Siyaset Kemalist de yapsa karşı dururduk

Kemalist de yapsa karşı dururduk

18.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kılıçdaroğlu vekiller ve PM üyeleriyle gerçekleştirdiği toplantıda, “Darbeler kabul edilemez. Darbe, darbedir. Cemaatçiler değil Kemalist subaylar yapsa da karşı dururduk” dediği öğrenildi

Kemalist de yapsa  karşı dururduk

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dün parti genel merkezinde milletvekilleri ve PM üyeleriyle 15 Temmuz darbe girişimine yönelik olarak yapılabilecekleri tartışabilmek amacıyla bir toplantı düzenledi. Yaklaşık 3 saat süren toplantıda milletvekilleri, darbe girişiminin ardından yargı ile başlayan operasyonların bir başka tür darbeye neden olabileceği endişelerini ilettiği, özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sokağa davet ettiği vatandaşların özellikle Alevilerin yoğun yaşadığı mahallelere yönelik bir psikolojik harekât içinde olduklarını aktardıkları öğrenildi.

Haberin Devamı

Milletvekillerinin, “Darbe sadece saraya ya da AKP’ye değil, meclise ve tüm siyasete yapılmıştır. Bunun vurgulanması önemli olacaktır” dediği kaydedildi. İdam tartışmasına yönelik olarak da toplantıda söz alanların tamamının, bu tartışmayı doğru bulmadıklarını ifade ettikleri kaydedildi.

‘Kabul edilemez’

Kılıçdaroğlu’nun, “Darbeler kabul edilemez. İlk andan itibaren en net tavrı gösterdik. Darbe bizim için darbedir. Kim yaparsa yapsın karşısında duruyoruz. Cemaatçiler değil Kemalist subaylar yapsa da karşı dururduk.

Bizim için önemli her zaman demokrasi olmuştur” sözlerinin partili milletvekilleri tarafından dakikalarca alkışlandığı öğrenildi. Darbecilerin yargılanması gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu’nun “Darbe girişimiyle kışlalarından çıktıklarını bilmeyen er ve erbaşlara yönelik vatandaşların yaptıklarını kabul edemeyiz.

Haberin Devamı

Bu vatandaşları linç eden caniler bulunmalı ve darbeyi gerçekleştirmeye çalışanlar gibi yargılanmalıdır. Biz bu yoksul Anadolu çocuklarının cenazelerine sahip çıkacağız. Günahsız askere düşmanlık etmek, kabul edilemez” ifadesini kullandığı kaydetti.

‘Darbeciye hizmettir’

Alınan bilgilere göre Kılıçdaroğlu, “Darbeye karşı direnme hakkı vardır, bu meşrudur, ancak çeteleri askerimizin üzerine yönlendirmek aciz bir devlet anlayışıdır. Çıplak asker görüntülerinin basına servis edilmesi, ne için alanda olduğunu bilmeyen erlerin linç edilmesi, onlara hakaret edilmesi, orduyu itibarsızlaştırdığı gibi darbecilere de hizmet etmektir” değerlendirmesinde bulundu. “Darbenin araçsallaştırılmasına karşıyız” diyen Kılıçdaroğlu’nun, “Yaşananları fırsat bilip hukuku askıya alarak demokrasiyi terketmek, özgürlükleri kısıtlamayı kabul etmiyoruz. Darbe ile baskıyı artırarak değil, demokrasiyi artırarak mücadele edebiliyiz. Bu darbe, havuz medyasıyla değil, toplumun güven duyduğu, AKP’nin kendisine muhalif olduğunu ileri sürdüğü darbe sayesinde engellendi” ifadesini kullandığı kaydedildi.

‘Cadı avı olmasın’

Darbe girişiminin ardından Meclisin uzlaşıyla yönetilmesinin bir kez daha anlaşıldığını kaydeden Kılıçdaroğlu’nun, “AKP tarihin en büyük sınavı ile karşı karşıya. Baskıya devam edilirse felakete sürükleniriz. Gösterilerin farklı düşünen insanlara yönelik provokatif davranışlara dönüştürülmesi kabul edilemez. Hükümet, darbe girişimini bahane ederek, bir sivil darbeye girişirse o gecenin sorumluluğu üzerlerindedir. Bu iş, askere ve yargıya karşı bir cadı avına dönüştürülürse, darbenin sorumlusunun AKP olduğu anlaşılır. Özellikle görevden alınan yargı mensupları içinde sosyal demokrat kimliği bilinen isimlerin de olduğunu görüyoruz” ifadesini kullandı.

Komisyon önerisi

Alınan bilgilere göre Kılıçdaroğlu, 4 partinin eşit temsiliyle darbe girişiminin araştırılmasına yönelik bir komisyon önerisini bu hafta TBMM’ye sunacaklarını kaydederek, “Bu, AKP için bir samimiyet göstergesidir. Kabul etmezlerse, bu komisyonu biz kendimiz kuracağız” dedi.

Haberin Devamı

‘Teşekkür beklemeyiz’

Kılıçdaroğlu’nun, “O gece parlamentoya gelerek, Genel Kurul’da parlamenter demokrasiye sahip çıkan tüm milletvekillerimizi gönülden kutluyorum” sözlerinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisini önceki gün arayarak teşekkür ettiği açıkladı. Erdoğan’ın, “İlk dakikadan itibaren göstermiş olduğunuz net tavırla ilgili sizi kutluyorum, teşekkür ediyorum. Kararlı tutumunuz için bütün grubunuza teşekkürlerimi iletin” eddiğini aktaran Kılıçdaroğlu’nun “Ben de, ‘Teşekkür etmenize gerek yok. CHP olarak her zaman demokrasiyi savunuruz, kimseden teşekkür beklemeyiz’ dedim. Bu görüşmenin normalde benimle Erdoğan arasında kalması gerekirdi, ancak özel olarak sizlere teşekkür ettiği için bunu söylemem gerektiğini hissettim” ifadesini kullandığı kaydedildi. Toplantıda Adli Tıp Kurumu’na Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan başkanlığında bir heyetin gönderilmesi kararı da alındı.