Siyaset Kılıçdaroğlu: Kanal İstanbul projesine ne oldu

Kılıçdaroğlu: Kanal İstanbul projesine ne oldu

23.05.2012 - 16:27 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AK Parti'nin 2011 seçimlerinde ''Çılgın Proje'' olarak sunduğu Kanal İstanbul Projesi'ne ne olduğunu sorarak, ''Hayali proje. Hayali seçim yatırımı. Peki, 75 milyon insanı siyaseten kandırmak nasıl bir siyasi ahlak ürünüdür? Siyasette yalan söylemek, yalan üretmek, yalan projeler yapmak, kabul edilebilecek bir olay mıdır? Bizim halkımız bunu içine sindirebilecek bir halk mıdır?'' dedi.

Kılıçdaroğlu: Kanal İstanbul projesine ne oldu



Kılıçdaroğlu, partisinin Yerel Yönetimler Strateji Belgesi ve Eylem Planı Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Paris'i yılda 50 milyona yakın turistin ziyaret ettiğini, tarihi MÖ 7. yüzyıla dayanan görkemli bir tarihi barındıran İstanbul'u ziyaret eden turist sayısının ise 8 milyon olduğunu belirterek, ''Turist İstanbul'a neden gelmiyor?'' sorusunun sorulması gerektiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, ''Niye gelsin? Tarih mi bıraktınız İstanbul'da? İstanbul'un ulaşım sorununu mu çözdünüz? Turistin gidebileceği doğru dürüst bir alan mı bıraktınız? Yeşil alan mı bıraktınız İstanbul'da? Tamamını ranta dönüştürdünüz. Merak ediyorum, bu kadar parayı nereye götüreceksiniz? Nasıl bir doyumsuzluk içindesiniz? Bir kent nasıl yok edilebilir böyle bir anlayışla'' diye konuştu.

Kanal İstanbul Projesi'ne değinen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: ''2011 seçimlerinde 'Çılgın Proje' diye ortaya atılan Kanalistanbul projesine ne oldu? Hiç soran var mı? Projenin açıklandığı gün, hiç unutmuyorum, bütün gazetelerin birinci sayfalarının tamamı Kanal İstanbul'a ayrılmıştı. Ne oldu Kanal İstanbul? Hayali proje. Hayali seçim yatırımı. Peki, 75 milyon insanı siyaseten kandırmak nasıl bir siyasi ahlak ürünüdür? Siyasette yalan söylemek, yalan üretmek, yalan projeler yapmak, kabul edilebilecek bir olay mıdır? Bizim halkımız bunu içine sindirebilecek bir halk mıdır? Böyle bir anlayışı kabul edecek miyiz?'' "TİYATRO, OMANLI GELENEĞİ" Kılıçdaroğlu, sosyal demokrat belediyelerin olduğu her yerde sanat ve sanatçının el üstünde tutulduğunu, AK Partili belediyelerin olduğu yerde ise sanat ve sanatçının düşman ilan edildiğini söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın bunun tipik örneği olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, ''O tiyatro, Osmanlı'dan gelen bir gelenektir. Ecdadımız dediğiniz o gelenek oradan geliyor. Siz o geleneği yok ediyorsunuz, düşman ilan ediyorsunuz. Devlette sanatçı olmazmış. Siz daha dünyayı bilmiyorsunuz, devleti bilmeyen adamın devlet sözcüğünü kullanması yanlış. Dünyanın her tarafında, tarihin her döneminde, her hükümdarın, sultanın, kralın döneminde sanat da sanatçı da ödüllendirilmiştir. Bakın Osmanlı'nın, Bizans'ın, Fransa'nın, İngiltere'nin, Almanya'nın, Japonya'nın, Hindistan'ın, Çin'in tarihine... Tarihin her döneminde her devlet adamı sanata da sanatçıya da değer vermiştir." diye konuştu.

"HALKA KENETLENECEĞİZ"

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu, CHP'li belediyeleri itibarsızlaştırmaya yönelik operasyonlara, dayanışma içinde karşı çıkacaklarını vurgulayarak, şunları söyledi: ''2014'e ayarlı takvimlerin düzenini bozup, halkla kenetleneceğiz. Her gün belediyelerimizi, müfettiş, denetmen, özel yetkili savcının görevlendirdiği bilirkişi sıfatındaki 100 kişi ile birlikte açsak da hiçbir zaman yılmayacağız, kararlılıkla yolumuza devam edeceğiz, üreteceğiz ve ürettiklerimizi halkla paylaşmayı sürdüreceğiz. Halkçı belediyecilik anlayışımızı kentteki yaşamın her noktasına taşıyacağız. Eşitlik ve özgürlük duyguları altında önce yerelde, sonra genelde aydınlık bir düzeni kurmaya çalışacağız."