Siyaset Kılıçdaroğlu’nun Brüksel çıkarmasında Esad krizi

Kılıçdaroğlu’nun Brüksel çıkarmasında Esad krizi

16.05.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP lideri, Esad ile Erdoğan’ı kıyaslayınca diplomatik kriz çıktı. AP’nin Sosyalist Grup Başkanı Swoboda Kılıçdaroğlu’yla görüşmesini iptal etti. Kılıçdaroğlu, Swoboda için “Düşünceye tahammülü yok” dedi

Kılıçdaroğlu’nun Brüksel çıkarmasında Esad krizi

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Brüksel ziyareti sırasında Başbakan Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı kıyaslaması diplomatik kriz yaşanmasına neden oldu. “Esad ile Erdoğan arasında ton farkı var” diyen Kılıçdaroğlu’nun bu sözlerine yazılı açıklama ile tepki gösteren Sosyalist Grup Başkanı Hannes Swoboda, “Düzeltme yapmazsan görüşemeyiz” diyerek görüşmeyi askıya aldı.
Kılıçdaroğlu’nun genel başkan yardımcıları Umut Oran ve Faruk Loğoğlu ile birlikte gerçekleştirdiği Brüksel ziyareti diplomatik krize sahne oldu. AP’nin Sosyalist Grup Başkanı Swoboda ile basın açıklaması düzenleyen Kılıçdaroğlu, Swoboda ayrıldıktan sonra iç siyasete ilişkin mesajlar verdi.

‘Ton farkı var’
CHP lideri Kılıçdaroğlu, Esad ile Erdoğan’ı kıyasladığı konuşmasında şunları söyledi: “Esad ile Erdoğan arasında ton farkı var. İkisi de baskıcı, ikisinin medya baskısı var, ikisinin de özel mahkemeleri var. İkisi de medya patronlarına ‘şunu at şunu atma’ diye talimat verebiliyor.”
Kılıçdaroğlu’nun bu sözlerinin ardından Swoboda, tepkisini yazılı açıklama ile gösterdi. Açıklamasında, “Politikaları meşru olarak eleştirilse de Erdoğan, Suriye halkına yönelik savaş ve teröre devam eden Esad’la kıyaslanamaz” diyen Swoboda’nın Kılıçdaroğlu ile saat 17.00’de gerçekleştireceği görüşmeyi iptal ettiği kulislere yansıdı.
Swoboda’nın bu sırada Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ile görüşmesinin ardından Kılıçdaroğlu’na “Esad ile Erdoğan’ı kıyasladığın açıklamanı düzeltirsen görüşebiliriz” mesajını ilettiği öğrenildi. Swoboda’nın makamına giden Kılıçdaroğlu’nu makam odasında Sosyalist Grup adına bir temsilci karşıladı. Kılıçdaroğlu ve heyetine “Düzeltme yapmazsan görüşmeyiz” mesajı iletildi, bunun üzerine Kılıçdaroğlu, Swoboda ile görüşemeden makam odasından ayrılarak kendine aynı katta tahsis edilen makam odasına geçti ve durum değerlendirmesi yaptı. Kılıçdaroğlu, görüşmeyi reddettiği Swoboda için, twitter üzerinden “Düşünceye tahammülü olmayan biriyle konuşmaya çalışmak vakit kaybıdır” dedi.

Haberin Devamı

‘Esad’ı desteklemedim, Suriye’de barış diyoruz’
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, “Başbakan ABD’ye gitmeden önce sizi ağır sözlerle eleştirdi. Esad’ı destekliyor musunuz?” sorusuna “Aziz Nesin’i okumuş herhalde” diye yanıt vererek, şunları kaydetti:
“Benim Esad’ı desteklediğimi nereden çıkarıyor? Hayal dünyası bu kadar sapmış bir insan hiç görmedim. Esad rejimini desteklemedim, tatil yapmadım, ‘kardeşim’ demedim. Diyen kim; kendisi... Tokalaşmadım, bir araya gelmedim. Hepsini kendisi yaptı. Biz ne istiyoruz, Suriye’de barış... Kendisine yol yöntem önerdim, ‘uluslararası konferansı Türkiye’de toplayın’ dedim. ‘Suriyeli iki tarafı davet edin’ dedim, reddetti.”

Erdoğan - Esad kıyasına Swoboda’dan sert tepki
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Brüksel ziyareti sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı kıyaslaması diplomatik kriz yaşanmasına neden oldu. “Esad ile Erdoğan arasında ton farkı var” diyen Kılıçdaroğlu’nun bu sözlerine yazılı açıklama ile tepki gösteren Sosyalist Grup Başkanı Hannes Swoboda, saat 17.00’deki görüşmesini, “Düzeltme yapmazsan görüşemeyiz” diyerek askıya aldı. CHP liderinin, Brüksel’de kurmaylarıyla kısa süreli bir toplantıdan “Genel Başkan’ın sözleri yanlış anlaşıldı. Yanlış algılamayı gidermek için Swoboda’nın makamına gidelim” kararı çıktı.
Planlanan saatte Swoboda’nın makamına giden Kılıçdaroğlu, “Düzeltme olmazsa görüşme de olmaz” denilerek kapıdan geri gönderildi.