Siyaset Kurban ve bağış bayramı

Kurban ve bağış bayramı

17.03.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kurban ve bağış bayramı

Kurban ve bağış bayramı


Başbakan Ecevit, Altan Öymen, FP'li Ali Coşkun, Ediz Hun, Kenan Evren, Prof. Hatemi gibi isimler kurban yerine bağış yaptı. Sanatçılar da kesim için bölünürken, siyasilerin çoğunluğu kurban kesti


       Başbakan Bülent Ecevit her zaman olduğu gibi bu bayramda da kurban kesmezken, ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, FP Genel Başkanı Recai Kutan kurban kesmeyi ihmal etmediler.
       DSP Genel Başkanı Başbakan Bülent Ecevit, bayramın ilk gününü, Oran'daki evinde eşiyle birlikte geçirdi. Ziyaretine gelen milletvekilleriyle bayramlaşan Ecevit'in kurban kestirmediği, ancak kurban parasını bağışladığı belirtildi.
       Bayramı evinde geçiren Bahçeli'nin ise bir kurban kestirdiği öğrenildi.
       Hükümet ortakları arasında en çok kurbanı Yılmaz kestirdi. Bayram tatili ve Galatasaray maçı için Mallorca'ya giden Yılmaz, üç büyükbaş hayvan kurban etti. Yılmaz, yurtdışında olduğu için, vekalet verdiği şoförü Tahsin Çiftçi kesim sırasında hazır bulundu. Nenehatun Caddesi 115 nolu konuttaki kesim işlemi, konut görevlisi Abdurrahim Aras tarafından gerçekleştirildi.
       FP Genel Başkanı Recai Kutan da bayrama Ankara'da girdi. Kutan'ın biri eşi için olmak üzere iki kurban kestiği belirtildi.
       Kapatılan Refah Partisi'nin eski Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın kurbanı vekalet vererek Ankara'da kestirdiği bildirildi.

Kesenler ve kesmeyenler

       Politikacıların büyük çoğunluğu kurban kesenler arasında yer alırken MHP İzmir Milletvekili Yusuf Kırkpınar, 30 kurbanla rekor kırdı. MHP'liler, Türki Cumhuriyetler ve Çeçenistan'da bin 600 koyun kesilmesi için vekalet verdi.
       CHP Genel Başkanı Altan Öymen kurban kesmezken, ANAP'ın çevreci milletvekili Ediz Hun da "kıyamam" demekle yetindi.
       Türkiye'nin 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ise kurban kesmek yerine parasını Mehmetçik Vakfı'na gönderdi. FP Milletvekili Ali Çoşkun kurban kesmek yerine bağış yaptı. DYP'li İstanbul Milletvekili Celal Adan iki koç keserken, kamuoyunda kurban kesmenin esaslı bir ibadet olmadığını söyleyerek tartışma başlatan Prof Dr.Hüseyin Hatemi kesmeyenler arasında yer aldı.

Sanat dünyasında durum

       Kurban bayramı telaşından sanat dünyası da nasibini aldı. Çok sayıda sanatçı kurban kesip eti ve derisini çeşitli kuruluşlarla fakirlere dağıtırken, genelde podyum dünyasının ünlüleri kurban kestirmek yerine madi yardımda bulunmayı tercih etti.
       Kurban kestirenler: Muazez Ersoy (Deri Türk Hava Kurumu, etleri fakirlere), Selami Şahin (Eti ve derisi Darülaceze), Burhan Çaçan (Derileri Türk Hava Kurumu, etleri fakirlere), Ayşe Mine (Derileri Türk Hava Kurumu'na, etleri fakirlere), Ebru Gündeş, (Kıbrıs'ta program yapan sanatçı vekalet verdiği anesine beş kurban kestirdi. Deri ve etleri hastanelerle depremzedelere bağışladı), Faruk Tınaz (Deri Türk Hava Kurumu'na etleri fakirlere), Hüner Coşkuner (Deri Türk Hava Kurumu'na, etleri fakirlere), Çiğdem Tunç (Deri Türk Hava Kurumu'na, etleri de depremzedelere)
       Kurban kestirmeyenler: Nilüfer ile Yonca Evcimik yurtdışında olduğu için kurban kestiremedi. Nejat Uygur, eşi hasta olduğu için kurban almaya çıkamadı. Atilla Arcan kurban kestirmek yerine maddi yardımda bulundu, özellikle çocukları sevindirdu. Aylin Arasıl, Canan Mutluer, Deniz Pulaş, Ebru Ürün, Ece Pirim ve Neşe Erberk de kurban kestirmek yerine maddi yardımda bulunmayı tercih etti.