Siyaset Kemal Derviş halkı kazandı

Kemal Derviş halkı kazandı

13.07.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Milliyet muhabirleri İstanbul caddelerinde halkın nabzını tuttu: "Derviş'i beğeniyor musunuz?" 700 kadının 496'sı "Evet" dedi

Kemal Derviş halkı kazandı

Siyasiler pek hoşlanmıyor ama vatandaş öyle demiyor
Kemal Derviş halkı kazandı

Milliyet muhabirleri İstanbul caddelerinde halkın nabzını tuttu: "Derviş'i beğeniyor musunuz?" 700 kadının 496'sı "Evet" dedi

NESLİHAN CUYAR, EMİNE TÜRKER, M.AKİF ERDEM İstanbul

Türkiye'de siyasette yeni arayışlar ve oluşumlar gündemde. Yeni parti çalışmaları devam ederken, yeni lider tipi de tartışılmaya başladı. Ayak bastığı andan itibaren Türkiye'de, fakir - zengin, yaşlı - genç, taraflı - tarafsız tüm kesimlerin adeta nefeslerini tutarak izlediği Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'i kadınlara sorduk.
Etiler, Üsküdar, Taksim, Bakırköy, Beyazıt, Nişantaşı, Fatih, Levent, Eminönü, Aksaray, Harbiye, Ataköy'de yüz yüze görüşerek, kadınlara, "Derviş'i beğeniyor musunuz - neden?" sorusunu yönelttik. 19 - 75 yaş arasındaki, değişik mesleklerden 700 kadından 496'sı Derviş'i beğendiğini söyledi.

"Demokrat ve açık görüşlü"
Derviş'i beğendiğini söyleyen kadınların 91'i inanılır, 85'i demokrat ve açık görüşlü, 78'i başarılı, 62'si güvenilir bulduğunu söyledi. Kadınlardan 56'sı Derviş'i umutlu, 42'si yakışıklı, 39'u farklı olarak tanımlarken, 13'ü şeffaf, 5'i radikal, 5'i samimi, 2'si alçak gönüllü nitelendirmesinde bulundu.
Kadınlardan 8'i izlediği politikayı beğendiğini, 6'sı Türk halkının başka şansının bulunmadığını, 4'ü Türkiye'de kesinlikle ihtiyaç olduğunu ifade etti.

‘Tatlı ve yakışıklı’
Yaş durumuna göre değerlendirildiğinde, ankete katılan 14 - 25 yaş grubundaki 143 kadından 105'i Derviş'i beğeniyor, 38'i ise beğenmiyor. Bu guruptan beğenenler Kemal Derviş'i farklı, başarılı, çok tatlı ve yakışıklı buluyorlar. Beğenmeyenler ise güven vermediğine ve mevcut politikacılar gibi olduğuna inandıklarını söylüyorlar.
26 - 35 yaş grubundan 186 kadının 138'i beğendiğini, 48'i ise beğenmediğini söyledi. Beğendiğini söyleyenler objektif, dürüst, umut verici bulduklarını, beğenmeyenler yalan söylediğini, yönlendirildiğini, ABD'nin adamı olduğunu öne sürüyorlar.
36 - 46 yaş grubundaki 72 kadından 57'si beğendiğini, 15'i ise beğenmediğini ifade etti. Beğenenler, "mükemmel" tanımlamasını yaparken, beğenmeyenlerin dayandığı nokta "yapılan zamlar" oluyor.
47 - 72 yaş grubundaki 32 kadından 19'u demokrat, çağdaş, Avrupai, Atatürk kafasına sahip buldukları için beğendiklerini belirtti. "Değişen bir şey yok" diyen 13 kadın da beğenmediklerini söylediler.

Kadınlar Kemal Derviş için neler diyor?
Gülümser Ağrıdağ
(46 - Ev hanımı): Beğeniyorum. Çok modern, bilgili. Türk halkına yaklaşmayı biliyor.

Necmiye Afatoğlu
(38 - Ev hanımı): Beğeniyorum. Dürüstlüğüne güveniyorum. Gerçekleri olduğu gibi söylüyor. Diğer politikacılardan farklı.

Özlem Tilkici
(22 - Reklamcı): Beğenmiyorum çünkü Türkiye gerçeğinden çok fazla haberdar değil. Beğeniyorum çünkü diğerlerinden farklı, istikrarlı.

Özlem Aksoy
(19 - İ.Ü Matematik 1) Beğenmiyorum. Türkiye'ye yabancı. Gelecek için mantıklı olmadığını düşünüyorum.

Güneş Özdemir
(22 - Konservatuar 3) Beğeniyorum. 'Benim görevim sadece bu' deyip, sorunlardan sıyrılmıyor. Her şeyle ilgileniyor. Hem dinliyor hem çözüm arıyor.

Nazmiye Salar
(63 - Ev hanımı): Beğeniyorum. Ortalığın sıkıntısını giderdi. Bu kafayla başbakan olmasını bile istiyorum.

Dilek Baybars
(20 - İ.Ü Sosyal Bilimler 2) Beğenmiyorum. Bir kurtarıcı olduğuna inanmıyorum. Çok abartıldı. Türkiye'de Derviş gibi çok insan var.

Emel Çapari
(20 - İ.Ü Sosyal Bilimler 2) Beğeniyorum. Şimdiye kadar gördüğüm siyasetçiler içinde en farklısı olduğunu düşünüyorum.

Hamide Aktören
(45 - Ev hanımı): Derviş'in çalışmalarını beğeniyorum. Devletin yapamadığını o yaptı. Sorunların üzerine eğildi.

Kübra Bozoklu
(14 - İlköğretim Okulu 8 ) Beğenmiyorum. Bilgi yarışmasına katıldım, onunla ilgili soru çıktı bilemedim. Bana kaybettirdi, Türkiye'ye de kaybettirebilir.

Kübra Çobanoğlu
(16 - İlköğretim Okulu 8 ) Beğenmiyorum. Samimi gelmiyor, itici geliyor. Yapay.

Aysel Altıntaş
(50 - Emekli öğretmen): Beğeniyorum çünkü her istediğini kabul ettiriyor. Kararlı. Ulusal Program’ı uygulamakta kararlı.

Özlem Karlı
(31 - Avukat): Bir işi yapmak için geldi ve işi bitince gidecek. Yurtdışından empoze edildi. Çok yetenekli değil. Türkiye'de bu işi yapacak çok insan var.

Güler Akalın
(63 - Ev hanımı): Kemal Derviş'in ekonomiyi düzeltip düzeltmeyeceği konusunda şu anda bir fikrim yok. Görünüşte iyi bir bey.

Mukadder Coşkun
(59 - Ev hanım): Derviş'i her hususta beğeniyorum. Sorunları çözdü ve çözmeye de eğilimli bir insan. Bu yüzden onu daha çok beğeniyorum.

Metropoller 'Derviş' dedi
Milliyet'in internet anketinden de Derviş'e destek çıktı...
HABER MERKEZİ

Milliyet'in internet üzerinde yaptığı ankette Kemal Derviş'i destekleyenlerin oranı yüzde 66'yı buldu. Milliyet İnternet Servisi'nin anketine Türkiye geneli ve yurtdışından 4 bin 286 kişi katıldı. Katılımcıların 2 bin 822'si (yüzde 66) Derviş'i beğendiğini, 1464'ü ise (yüzde 34) desteklemediğini bildirdi. Destekleyenlerin yüzde 34'ü "bütün özelliklerinden", yüzde 11'i "güven vermesinden", yüzde 10'u "bilgisinden", yüzde 9'u "kararlılığından", yüzde 1'i "sempatikliğinden" etkilendiğini vurguladı.
Derviş'i desteklemeyenlerin yüzde 21'i "hiçbir özelliğini" beğenmediğini belirtirken, yüzde 7'si "Türkiye'nin çıkarlarına hizmet etmediğini", yüzde 5'i "Türkiye'yi tanımadığını", yüzde 1'i de "güven vermediğini" düşündüğünü kaydetti.

Kadın desteği yüksek
Ankete katılan 3 bin 199 erkeğin yüzde 64'ü Derviş'i desteklediğini bildirdi.
Anketi yanıtlayan 1087 kadın içinde Derviş'e destek ise yüzde 71'e ulaştı. Kemal Derviş'e verilen destek bölgelere göre de değişti. Büyükşehirlerde yüksek desteğin Anadolu'ya gittikçe düşmesi dikkat çekti.

İllere göre Derviş'e verilen destek
İL YÜZDE
İSTANBUL
Destekliyorum 79
Desteklemiyorum 21
ANKARA
Destekliyorum 74
Desteklemiyorum 26
İZMİR
Destekliyorum 79
Desteklemiyorum 21
GAZİANTEP
Destekliyorum 71
Desteklemiyorum 29





SİYASET