Siyaset Kulisin gündemi koalisyon hükümeti

Kulisin gündemi koalisyon hükümeti

24.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Meclis’in 25. dönemi milletvekillerinin yemin etmesiyle açıldı; törende renkli görüntüler yaşandı. Vekiller Genel Kurul salonunda yemin ederken parti kulislerinin gündemi ise koalisyon hükümeti arayışlarıydı

Kulisin gündemi  koalisyon hükümeti

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) 25. Dönemi, dün milletvekili yemin töreniyle açıldı.
Açılış birleşiminde ilginç anlar yaşandı. İktidar ve muhalefet kulislerinde milletvekillerinin gündemi ise koalisyon hükümeti arayışları oldu.
- TBMM Genel Kurul salonunda sabah erken saatlerde bomba ve olası tehlikelere karşı özel eğitimli köpekler arama yaptı.
- 550 milletvekili için özel hazırlanan çiçek buketleri, sıraların üzerine bırakıldı.
- TBMM’nin açılışının 95. yılı için özel hazırlanan “yaka kokartları” da sıraların üzerine konuldu.
Son anlarda imza
- Milletvekillerinin kayıt işlemi, yemin törenine kadar sürdü. CHP Antalya Milletvekili Baykal, Geçici Meclis Başkanı olarak görevi devir almasına 40 dakika kala Meclis’te kayıt işlemini yaptırdı. Baykal, parmak izi verdi ve resmi evrakları imzaladı. Kaydını yaptıran son isim MHP İstanbul Milletvekili Meral Akşener oldu.
- Yemin töreni için yapılan Meclis’in ilk oturumunu en yaşlı üye sıfatıyla 77 yaşındaki CHP Antalya Milletvekili Baykal, Geçici Meclis Başkanı sıfatıyla yönetti. Baykal, TBMM İç Tüzüğü’ne uygun şekilde frak giydi.
Gençler eşlik etti
- Baykal’a en genç altı milletvekili katip üye olarak eşlik etti. Başkanlık Divanı’na 26 yaşındaki HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer, 27 yaşındaki Ak Parti Tokat Milletvekili Fatma Gaye Güler, 28 yaşındaki HDP Şanlıurfa Milletvekili Dilek Öcalan, HDP Mardin Milletvekili Enise Güneyli, Ak Parti Antalya Milletvekili Sena Nur Çelik ve Ak Parti İstanbul Milletvekili Abdurrahim Boynukalın dönüşümlü olarak oturdu.
Dilek Öcalan, 17.20’de Başkanlık Divanı’ndaki yerini aldı. Öcalan’ın yemin etmesi için adını okuduğu ilk isim Ak Parti Milletvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu oldu.
Bahçeden canlı yayın
- Milletvekillerinin “sınırlı sayıda” yakını yemin törenini izleyebildi. Her milletvekiline 3’er kişilik davetiye verildi.
- Töreni izlemek için yüzlerce gazeteci Meclis’e akın etti. Meclis bahçesinde, canlı yayın için kurulan basın çadırlarında partilerin grup başkanvekilleri ve milletvekilleri açıklamalarda bulundu.
- Yeni vekiller, zaman zaman yollarını şaşırırken pek çoğu parti grupları, tuvalet ve Genel Kurul salonunun yerini öğrenmek için Meclis çaycıları ile polislerden yardım aldı.
İlk Bahçeli geldi
- Genel Kurul’a ilk gelen lider Devlet Bahçeli oldu. Ardında salona sırasıyla CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Başbakan Ahmet Davutoğlu girdi. Kılıçdaroğlu’nu CHP’liler alkışlarla karşılarken, Davutoğlu da grubunun güçlü alkışlarıyla salona girdi.
- HDP’li milletvekilleri salona hep birlikte girmeyi tercih etti. Dilek Öcalan bir süre kendisine yer bulmak için sıralar arasında dolaştı.
- Salona birlikte giren HDP’li Eş başkanlar Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ’ı HDP’li milletvekilleri alkışlarla karşıladı.
- Yabancı misyon da Genel Kurul salonunda kendilerine ayrılan özel yerde oturdu. Yabancı misyonun yoğun ilgi göstermesi dikkati çekti.
- Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak Genel Kurul salonuna girince diğer vekillerin ilgisiyle karşılaştı.
- Aralarında vekil olmamasına rağmen tüm bakanlar tam kadro Genel Kurul salonuna girdi.
Ayakta konuştu
- Baykal, açılış konuşmasını “yüce Meclis’e saygı” gerekçesiyle ayakta yaptı. Konuşmasında hükümet kurma çalışmalarına vurgu yaparak “uzlaşı” çağrısında bulunan Baykal liderler ve vekiller tarafından alkışlandı.
- TBMM’nin açılışı için Baykal salondakileri İstiklal Marşı’na davet etti. HDP Gaziantep Milletvekili Celal Doğan haricindeki HDP’li vekillerin İstiklal Marşı’nı söylememesi dikkati çekti.
- Milletvekilleri kürsüye büyük harflerle yazılarak yerleştirilen yemin metnini okudu.
- Bazı milletvekilleri sırasını komisyon sırasında oturarak bekledi.
Erdoğan’a baş selamı
- Ak Parti Milletvekili Fatma Güldemet Sarı, yemini öncesinde Erdoğan’a baş selamı verdi.
- Erdoğan, zaman zaman yanında oturan en yaşlı ikinci üye Ak Partili Seyit Eyüboğlu ile sohbet etti.
- Yemin sırası Ankara milletvekillerine geldiğinde Ulu Önder Atatürk için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.
Birleşimi yöneten Baykal, ant içme sırası Ankara milletvekillerine geldiği sırada, “Şimdiye kadar olduğu gibi geleneğe uyarak cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aziz ruhu için sizleri bir dakika saygı duruşuna davet ediyorum” dedi. Saygı duruşunun ardından Erdoğan, salondan sessizce ayrıldı.
Erdoğan’ın çıkışı geç fark eden Baykal, “Sayın Cumhurbaşkanımız Genel Kurul’dan ayrılmaktadır. Kendilerine teşrifleri için teşekkür ediyoruz” dedi.
Anons üzerine alkışlamaya başlayan Ak Parti vekiller, Erdoğan’ın çoktan çıktığını fark edince yerlerine oturdu.
Sol yumruklu yemin
- CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, yemin ettikten sonra sol yumruğunu sıkıp havaya kaldırdı, sağ elini ise kalbinin üzerine koydu.
- HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana, 6 Kasım 1991’de Türkçe başladığı yemini Kürtçe Ez vê sondê li ser navê gelê kurd û tirk dixwîm (Bu yemini Türk ve Kürt halklarının kardeşliği adına ediyorum) cümlesiyle tamamlaması nedeniyle Meclis salonunda tepkiyle karşılaşmış ve kürsüden ayrılmak zorunda kalmıştı.
Zana’nın dün milletvekili yemin metnindeki, “Türk” kelimesinde takıldığı gözlendi. HDP Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk’ün de yemin metnindeki “ilke” kelimesini atlaması dikkati çekti

Haberin Devamı

ÖCALAN’IN YEĞENİ DE BAŞKANLIK DİVANI’NDA

Geçici Meclis Başkanı Deniz Baykal’a dün Başkanlık Divanı’nda en genç altı milletvekili eşlik etti. 28 yaşındaki HDP Milletvekili Dilek Öcalan da Başkanlık Divanı’nda görev alan genç vekillerdendi. Öcalan’ın yanı sıra HDP’li Tuğba Hezer, Enise Güneyli ile Ak Parti’li Fatma Gaye Güler,Sena Nur Çelik, Abdurrahim Boynukalın dönşümlü olarak Divan’da oturdu.

Kulisin gündemi  koalisyon hükümeti
.

FEMİNİST HAREKET!

- AK Parti Milletvekili Mehmet Yüksel, yemin öncesinde oruç olduğunu unutup kürsüdeki bardaktan su içmek istedi. Ak Partili vekillerin uyarısı üzerine vazgeçti.
- CHP Giresun Milletvekili Bülent Yener Bektaşoğlu, kürsüdeki metin yerine yanında getirdiği yemin metnini okumak isterken eliyle su bardağını devirdi. Bektaşoğlu yemin ettikten sonra kavaslar, kürsüyü ve etrafını temizledi.
- İlk kez vekil seçildiğinde Meclis kürsüsünde Kürtçe yemin eden ve daha sonra dokunulmazlığı kaldırılarak tutuklanan, 10 yıl cezaevinde kalan Leyla Zana da yemin metnini kağıttan okudu. Sosyal medyada, Zana’nın “Türk milleti” yerine “Türkiye milleti” ifadesini kullandığı tartışması yaşandı.
- Milletvekilleri yemin törenine eşleri ve çocukları ile birlikte geldi. Özellikle CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu ve CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan’ın çocukları ilgi odağı oldu.
- Yemin töreninde feminist aktivistlerden HDP İstanbul Milletvekillerinden Filiz Kerestecioğlu mor takım elbesisinin yakasına taktığı kadın cinsini simgeleyen Venüs sembollü bir broş, Emine Beyza Üstün ise Demokratik Toplum Partisi’nin amblemini anımsatan kırmızı gül şeklinde bir yaka süsü ile kürsüye çıktı.
- Ak Parti Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu kürsüye geldiğinde, HDP’liler yemini sırtlarını dönerek dinledi.

Haberin Devamı

Erdoğan özel locadan izledi

Kulisin gündemi  koalisyon hükümeti

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan töreni Genel Kurul’da Cumhurbaşkanı’na ayrılan locadan takip etti. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de 24. Dönem Parlamentosu’nun ilk birleşimini izlemişti. TBMM’de yaklaşık 45 dakika kalan Erdoğan, milletvekili yeminlerini bir süre takip ettikten sonra Meclis Genel Kurulu Salonu’ndan ayrıldı. TBMM Başkanvekili Seyit Eyüpoğlu tarafından uğurlanan Erdoğan, Meclis’ten ayrılırken Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı tören kıtasını selamladı. Erdoğan’a, Meclis’ten ayrılışı sırasında, makam aracına kadar Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bazı milletvekilleri de eşlik etti.

Haberin Devamı

Ala, yemini tekrar etti

Eski İçişleri Bakanı, AK Parti Erzurum Milletvekili Efkan Ala kürsüye geldiğinde CHP’li vekillerin tepkisiyle karşılaşan tek isim oldu. Ala kürsüde yeminini ederken, MHP’li Erkan Akçay, “Anayasa’ya uymayacaksan yemin etme”, CHP’li Haydan Akar, “Tanımıyorsun sen, niye yemin ediyorsun” diye bağırdı. Bu sırada CHP ve MHP sıralarından gürültüler yükseldi. AK Parti sıralarından bazı milletvekilleri ise CHP ve MHP’lilere “susun” diye bağırdı. Ala’nın yemindeki “yararlanması” ifadesini yanlış söylemesi üzerine Baykal yemini ikinci kez okumasını istedi.
Ellerini yana açarak tepki gösteren Ala, yeminini tekrarladıdı. Ala kürsüden ayrılırken AK Partili vekiller tarafından yoğun şekilde alkışlandı. Ala ile birlikte 6 vekil yeminini tekrarladı. Yeminini tekrar eden diğer vekiller AK Parti İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır, Ak Parti İstanbul Milletvekili Osman Can, CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, HDP Mardin Milletvekilleri Mehmet Ali Arslan ile Enise Güneyli olarak sıralandı.

Haberin Devamı

Kulisin gündemi  koalisyon hükümeti

Ablasının başörtüsü gibi

- 16 yıl önce Meclis’te başta Bülent Ecevit ve bazı partililer tarafından, başörtüsü ile yemin törenine geldiği için yoğun tepki gösterilen Merve Kavakçı’nın kardeşi, Ak Parti İstanbul Milletvekili Ravza Kavakçı, Meclis’e ablasının başörtüsünün benzeriyle geldi. Ravza Kavakçı’nın yemin töreninde giydiği kıyafeti, ABD’de yaşayan kız kardeşi Elif Kavakçı tasarladı. Elif Kavakçı, kıyafetle ilgili Instagram’da paylaştığı notta, “Kıyafet deyip geçmemek lazım. Kıyafetler derin anlamlar taşırlar. Tarih ikinci kez yazılmıştır. 2 Mayıs 1999’da ablam Merve Kavakçı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne seçilip giren ilk başörtülü kadın olarak tarihe geçti. Ama ne yazık ki; yeminini yapamadan Meclis’ten çıkarıldı ve milletvekililiği haklarını alamayan tek vekil oldu. İlk ve tek başörtülü milletvekili olarak onun dimdik duruşu neredeyse hayatına maal olacaktı. Onun o gün Meclis’te giydiği kıyafet ve örttüğü başörtüsü ise bir efsane oldu. Bugün 23 Haziran 2015, 16 sene sonra yine siyasette aktif olan ikinci ablam Ravza Kavakçı Meclis’te Allah izin verirse yemin edecek. Ravza’nın yemin töreni için giyeceği kıyafeti, 1999’da Merve için tasarladığımız kıyafetten ilham alarak hazırladık” dedi. Revza Kavakçı hediye olduğunu söylediği kolundaki fosforlu turuncu renkli saati ile de dikkat çekti.