cihazında saklanıyor Bu bilgiler bilgisayarda değil, “kripto cihazında” saklanıyor. Şifreli olan bilgiler, belirli zaman aralıklarına göre değiştiriliyor. Odada, kripto cihazlarının yanı sıra yine evrak üzerinde, iç ve dış güvenlik tehditine karşı alınacak tedbirler şifreli olarak yer alıyor.

Yazarlar