Siyaset Meclis 23 Nisan'a hazırlanıyor

Meclis 23 Nisan'a hazırlanıyor

13.04.2013 - 11:25 | Son Güncellenme:

.

Meclis 23 Nisana hazırlanıyor

Meclis, açılışının 93. yıl dönümünü kutlayacağı 23 Nisan’a bir dizi yenilikle giriyor.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, “Bir Projem Var, Bir Önerim Var" kapsamında ödül alan “Kültürel Varlıkların Envanterinin çıkarılması, restorasyonlarının yapılması" projesi hayata geçiriliyor. Bu çerçevede Meclis’te bulunan kültürel varlıkların önce restorasyonunun yapılması sonrasında ise sergilenmesi düşünülüyor. Meclis’in sahip olduğu kültürel varlıklar arasında tablolar, seramik sehpalar, değerli halı ve kilimler bulunuyor.

Cumhuriyet tarihinin ilk seramik sanatçısı olan ve bir süre çalışmalarını Meclis’te sürdüren Füreyya Koral ve öğrencilerinin yaptığı eserler de toplanarak envanteri tutuldu. Seramik sehpa ve çanaklardan oluşan 140 eserin kalıcı bir sergiye dönüştürülmesi planlanıyor.

Ressam Yaşar Çallı’nın 1978 yılından itibaren yaptığı Meclis Başkanlarının yağlı boya portrelerinden eksik olanlar tamamlanıyor. Çallı’nın, yeniden yaptığı Mustafa Kemal Atatürk ile Bülent Arınç, Köksal Toptan, Mehmet Ali Şahin ve Cemil Çiçek’in yağlı boya portrelerini yapmasıyla bugüne kadar görev yapan 28 Meclis Başkanı’nın portresi tamamlanacak. Çallı, eskiden yaptığı portreleri de vernikleyerek imzasını attı.

Tamamlanan portreler, 23 Nisan 2013’te düzenlenen bir törenin ardından Meclis’te Şeref Holünde veya Başkanlık Makamının bulunduğu koridorda Meclis Başkanları sergisi olarak sergilenmeye başlanacak. Halk günü uygulaması kapsamında ziyaretçilerin portrelerin bulunduğu salonu gezmeleri sağlanacak.

23 Nisan’a yetiştirilecek projelerden biri ise Meclis başkanlarının yağlıboya portrelerinin pul kataloğu haline getirilmesi olacak. PTT tarafından yapılacak pul kataloğunun her sayfasında iki meclis başkanının fotoğrafı, özgeçmişi yer alacak. Satışa sunulmayacak olan pul kataloğu, özel bir seri olacak ve eski Meclis başkanlarına hediye edilecek.

Meclis’te hediyelik eşya bürosu açılacak. Ziyaretçi giriş salonunda düşünülen büroda, Meclis’e ait kitaplar, anahtarlık, kartvizitlik, kitap ayracı, cüzdan gibi çeşitli hediyelik eşya satışı gerçekleştirilecek.