Siyaset Kılıçdaroğlu: Hesap sormak için geldim

Kılıçdaroğlu: Hesap sormak için geldim

14.01.2011 - 02:43 | Son Güncellenme:

Sakarya’daki konuşmasında Nâzım’dan alıntı yapan CHP lideri, “Sen yanmazsan ben yanmazsam nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa’ Ben siyasete hesap sormak için girdim” dedi

Kılıçdaroğlu: Hesap sormak için geldim

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Meclisi toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “vatandaşların ödedikleri vergilerin hesabını sorması gerektiğini söylemesi üzerine, salondaki bir kişi “o zaman Ergenekon ’dan içeri alırlar bizi” dedi. Kılıçdaroğlu bu sözler üzerine, “Korkudan hesap sormazsak; usta şair Nazım Hikmet ne demiş? ‘Sen yanmazsan ben yanmazsam nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa ’ Ben siyasete hesap sormak için girdim. Halkın sesi olmak çıktım, onun için siyaset yapıyorum” diye yanıt verdi. Kılıçdaroğlu, iktidarın kendisinin açığını aradığını ancak bulamadığını ifade ederek, “Ama ben isterim ki bu ülkede sade yurttaş da hesap sorarken başına bir şeyler gelmesin” dedi.
Kılıçdaroğlu, Sakarya gezisi öncesi Genel Merkez’den çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Anayasa Mahkemesinin kuruluş kanunu tasarısına ilişkin bir soru üzerine Kılıçdaroğlu, sevk edilen tasarıyı henüz görmediğini, bu nedenle yorum yapmasının doğru olmayacağını söyledi.

Kararlara herkes uymalı
Kılıçdaroğlu, “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, ‘Kamuda türban bir haktır. Dolayısıyla vatandaşlara bireysel başvuru hakkınızı kullanın’ yönünde bir çağrısı oldu. Bu ’kamuda türbana yol açılıyor’ şeklinde yorumlandı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?” şeklindeki soruyu yanıtlarken de “Anayasa Mahkemesinin kararları var. Anayasa Mahkemesinin kararlarına hepimizin uyması gerekiyor.
Üstelik bunlar Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) de gitti. AİHM’in de bu yönde verdiği kararlar var. Bir Başbakan, hukukun üstünlüğüne inanıyorsa, hukukun gereğini her kişinin yapması gerektiğini hatırlatması lazım. Hukuka aykırı düşünceleri ileri sürmek doğru değil” diye konuştu.

Gereğini yapar herhalde!
Tütün mamulleri ile alkollü içkilerin tanıtımına, satışına, sunumuna ve tüketicilere ulaşmasına ilişkin yönetmeliğe ilişkin bir başka soru üzerine de Kılıçdaroğlu, konunun kamuoyunda tartışıldığını hatırlattı. Kılıçdaroğlu, “Gençleri kötü alışkanlıklardan, içkiden uzak tutmak güzel bir şey. Bu, bütün dünyada sınırlandırılıyor. Ama bunlar hayatı sınırlandırmaya yönelik çabalara dönüşürse bu doğru değil” dedi. Kılıçdaroğlu, “Tahliye edilen bazı Hizbullah sanıklarının imza vermeye gitmediği” yönündeki haberlerle lilgili olarak da “İçişleri Bakanı herhalde gereğini yapacaktır. Eğer Türkiye hukuk devleti ise hukuk devleti sadece belli kişiler için geçerli olan birilerine ayrıcalık sağlayan bir devlet değildir. İmza vermeye gitmemişlerse bunun gereğini hükümetin yapması gerekir. Yürütme organının görevi ne? Görevi, hukuka aykırı uygulamaları kontrol etmek, denetlemektir” dedi.

Haberin Devamı

‘Nebil İlseven soruşturuldu’
Kılıçdaroğlu,CHP İstanbul İl Başkanlığı’na atanan Nebil İlseven hakkında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkan Yardımcısı olduğu dönemde soruşturma açılması yönünde CHP tarafından bir önerge verildiği ve önergede kendisinin de imzasının bulunduğunun hatırlatılması üzerine, “Evet benim de imzam vardı. Soruşturuldu. Soruşturulacak hiçbir şeyin olmadığı saptandı. Dolayısıyla bugün Sayın Nazlı Ilıcak’ın yazısını okursanız, bütün ayrıntılar orada var” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu: Hesap sormak için geldim

Polisten Kılıçdaroğlu’na çember
Kılıçdaroğlu, Çark Caddesi ’nde vatandaşlarla ve esnafla selamlaştı. Yoğun ilgiden dolayı yürümekte güçlük çeken Kılıçdaroğlu ’na vatandaşlar sık sık, “Devrimci Kemal, Başbakan Kemal“ diye seslendi. Bazı vatandaşlar ise balkonlardan Kılıçdaroğlu ’na karanfiller attı. Polisin Kılıçdaroğlu ’nun etrafında çember oluşturma çabası vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılandı. Çark Caddesi boyunca vatandaşların sorunlarını dinleyen Kılıçdaroğlu, programda olmamasına karşın caddenin sonunda bulunan otobüsün üzerinden halka hitap etti.