Siyaset Libya’ya vize yok

Libya’ya vize yok

25.11.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

13 yıl sonra Libya’yı ziyaret eden ilk?Türk Başbakanı olan Erdoğan, Libya lideri Kaddafi tarafından yine çadırında ağırlandı. Libya Başbakanı iki ülke arasında vize uygulamasının kaldırıldığını açıkladı

Libya’ya vize yok

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Libya Genel Halk Komitesi Sekreteri Bağdadi Ali El Mahmudi’nin daveti üzerine 3 günlük resmi bir ziyaret için Libya’ya geldi.
Başbakan Erdoğan, Libya lideri Albay Muammer Kaddafi tarafından Bab-al Aziza Sarayı’ndaki çadırda ağırlandı. Kaddafi, Erdoğan’ı, çadırın önünde öperek karşıladı. Erdoğan, beraberindeki Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu Kaddafi’ye takdim etti.

Onuruna yemek
Kaddafi, yaklaşık iki buçuk saat süren görüşmenin ardından Erdoğan onuruna yemek verdi. İki lider yemeğin verileceği çadıra doğru yürürken, Kaddafi’ye 1986’da ABD tarafından bombalanan ve ardından müzeye dönüştürülen binayı işaret ederek, “Bu bombalanan bina mı?” diye sordu.
Kaddafi de Başbakan Erdoğan’a, binayla ilgili bilgi verdi. Kaddafi’nin verdiği yemeğe Mali Cumhurbaşkanı Amadou Toumani de katıldı.

Libya Başbakanı’yla görüştü
Erdoğan, Libya’daki resmi temasları çerçevesinde Başbakan Bağdadi Ali El Mahmudi ile de bir araya geldi. Erdoğan ve El Mahmudi, basına poz vermelerinin ardından baş başa görüşmeye geçti.
Görüşmesinin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan El Mahmudi, iki ülke arasındaki vize uygulamasının kaldırılması konusunda anlaşmaya varıldığını açıkladı.
El Mahmudi, “Türkiye ile Libya arasındaki vizenin kaldırılması konusunda anlaşmaya vardık. Önümüz Kurban Bayramı. Bugün itibariyle Türk vatandaşları Libya’ya, Libya vatandaşları da Türkiye’ye vizesiz gidebilir” diye konuştu.
Libyalı yetkililer, resmi temasları sırasında Erdoğan’a, devlet başkanlarına uygulanan protokolün uygulandığını bildirdiler.

Kaddafi’yi davet ettik
Başbakan Erdoğan, Trablus kentinde Corinthia Otel’de düzenlenen Türkiye-Libya İş Forumu’na da katıldı.
Forumda bir konuşma yapan Erdoğan, Kaddafi’yle yaptığı görüşmelerine ilişkin olarak, “Uzun uzadıya bir görüşme yaptık.
Atılacak adımları birlikte tezekkür ettik ve bir yemekle birlikte bunu noktaladık. Kendilerini Türkiye’ye de davet ettik. Öyle zannediyorum ki kısa zamanda kendileri de Türkiye’ye geleceklerdir” şeklinde konuştu.

Dış politikaya övgü
Bu arada, Libya lideri ve yetkililerle yapılan görüşmelerde, Başbakan Erdoğan’ın, Davos’ta, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’e yönelik tavrı takdir edildi ve Türkiye’nin dış politikası, takip ettiği çizgi memnuniyetle karşılandı.

Libya’ya vize yok

Haberin Devamı

Libya’ya vize yok

Kaddafi’nin eşi Safiye Farkas ve Emine Erdoğan Libya Çocuk Esirgeme Kurumu’nu ziyaret etti. AA

Libya’ya vize yok

Çadır rezaleti Milliyet’te manşet olmuştu.

Tarihe geçen ziyaret
Kapatılan RP, 1996’daki seçimden birinci parti çıkmasının ardından RP lideri Necmettin Erbakan, DYP lideri Tansu Çiller’le koalisyon kurdu. Erbakan, Başbakan olduktan 3 ay sonra bazı Afrika ülkelerini kapsayan geziye çıktı. Libya durağı, siyasi tarihe “Çadır rezaleti” olarak geçen görüşmeye sahne oldu. 6 Ekim 1996’da, Libya’daki görüşme, Kaddafi’nin sert tavrına Erbakan’ın karşılık veremediği yorumlarına yol açtı. Kaddafi’nin Erbakan’ı, Trablus’ta karşılamaması, gerilimin ilk işareti oldu. Erbakan, Kaddafi ile görüşebilmek için Sirt’e geldi. Kaddafi yemeğin ardından, siyasi tarihe “bedevi çadırı” olarak geçen çadırdaki basın toplantısında, Türkiye’ye yüklendi. Kaddafi, Türkiye için, “Ortadoğu güneşi altında Kürt milleti yerini almalıdır. Türkiye’nin geleceği NATO’da, ABD üslerinde, Kürtlere eziyet çektirmekte değil, asaletinde ve geçmişindedir. Türkiye tarihini inkâr etti. Bu tarihi inkâr etmeyen sadece RP’dir. İsrail’in varlığı bir ihtilaldir. Bu ihtilali teşvik ve teyit eden kardeş Türkiye’den biz üzüntü duyarız” dedi. Bunun üzerine Erbakan’a, Çiller tarafından Türkiye’ ye dönmesi çağrısı yapıldı. Ziyaret, 28 Şubat sürecini tetikleyen en önemli etkenler arasında gösterildi.