Siyaset Londra'daki törende Yunan eski Kralı

Londra'daki törende Yunan eski Kralı

30.10.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Londra'daki törende Yunan eski Kralı

Londradaki törende Yunan eski Kralı

       CUMHURİYET Bayramı, KKTC ve dış temsilciliklerde de törenlerle kutlanırken, özellikle Rus gazete ve televizyonlarında cumhuriyetin 75. yılına ilişkin geniş değerlendiremelere yer verildi.
       * KKTC: Büyükelçi Ertuğurul Apakan'ın tebrikleri kabulüyle başlayan törenler, Lefkoşa Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasının ardından, Dr. Fazıl Küçük Bulvarı'nda devam etti. Askeri ve sivil erkan ile vatandaşlar "Cumhuriyete Bağlılık Yürüyüşü" yaparken, KKTC Cumhurbaşkanı Vekili ve Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hakkı Atun, Apakan ve Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Aydın Şen'le birlikte halkın bayramını kutladı.
       * İngiltere: Türkiye'nin Londra Büyükelçiliği konutunda verilen davete, yabancı misyon temsilcileri, İngiliz politikacılar, sanatçı ve akademisyenlerin yanı sıra Yunanistan eski Kralı Konstantin ve İngiltere'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Sir David Hanney de katıldı. Davete eşi Anne Marie ile birlikte gelen Konstantin, sıcak ve sempatik davranışlarıyla dikkati çekti.
       Londra Büyükelçisi Özdem Sanberk, cumhuriyetin 75. yıldönümü nedeniyle yayımladığı kutlama mesajında, Atatürk'ün Türk milliyetçiliğini evrensel uygarlıkla bağdaştırdığını vurguladı.
       Almanya: Devlet Bakanı Rıfat Serdaroğlu'nun da katıldığı törenler kapsamında, Bonn'daki Türk - Alman Anaokulu ziyaret edildi. Bonn Büyükelçisi Tugay Uluçevik'le birlikte okula gelen Serdaroğlu, folklorcu elbisesi giymiş çocuklar tarafından karşılandı. Uluçevik, Almanya'daki Türk vatandaşlarına seslenen bir mesaj yayımladı.
       Rusya: Büyükelçi Nabi Şensoy, Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Moskova'da bir resepsiyon verdi. Kutlamalar kapsamında bugün de Doğu Sanatları Müzesi'nde çağdaş ve geleneksel Türk sanatları sergisi açılacak. Cumhuriyetin 75. yılı Rus medyasında da geniş yer buldu. Resmi televizyon kanalı RTR Türkiye'yi tanıtıcı yarım saatlik bir programa yer verirken, Moskova'nın Sesi Radyosu ve Trud gazetesinde Büyükelçi Şensoy ile yapılmış söyleşiler yayımlandı. Vremya gazetesinde de Türkolog Radi Fish imzasıyla "Mustafa Kemal'in Cumhuriyeti 75 yaşında" başlıklı bir yazı çıktı.
       * Azerbaycan: Bakü Türk Anadolu Lisesi'nde yapılan ve Büyükelçi Kadri Ecvet Tezcan'ın da katıldığı törende, Azeri ve Türk öğrenciler, şiir ve marşlar okudu.
       * Kazakistan: Almatı Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliği, Türk ve kazak çocuklarını Çocuklar Sarayı'nda bir araya getirdi. Büyükelçi Kurtuluş Taşkent, konuklara Atatürk ve Kurtuluş Savaşı'nın anlatırken, Türkiye'nin geldiği nokta hakkında bilgiler verdi. Gazeteci Srayıl Smayıl'in "Atatürk" adlı biyografisi, Mustafa Çokay Vakfı'na bağlı Jas Türkistan (Genç Türkistan) yayınlarının ilk kitabı olarak piyasaya çıktı.